miercuri, 20 februarie 2013

Bula energiei verzi a început să pârâie


ANRE propune reducerea numărului certificatelor verzi pentru energia solară și microhidrocentrale. Se pregătește eolianul? Enegia verde generează pierderi de competivitate pentru industria internă, costuri suplimentare pentru consumatorii casnici dar profituri generoase pentru investitori și comenzi grase pentru furnizorii externi de componente.

România are una dintre cele mai generoase scheme de compensare a producătorilor de energie regenerabilă. Distribuitorii sunt obligați să cumpere un anumit procent de energie “verde” din cantitatea totală livrată iar investitorul are asigurat un profit considerabil. În eolian se iau de pildă 2 certificate verzi (unul din 2018) pentru fiecare megawatt produs. Investitorul îl vinde cu 40-50 euro pe piața liberă și primește apoi 2 certificate verzi care se tranzacționează până la 55 euro/bucata.

Totul se descarcă însă în cârca consumatorilor finali, industriali-care își pierd competivitatea (ce-ar fi să ne trezim că Alro își mută prin China capacitățile de producție?) și casnici (pe lângă faptul că până în 2018 trebuie eliminate prețurile reglementate, o sursă suplimentară de creștere a prețurilor vine pe seama stimulării investițiilor în energie verde). În plus, riscăm să falimentăm producătorii interni de energie convențională (CN Oltenia), care nu mai pot vinde energia termo la prețul de producție din cauza concurenței cu energia verde, sistemul energetic neavând capacitatea de a prelua toate cantitățile oferite (nu uitați de centrala Petrom de la Brazi). Pe cine ajută energia verde românească? Investitori precum Cez sau Iberdrola și furnizori de componente-majoritatea străini, în timp ce industria românească gâfâie iar consumatgorii casnici oftează. Și nu vă gândiți la locurile de muncă nou create-n-ai nevoie de prea mulți oameni să păzești un camp de eoliene.

Deocamdată, reprezentanții ANRE au propus Guvernului să reducă schema de sprijin pentru energia regenerabilă produsă în microhidrocentrale şi panouri fotovoltaice, iar Executivul trebuia să decidă în acest sens. "La solar şi la hidro este clar supracompensare. Noi am propus Guvernului încă de anul trecut să reducă numărul de certificate verzi de la 3 la 2,6 pentru microhidrocentrale (la 1 megawatt produs) şi de la 6 la 5 la solar”, spunea ieri Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de Reglementare din ANRE. Se pregătește eolianul? “Probabil că e vorba de dozaj, energia verde e mai scumpă, trebuie să știi când și cu cât să compensezi producătorii, mai ales în vremuri de criză cât puterea de cumpărare a consumatorilor e afectată”spune analistul Aurelian Dochia.

Teoretic, la nivelul UE există recomandarea ca până în 2020 un procent de 20% din energie să fie “verde”. România are însă un sfert din energie produsă în regim “hidro”, nepoluant și deja 10% în regim “verde”. Din păcate, în definirea energiei verzi nu sunt incluse decât hidrocentralele de buzunar, de sub un megawat așa că Hidroelectrica nu face mulți bani din certificate. Nu toți se grăbesc însă. Cehia, Polonia se bazează în principal pe energia produsă pe bază de cărbune. Iar Germania și Bulgaria au luat deja măsuri de reducere a schemelor de compensare a producătorilor de energie verde. În țara vecină a ieșit chiar scandal, cu demostrații de strada masive, o retragere a licenței pentru distribuitorul Cez și promisiuni ferme ale președintelui că factura va scădea cu ..8% în perioada următoare (după ce aproape s-a dublat în ultimul an).

“Dacă s-ar limita la sumele obținute din sistemul energetic național, producătorii de energie ne-convenționala ar fi pe pierdere, ar intra în faliment. Singurul lucru care le dă speranțe este certificatul verde. Investitorii nu fac, de fapt, decât să speculeze aceste certificate. Este vorba și aici de speculație financiară, așa cum a fost vorba de speculatie financiara în domeniul creditelor ipotecare sub-prime” scrie pe blog avocatul Gheorghe Piperea.

3 comentarii:

  1. ziua-buna,
    am postat cateva opinii contrare, vizavi de textul dumneavoastra, pe website-ul greenpeace, aici:
    http://www.greenpeace.org/romania/ro/campaigns/schimbari-climatice-energie/revolutia-energetica/reactie-la-articol-rl/
    ionut cepraga, greenpeace

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul Greenpeace se pare ca nu permite comentarii pe postarea mentionata mai sus ca replica. Imi permit sa copiez din raspuns aici ca sa pot comenta.

    Ionuț Cepraga:"Consumatorii at putea fi încântați de aceste perspective; jurnalistul tocmai a contrazis esența propriului articol, aceea că energia regenerabilă ne va costa mai mult decât celelalte. Nu pare corect să învinuim energia regenerabilă pentru incapacitatea de autosusținere a energiei bazate pe cărbune, spre exemplu. Nu investitotilor în energie verde trebuie să le imputăm inadaptarea celorlalți participanți la conditiile pieței."
    Raspuns: nu cred ca ati inteles afacerea energiei verzi, ea este competitiva doar pentru ca e subventionata! Discutia este ca subventia e prea mare. "Conditiile pietei" nu inseamna o subventie cat mai mare. Cu o subventie indeajuns de mare as putea sa produc personal energie verde cu poluare zero - ma gandesc la un proiect in care sa produc energia cu panouri solare pe Luna si sa o trimit cu ajutorul unor lasere unui sistem de receptoare distribuit pe tot pamantul.

    Ionuț Cepraga: "Cititorii ar trebui să ia în calcul că și investitorii români au, în mod egal, acces la aceeași schemă de sprijin. Iarași, cei doi investitori amintiți în articol, CEZ și Iberdrola, erau foarte bine-văzuți de către susținătorii energiei convenționale până de curând, când încă figurau în consorțiul de finanțare al reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect mai chestionabil decât toate parcurile eoliene la un loc."
    Raspuns: Tot n-ati inteles, problema e aceeasi, ca subventia e prea mare. Si e adevarat ca banii se duc la firme straine pentru ca noi nu avem tehnologia pentru eoliene produsa in Romania. Ia incercati sa faceti in scurt timp o firma care sa concureze cu CEZ și Iberdrola la parcuri eoliene...si pe banii dumneavoastra, eventual cu ce puteti strange din Romania. E ca si cum ai vrea sa pornesti acum o firma in Romania care sa faca microprocesoare care sa concureze cu produsele Intel.

    Ma opresc aici, din motive de timp, insa vad tot mai des comentarii obligate de pozitia comentatorului: eu sunt Ionuț Cepraga, de la Greenpeace, si trebuie sa fiu contra. De fapt as fi apreciat mult mai mult un simplu comentariu "Eu sunt contra reducerii subventiei pentru energia verde". Atat si nimic mai mult. Dl. Ceapraga se apucasa cometeze un articol, catalogheaza drept tendentioase anumite comentarii, in acelasi timp fiind clar ca nu a inteles esenta articolului: propunerea de reducere a subventiei pentru energia verde, din care profita in primul rand firme straine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate, asa este construit website-ul acela, fara posibilitatea de a posta comentarii.

    In "reactia" mea nu am avut ceva de zis impotriva reducerii numarului de certificate verzi. Nu sint impotriva perfectarii schemei de sprijin, din contra, la randul meu as fi gandit-o altfel. Am comentat despre lumina negativa in care plasati energia regenerabila - doar cu rele, fara nimic bun, murim cu totii etc.

    In general nu comentez la stiri de acest fel - sub nici o forma n-am "datoria" sa fiu contra - insa articolul dv. chiar mi s-a parut fortat si fals.
    Ionut

    RăspundețiȘtergere