Criza? O serie de banci si investitori institutionali (fonduri de pensii) au imprumutat mai mult decat se cuvenea si risca falimentul (ori marcarea unor pierderi consistente) pentru iresponsabilitatea lor. Mai multi debitori persoane fizice risca sa isi blocheze o parte din venituri daca inceteaza platile, oricum un procent mai mic decat cel alocat pana acum pentru achitarea ratelor. Zona euro are nevoie de mai multa disciplina fiscala, SUA trebuie sa isi restranga cheltuielile prea generoase (un buget subtiat pentru miliatari ar rezolva repede problema). Aduce asta a sfarsitul lumii? Doar daca te iei dupa titlurile catastrofiste din presa de scandal.financiar ori dupa analizele alarmiste ale unor banci de investitii cu pozitii deja luate pentru a specula panica. Trecem mai jos in revista temerile la moda, incercand sa le atenuam perceptia.
1.Datoriile suverane-intra statele in faliment!
Nu, nu e sfarsitul lumii, statele mai falimenteaza, e plina istoria de asa ceva. O perioada nu te mai imprumuta nimeni, trebuie sa te intinzi cat te tine plapuma. Se curata bancile care au expunere maxima pe statul in cauza, niste fonduri de pensii pierd o parte din active, viata isi urmeaza cursul (vezi Argentina). La ce bun sa pui biruri inrobitoare pe bietul contribuabil pentru a acoperi iresponsabilitatea politicienilor si pe cea a creditorilor? Asta nu duce decat la o spirala periculoasa: impozite mai mari, cerere mai mica, concedieri pentru ajustarea ofertei, o noua crestere a taxelor pentru a compensa scaderea veniturilor bugetare, si tot asa pana cand falimentul amanat devine iminent. O alternativa ar fi impozitarea proprietatii si activelor financiare, daca ar exista suficienta vointa politica pentru asta. Daca nu, se pot lasa simplu bancile sa falimenteze si sa se restructureze datoria. Se intampla frecvent in relatia persoane fizice-banci, de ce ar fi imposibil implicand statele?
2. Suntem sclavi pe plantatia bancii!
Aud vaicareli de genul “m-am indatorat ca prostul, platesc trei sferturi din salariu bancilor, sunt disperat”. Pai, de ce platesti toti banii astia? Ai fost naiv, ai fost lacom-de acord, dar si bancile au fost la fel. De ce sa atarne povara doar intr-o parte, iar cealalta sa culeaga caimacul? Nu mai plati ratele la banca, e simplu. Risti o poprire de 30% pe salariu, asta e, poti trai relativ confortabil cu restul de bani, mai ales daca ai incercat pana acum sa supravietuiesti cu numai o treime din salariu. Iar de multe ori banca te varsa in contul unui recuperator de credite care plateste mai putin de 20% din valoarea imprumutului cu probleme pentru a-l prelua. Cu el poti negocia altfel, poate ajungi la rate mai mici, poate dai inapoi doar o parte din bani (oricum a platit putin la pentru cesiune si isi permite negocierea spre deosebire de banca obligata sa faca provizioane relativ repede).
Miscarea e valabila pentru imprumuturile de nevoi personale fara ipoteca, dar si pentru cele ipotecare dublate de un credit de nevoi personale pentru avans. Sa dai timp de 30 de ani marea majoritate a veniturilor bancii, e sinucidere curata. Da-l naibii de apartament comunist, nu merita asta. Lasa-l pe mana bancii, sa se spele pe cap cu el. Poate vei fi sicanat in continuare daca suma obtinuta din executare e mai mica decat valoarea creditului, poate nu (nu se stie cui va fi cesionat pana la urma imprumutul cu probleme, ce legi mai apar, etc). Cea mai inconfortabila e pozitia celor cu rate inrobitoare pentru credite de nevoi personale cu ipoteca. Aici riscurile sunt comparabile cu... beneficiile insolventei. Poate va refinantati totusi in...franci elvetieni (acum ca tot au fixat elvetieni un prag maxim fata de euro). Daca imprumutul e deja in franci va ramane sa strangeti din dinti (din fericire scadentele sunt mai scurte aici, cam 10 ani din care au trecut probabil vreo 3-4), sa renegociati conditiile (bancile sunt speriate de provizioane pe cat sunteti voi de intarzierea la plata ratelor).
3. Cad bursele, actiunile vor ajunge la zero!
Am auzit tot soiul de teorii care anunta ca bursele se vor intoarce la nivelul din anii ’80 (vorbim de indici) de unde a inceput “nebunia”. Nu cred, din simplul motiv ca si productivitatea, nivelul tehnologic si nu in ultimul rand, numarul consumatorilor ar trebui sa revina acolo. De acord, mai e loc de scadere (mai ales pe financiare, unde paradigma s-a schimbat odata cu optica debitorilor) acolo unde exista inca supraevaluare. Cand insa profitul mediu pe actiune in ultimii 5 ani reprezinta dublul dobanzii bancare, marja de risc e mica pe termen lung. La bursa, victime sunt insa cei care se cred investitori cand de fapt gandesc ca speculatorii fara experienta. Cei care cumparau SIF-uri in 2007 in ideea ca ar mai putea creste cu 20-30% doar pentru ca urcasera enorm in ultimii 7 ani, fara sa arunce un ochi pe profitabilitatea companiilor la respectivele preturi.
De regula, cei care pierd la bursa fac cam asa. “Azi am luat actiuni, vor creste sigur si relativ repede, oricum nu ma intereseaza ce fac in urmatorii 5 ani, eu sunt investitor. ...Hm...au scazut cu 10%...ce chestie.....au mai scazut cu 10%...cred ca sunt manipulate cotatiile pentru a acumula mai jos rechinii care au pus ochii pe companie....inca 10% scadere!!...ce naiba se intampla, de ce nu intervine CNVM, BNR, Basescu, Fed?!!....inca 5% pierdere, gata, nu mai suport, vand repede sa salvez ce se mai poate salva!....ia uite, mai scad 2%, ce destept am fost iesind la timp....cresc cu 10%? Ha, intrati fraierilor, sa vedeti ce patiti....inca 15% urcare....ha-ha, balon de sapun, cursa pentru fazani....15% crestere in 2 zile...bai ce piata, ce volatilitate, ce sa fac, ce sa fac?....20% plus!....bursele merg de-acum numai in sus, deja au recuperat pierderile, stirile sunt bune, intru din nou....ia uite, am deja 10% profit, ce idee inspirata, o sa recuperez si eu, poate chiar castig ceva, voi ramane de data asta ani buni in companie, merg si la AGA....hm, vestile incep din nou sa fie proaste...-10%....tt, tt, -20%....declaratii sumbre ale oficialilor...lasa, poate isi revine inca o data...+5%, asta e am scapat!....-25%...fir-ati ai dracului cu bursa asta, vand tot, sa nu mai aud de voi!!!!
4. Vine inflatia, ne pierdem economiile!
O veni inflatia la un moment dat, deocamdata nu e nimic la orizont care sa semene a asa ceva. Daca dupa trilioanele pompate pana acum pentru salvarea bancilor inflatia n-a saltat voiniceste nu e cazul sa aveti palpitatii acum. Oricum riscurile asociate hiperinflatiei-alegatorii furiosi pot aduce la putere miscari extremiste-sunt mai mari decat costurile salvarii sistemului financiar, asa ca nimeni nu va risca pana la urma decat cel mult o inflatie moderata (de care te poti proteja tinand banii la banca).
Despre gogorita destramarii euro am mai scris, asa ca nu insist.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
cristian,spui sa nu ne panicam?nici daca am un depozit la brd.chiar tu "prindeai" si soc. gen. intr-un scenariu catastrofic care s-ar putea produce in urmatoarele luni.
RăspundețiȘtergereanonim@ soc gen nu e chiar acelasi lucru cu brd (mama poate avea probleme si fiica sa fie bine-mersi)...si apoi, mai exista cec, nu?...
RăspundețiȘtergereE aurul o solutie la pretul de acum pt protectie pe termen mai lung a capitalului?Am vandut un imobil si ma gandeam daca sa tin banii la banca sau sa iau macar de jumatate aur.
RăspundețiȘtergereaurul e o solutie doar in ipoteza ca vine sfarsitul lumii...financiare. ca antidot la colaps...ma rog, cine are multi bani, poate lua de 5-10% aur, ca asigurare (nu ca investitie)...
RăspundețiȘtergereRecent, nu spun cine, s-a aventurat in acuzatii "Conspirationiste".
RăspundețiȘtergereAm si eu o opinie in aceasta privinta:
CONSPIRATIA CONSPIRATIEI
http://abciconomics.blogspot.com/2011/09/conspiratia-conspiratiei.html
Intrebarea este cand se recomanda 5-10%din averea personala sa fie in aur (am vazut ca unii consultanti recomanda chiar 20%)se refera la procent din cash sau se refera la total avere (cash,imobile,actiuni,etc.).Citeam intr-o carte a lui KYOSAKI ca el are cash-ul intr-un fel de cont de aur inseamna ca si lor le e frica sa nu se duca dolarul la vale.
RăspundețiȘtergere70% Of All Stock Market Trades Are Held for An Average of 11 SECONDS.
RăspundețiȘtergereSi de cand zburda supercalculatoarele pe FOREX (vezi HFT) probabil mult mai putin. Ca doar nu degeaba vezi peste tot reclame numai in acest sens, doar doar o intra bizonul sa le arate celor de pe Wall Street cum se face treaba.
Cat despre hiperinflatie - pana una alta lupta e pe viteza de circulatie a banilor (marfurilor etc). Pana si emisiile de carbon au scazut cu 15% (si nu de prea mult bine). Acolo e problema principala, cred.
anonim@ 5% din averea totala, 10% din cash zic eu pentru aur...dar asta la sume mari in cash...cand ai 10.000 euro in banca (lei, dolari, franci, etc), poti ramane linistit cu ei
RăspundețiȘtergerejohn galt@ poti sa dai linkul cu robotii? poate dezvolt si eu subiectul...mersi
cel mai mare bubble financiar all time al planetei s-a terminat in 2008, nu mai e cazul ca lumea sa viseze la actiuni si apartamente pt cel putin 15-20 de ani de acum incolo, nivelurile de atunci nu cred ca se vor mai atinge in urmatoarele decade. Asa ca sintagma 'actiunile sunt bune pe termen lung' cred ca e expirata. Ele sunt bune doar pe termen scurt, sa prinzi niste miscari speculative mai ample pe intervale de 2-3 ani (studiul pietei japoneze mi se pare foarte didactic).
RăspundețiȘtergereAsa ca balonul financiar se dezumfla incet dar sigur si controlat, banii dispar din piete, si oricat s-ar printa de catre bancile centrale e complet nefolositor atata timp cat sunt tinuti in sertare de catre banci si viteza lor de miscare e minima. Si oricum nu reusesc sa printeze trilioanele de bani virtuali evaporati din piete si din miile de falimente din perioada crizei. Asa ca ipoteza hiperinflationista e destul de putin probabila, mai degraba cred in cea deflationista pe activele financiare, si, cu banii ramasi, cresteri usoare pe activele tangibile, gen commodities, tinand cont si de epuizarea resurselor energetice ieftine in urmatorii ani (care au adus cu ele mancarea ieftina)
Cat despre aur, daca privim un pic in istorie, a mai fost o isterie asemanatoare la inceputul anilor 80, cand aurul ajunsese la 850$, poate cea mai mare valoare din istorie raportata la valoarea banilor. Si ce s-a intamplat apoi ? A ajuns la 280$ in '85.
Asa ca cine are bani de aruncat poate sa cumpere aur linistit, acum pe varful bulei - se zice ca e bine sa-ti dai de pomana din timpul vietii :-)
Deci dupa parerea mea, in urmatoarele decade e mult mai usor sa-ti conservi valoarea banilor tinandu-i cash, decat a fost in ultimii 20 de ani.
Link 1 , poza, <a href="http://zerohedge.blogspot.com/2009/04/incredibly-shrinking-market-liquidity.html>link 2</a>
RăspundețiȘtergereMai aveam niste link-uri conspirationiste mai vechi, unde un individ explica cum niste indivizi pot controla intreaga piata cu doar 20% din ce e pe equities (la randul lor 5-10 din total). Ca mai mult nici nu au nevoie. Cine sunt respectivii nu e greu de ghicit.
Flavius:
RăspundețiȘtergere========
Sunt un mare admirator al lui Cristian Dogaru pe care il consider foarte sincer, cel mai bun jurnalist economic roman contemporan cu noi.
Este un om extraordinar si ma bucur ca existi Cristian!
Cum zvonurile cu IMINENTUL FALIMENT al greciei
sunt la ordinea zilei, si FALIMENTUL GRECIEI este privit ca o chestiune de ore sau zile,
as vrea sa stiu parerea voastra (a dvoastra Cristian si a tuturor care citesc):
SCENARIUL CEL MAI PROBABIL
1.Grecia DA FALIMENT.
2.Apoi, desigur, TOATE BANCILE GRECESTI DAU SI ELE FALIMENT
3.CE SE INTAMPLA cu cele 4 MILIOANE DE ROMANI
care au depozite bancare la banci grecesti
(ALPHA BANK, BANCA ROMANEASCA, BANCPOST, etc etc)
?
Asta e intrebarea zilei !
Multumesc
Al vostru
Flavius
Am vazut ca ai trecut si tu pe la "Lav".
RăspundețiȘtergereIn trecut i-am reprosat ca sterge din post-urile ei... cand nu-i ies.
Acum am intrat sa o intreb pe ce actiuni mizeaza ea pe termen lung :), dar a sters... tot blogul.
Simpatica fata (blonda).
Fain articolul !
RăspundețiȘtergere"N-a fost niciodata sa nu fie cumva...".
flavius@ daca grecia da faliment avem:
RăspundețiȘtergere1-bancile care au expunere pe bondurile grecesti marcheaza niste pierderi babane..unele poate se apropie de faliment si ele, moment in care sunt preluate de concurenta sau stat
2-din bancile grecesti se fuge pe rupte.
3-romanii cu depozite in bancile grecesti de la noi, ar face bine sa mute banii la CEC daca falimentul greciei se bate in cuie...vor avea o fereastra de cateva zile pentru asta, daca chiar vor sa simta senzatii tari asteptand pana acolo...
altfel, cred ca exagerezi cu aprecierile la adresa mea, iti recomand de altfel sa citesti articolele lui adrian panaite (gasesti pe blogul lui aristotelcostel o selectie foarte buna)
uite un filmulet interesant: HFT
RăspundețiȘtergereZice ca in mai HFT-ul a dus piata mai jos decat ar fi fost "normal" (PANIC MODE detected :D), si ca peste 50% din equities ar fi dominata de asa ceva. Adica TOT.
Daca mai punem si un leverage de ala nesimtit gen 200:1 (ca deh, sumele cica ar fi "mici"), atunci deja e clar unde ne indreptam.
Eu sper ca supercalculatoarele respective (ce folosesc procesoare GPU / CUDA - ca sunt cele mai rapide) sa calculeze cu cat mai multe zecimale modelul lui peste Black-Scholes ca altfel iarasi da cu virgula cash flow-ul si e nasol.
Partea frumoasa e ca oricine stie ca acest lucru nu poate merge la infinit, si ca la un moment dat, tot la BASICS se va ajunge: cu cat maresti rezolutia de calcul (adica cu cat se reduce necesarul de cash ce trebuie tinut in banca/trezorerie pentru acoperirea platilor), cu atat trebuie sa creasca exponential si puterea de calcul (ca procesarea sa fie "in timp real").
Adica la un moment dat, cel putin in aceasta lume, chestia asta va da cu capul de tavan - pentru ca nu poti sa atingi INFINITUL. E ca si cum ai incerca sa calculezi lungimea litoralului Marii Negre (link logec.ro), la un moment dat, in microni. Ies milioane de km, nu doar sute cum cred toti.
Capitalism aplicat in viata REALA, ce sa mai vorbim..
:)
Si uite asa intram in veche dilema " The Map is not the territory", adica nici o "harta" din lumea asta nu va fi suficient de buna incat sa genereze singura modelul REALUL-ului pe care il traim.
RăspundețiȘtergereDesigur, spre disperarea etatistilor, colectivistilor, socialistilor samd, ce isi vor vedea toate visele din Wonderland ruinate. Asta fiind numai problema lor. :)
Mda, primul link nu a mers.
RăspundețiȘtergereFlavius
RăspundețiȘtergereCristian, de ce sa mute bani de la bancile grecesti (care sunt peste 40% din sistemul bancar romanesc)
la CEC si nu catre alte banci?
Crezi ca falimentul Greciei va fi declarat in urmatoarele zile?
ce crizati suntem
RăspundețiȘtergere