marți, 20 august 2013

Cheltuim mai mult pe ţigări decât plătim rate la bănci

Potrivit INS, anul trecut o gospodărie de salariaţi a cheltuit lunar, în medie, 77 lei pentru restituirea împrumuturilor în condiţiile în care pentru ţigări se dă lunar în mediul urban 99 lei. Comparaţia debitori-fumători nu pare forţată dacă ne raportăm la numărul apropiat al practicanţilor celor două…vicii (3,7 vs. 4,1 milioane).

Nu e uşor de aflat valoarea ratelor medii lunare plătite de gospodăriile din România, nu apare în anchetele INS privind veniturile şi consumul populaţiei care se publică trimestrial. O astfel de informaţie e prinsă însă în publicaţia anuală "Coordonate ale nivelului de trai în România, Veniturile şi Consumul populaţiei" din care aflăm că în 2012 cheltuielile pentru “împrumuturi şi credite restituite” au fost, în medie, de 49,88 lei pe lună. Defalcat, gospodăriile de salariaţi au plătit 77,6 lei, pensionarii 37,2 lei iar şomerii 28,6 lei lunar (mai mult decât agricultorii-15 lei/lună). Sumele sunt în scădere faţă de 2011 (suma medie a fost atunci de 54 lei, cu 90 lei/lună pentru gospodăriile de salariaţi) ceea ce denotă că grosul creditelor de consum din perioada de boom ajung la scadenţă, dar rămân mai mici decât economiile lunare-doar 15 lei/lună media pe ţară, cu pensionarii (17 lei) economisind mai mult decât salariaţii (14 lei/lună). Tendinţa aici este identică, valoarea sumelor economisite lunar a scăzut faţă de 2011 (media era de 18 lei). Atenţie, vorbim de medii, deci aici intră şi cei care au şi cei care nu au rate sau economii astfel încât cheltuielile efective cu ratele ale debitorilor cu acte în regulă vor fi cu siguranţă mai mari.Cât cheltuie gospodăriile pe ţigări? Aici datele INS sunt un pic mai recente, la nivelul primului trimestru din 2013, o gospodărie a cheltuit în medie 85,8 lei (99,58 în mediul urban şi 67,8 lei în rural).

Câţi “practicanţi” sunt?
La nivelul lunii iunie erau 740.000 de români cu restanţe la bănci iar în condiţiile unei rate a creditelor neperformante de 20% ajungem la un număr total de debitori de aproximativ 3,7 milioane. Pentru a vedea cum stăm cu fumătorii apelăm la o cercetare din martie 2012 a GATS (Global Adult Tabacco Survey) România. Din datele studiului reiese că în România 24,3% dintre adulţii de 15 ani şi peste, sunt fumatori zilnici (35% dintre barbati şi 14,5% dintre femei). Cum potrivit ultimului recensământ populaţia de peste 15 ani a României era de 16,8 milioane, rezultă că avem aproximativ 4,1 milioane fumători.

Cheltuieli umar la umăr
Cât de mult cheltuie un fumător, ce rate plăteşte în medie un debitor? Potrivit cercetării GATS un fumător curent cheltuie lunar, în medie, 273 lei pentru procurarea ţigărilor. Pentru debitori avem un studiu prezentat de economimstul-şef al BNR, Valentin Lazea, în martie în care se arata că un debitor cheltuie în medie 20% din venitul dinsponibil pentru rate. Dacă ne raportăm la salariul mediu (1606 lei) asta ar însemna 320 lei dar nu uitaţi că în România grosul angajaţilor câştigă sub salariul mediu şi mai sunt şi pensionari datori la bănci. Astfel, din datele INS rezultă că la începutul anului 65% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi aveau un salariu brut sub 1500 lei (salariul brut mediu pe economie este 2219 lei). Cum la un salariu brut de 1500 lei se ia unul net de 1080 lei, rezulta că majoritatea salariaţilor plătesc rate de 220 lei pe lună iar media este împinsă sub cei 275 lei/lună cheltuiţi de fumători.Vestea proastă pentru fumători este că e mai greu să te laşi decât să ajungi la Biroul de Credit.

Un comentariu:

  1. Deci daca se impoziteaza productia de tigari cu 100%, dispar problemele cu creditele neperformante.

    RăspundețiȘtergere