marți, 1 noiembrie 2011

Grecii se pregatesc sa o ia pe urmele islandezilor. Foarte tare!

Iata ca grecii nu se dau “salvati” cu una cu doua si vor avea referendum pentru acceptarea masurilor de austeritate ce acompaniaza salvarea. Pe ce pariem ca grecii vor semana cu islandezii la inceputul anului viitor, cand se voteaza efectiv? Daca va imaginati ca o populatie accepta sa stranga cureaua in jurul gatului doar pentru ca bancherii sa traiasca pe mai departe comod, va inselati. Or vor da cu referendumul in capul guvernantilor, or ii vor castra la proximele alegeri libere. Hai sa vedem ce se intampla cu scaunul de sub fundul cuplului Merkel-Sarkosi anul viitor, ca si ei vor trebui sa treaca prin alegeri, si cu ce fata va iesi in lume Obama stiindu-se legat de gemenii Bernanke-Krugman. Vom vedea tot in 2012 ca miscarea Ocupy Wall Street are resorturi mai adanci decat banuim, cel putin sunt sanse mari pentru asta. Si uite cum islandezii ameninta sa devina un model contagios.

In alta ordine de idei, vreau sa combat bocitoarele care plang deja pe umarul bogatilor ce risca o impozitare mai severa in viitor. Nu dragilor, un impozit mai mare pe active n-o sa determine nici un exod, imobiliarele nu pot fi mutate. De acord, taxarea suplimentara a profitului s-ar putea sa-i demoralizeze un pic si sa le afecteze spiritul antreprenorial. Ok, sa nu pedepsim deci acumularea capitalului, ci marcarea profitului prin achizitii. Sa plateasca mai mult pentru casoaiele si terenurile din dotare, pentru masinile de fite si yachturi. Un impozit progresiv pe proprietate, in functie de numarul si valoarea bunurilor detinute, asta ne trebuie. In felul asta motivatia acumularii nesimtite de bunuri scade, la fel frustrarile celor din jur, tentatia reintroducerii banilor in circuitul productiv creste.

16 comentarii:

  1. daca te iei prea tare de bogati risti sa-i pierzi iar cu saracii nu faci mare treaba ...

    RăspundețiȘtergere
  2. anonim@ da de ce crezi matale ca vor fugi bogatii cu casele in spate ca melcul? si unde or sa mearga? unde e impozitul pe profit 40%? nu e usor de gasit regim mai permisiv ca al nostru cand vine vorba de bogati, crede-ma...

    RăspundețiȘtergere
  3. Bogatii or sa inregistreze barcile, casele, firmele pe offshore-uri.

    Da un exemplu de tara cu taxa progresiva (PSD-ista adica) in care situatia economica este buna si demonstreaza ca acea situatia mai buna este datorata taxei progresive.

    RăspundețiȘtergere
  4. adrian@ nu tine, cel putin la case...si cu offshorurile cat crezi ca mai dureaza?...iar la taxe, sua , franta, germania iau vreo 40% pe profit...cum de n-or fi fugit bogatii de acolo, cum de nu au castelele pe off-shore?

    RăspundețiȘtergere
  5. Totusi in cazul greciei nu a fost problema cauzata numai de banci ... Au cam trait si poporenii beyond their means

    RăspundețiȘtergere
  6. radu@ crezi ca grecia e supra-indatorata pentru ca s-a imprumutat pentru cetatenii ei? sa fim seriosi! banii i-au tocat ...grupurile lor de interese si mafiile lipite partidelor. prostii trebuie sa puna insa la loc....

    RăspundețiȘtergere
  7. grecia e ca o apendicita,trebuia taiata si inlaturata la primul semn de infectie altfel in loc sa traiesti foarte bine fara ea ajungi sa mori in septicemie generalizata

    RăspundețiȘtergere
  8. yeah right, ca restul sunt foarte sanatoase (italia , spania, portugalia, etc.).
    bancile sunt apendicita transformata in septicemie

    RăspundețiȘtergere
  9. Mises zice, in Theory of Money and Credit, p222:

    "The taxation of the rich or of property affects the whole community, and its ultimate consequences for the poorer classes are often more severe than those of taxation levied throughout the community."

    Asta ca sa-ti mai atenuez din tendintele socialiste din ultima vreme, desi stiu ca in sufletul tau esti un 'fan al scolii austriece' :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Can you say: "odious debt" ? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. mircea@ sunt fan al scolii austriece cand vine vorba de stimulente monetare...daca vorbim de taxarea bogatilor, imi retrag ambasada....din anii '80 clasa mijlocie s-a tot subtiat in vest...acum e vremea ca povara austeritii sa fie mai bine impartita, cu o felie mai mare pentru profitorii de pana acum

    RăspundețiȘtergere
  12. @ cristi

    Sa fim seriosi? Au profitat din plin si grecii. Evaziune cu veselie de la bogat la sarac, profesori ca la noi fara meditatii nu se rezolva nimic, dinspitale se fura la greu si nu de catre bogatani, blatu pe transporturi in comun, pensii peste ce isi permitea grecia, salarii la fel. Si stiu oameni care au muncit in grecia, nu o fi cum zic nemtii da nici departe. S-a furat? Evident, peste tot se fura, dar nu atat cat are grecia probleme. Si pana la urma cine i-a votat pe baieti si a inchis ochii cat timp curgea pomana? Cine si-a neglijat drepturile in favoarea a chestii gratis? De ce nu se revoiltau cand statu deschidea larg robinetul? Refuzul de a folosi ratiunea cu care ai fost inzestrat este tot o forma de lene.

    Si cu clasa de mijloc doua chestiuni : Conditiile s-au schimbat masiv din anii 80 si clasa medie la fel. SI global pentru fiecare care o fi cazut in SUA din clasa de mijloc s-au ridicat 10 in tari mai sarace. Si oricum toate problemele astea sunt majoritar din cauza statului, a sistemului. Marirea impozitelor e tratarea simptomelor, nu a cauzelor. Las ca mai plateste baiatu 100 de milioane de euro in impozite daca scoate 1 miliard din afaceri cu domnu stat. Sau daca nu se gasesc solutii. Si in timp impoizitele se maresc real tot pe clasa de mijloc mult plansa si doar nominal la bogati.

    RăspundețiȘtergere
  13. acum, ma intreb daca toti cei care plang de mila bogatilor chiar risca ceva prin impozitare sau sunt doar asa, altruisti....altfel, chiar mi se rupe sufletul de bietul dinu paturiciu, cum da el da el de mancare angajatilor din bet-cafeuri cu bani prostovanilor care joaca la pariuri

    RăspundețiȘtergere
  14. Cristian, scoala austriaca nu isi propune sa-i ingrase pe bogatani, ci un trai bun pt societatea in ansamblu. Pur si simplu demonstreaza ca impozitarea guzganilor are de multe ori efecte nocive tocmai asupra populatiei sarace, nici macar nu trebuie o analiza complexa, doar sa privesti in istorie.

    Eu ca angajat prefer ca patronul meu sa aiba un sac de bani si sa-si permita sa ma plateasca decat sa-i ia statul banii si sa ajung si eu in strada.

    Clasa de mijloc din vest nu s-a evoporat din cauza politicilor liberale, ci tocmai din cauza celor socialiste. Arata-mi o tara cu politici liberale in vest. Din contra, cei mai 'liberali' la ora actuala, sunt, paradoxal, chinezii comunisti.

    Poate daca ai candida la cotroceni ti-as intelege mesajul cu tente usor marxiste din ultima perioada :)

    RăspundețiȘtergere
  15. mircea@ sa inteleg ca viata in tara liberaloizilor comunisti ar trebui sa fie idealul? ai vazut si tu clipuletul de pe net cu bietul copil calcat repetat de masini sub privirile impasibile ale ...contribuabililor pietoni?

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am vrut sa las impresia ca as fi un fan al sistemului chinezesc, doar constatam cu tristele ca pana si ei, niste comunisti odiosi, aplica politici mai liberale decat occidentalii, de ceva vreme capitalisti doar pe hartie.

    RăspundețiȘtergere