sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Ce puncte de vedere răspândeşte divizia media a BNR?

Desi instrumentele si tonurile difera, corul BNR este organizat armonios. Vezi aici fotografia la minut a tututuror postacilor Bancii Centrale. Cum in mod previzibil Corul BNR se va focaliza in perioada urmatoare pe demolarea legii darii in plata, am incercat sa le demontez argumentele in Bursa.

marți, 24 noiembrie 2015

Expertul Balan de la BNR vrea privatizarea Guvernului

Am avut azi o disputa de idei pe Facebook cu Ionut Balan (vezi mai jos capturile de ecran), fost ziarist, actual angajat al BNR-ului, pe tema asumarii transparente a jobului cand mai presteaza pentru presa independenta opinii mai mult sau mai putin interesate. Asta m-a facut curios sa arunc o privire pe ultimele articole manufacturate de acesta si am gasit, ce sa vezi, doua chiar pe 23 noiembrie, pentru Capital si Profit (ii mai lipseste Ziarul Financiar si inchide cercul desi acolo presteaza constant Adrian Vasilescu si nu cred ca e nevoie). Domnul Balan de la BNR este de parere ca Suprataxarea proprietății alungă investitorii (Capital, 23 noiembrie) precum si Coruptia a produs supraindatorarea (Profit, 23 noiembrie). Pe scurt, impozitele minuscule pe proprietate din Romania -are cineva o idee contrara?-sunt exorbitante pentru analistul BNR si pun investitorii pe fuga iar supraindatorarea nu a provocat-o in cazul persoanelor fizice relaxarea normelor de creditare de catre BNR, nooo, ci politicenii cu taxelor lor fir’ar sa fie....Asta e pentru media mainstream (totusi, domnu Isarescu, nu gasiti ceva de facut pentru Ionut Balan si prin parohia BNR, ca sta saracul si se plictiseste si scrie sa-i mai treaca timpul la gazeta uitand si sa precizeze ca e salahor la Banca Centrala)...Pentru blogul personal, ceva mai hard. Importul de tehnocrati. Si o concluzie apoteotica pe masura: “Acum când forțele politice de la putere nu mai nominalizează miniștri din rândul lor ar fi normal ca scopul titularilor să devină acela de a administra bine, nu să-i mulţumească pe cei care i-au pus. De aceea e bine ca la Învăţământ să se găsească cel mai bun profesor, la Industrie cel mai bun inginer, la Justiţie cel mai bun jurist şi tot aşa. Dacă se observă că sunt foarte greu de adus și de identificat, nu-i nicio problemă, se poate, ca la fotbal, să fie aduși nişte manageri din afară, angajaţi cu contract. Un britanic la Finanţe, un american la Economie, un chilian la Pensii. “Privatizarea” Guvernului s-ar putea dovedi chiar mai utilă decât a utilităţilor”. Si s-au adus deci niste manageri din afara, de la Comisia Europeana, prin detasare sau prin...concediu. Tiii, ce vizinar e musiu Balan. Poate ii explica cineva, totusi, ca nu incompetenta a fost principala problema a fostelor guvernari, desi a fost prezenta cu prisosinta, ci urmarirea obsesiva a interesului personal/de grup in dauna celui national. Nu trebuie inventat batul de chibrit daca ai atitudinea corecta ca formule magice nu exista....

O discutie "principiala" pe Facebook cu expertul Balan de la BNR

Convorbirea are ca pretext un articol publicat de Ionut Balan, reputat analist economic, ce a schimbat de curand tabara din care privea realitatea inconjuratoare, inlocuind precaritatea pozitiei de analist independent cu cea, mai sigura, de expert BNR. Vezi textul in cauza aici.

Disputa de idei la care veti asista mai jos (sunt capturi de pe pagina sa de Facebook) are insa o miza diferita: este normal, moral, uzual, etc ca un expert BNR care apare in postura de editorialist invitat la alte publicatii sa isi precizeze pozitia in care se afla in interiorul Bancii Centrale, mai ales cand trateaza subiecte precum creditarea, supraindatorarea, deponentii (obiect de reglementare de catre BNR) sau chiar tintele macro si stabilitatea fiscala, avad in vedere disputa recenta dintre Banca Centrala si fostul Guvern pe marginea noului cod fiscal?

Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu sustin ca angajatii BNR cu aparitii in media ar trebui exilati pe blogul institutiei-opiniibnr.ro. Vreau doar sa afirm ca in situatiile in care sunt tratate subiecte sensibile, cu potential de controversa, in care sunt aparate pozitii ale institutiei sau fata de care BNR-ul a avut anumite puncte de vedere, cel care semneaza sa treaca mic la final pozitia pe care o ocupa. Face bine la punerea in context a argumentatiei ca sa zic asa.

Sigur, daca domnul Balan si-ar da cu parera despre Ikebana, cum singur pomeneste in discutia de mai jos, nimeni nu i-ar mai cere sa spuna in ce relatii e cu BNR...Cel putin eu unul, nu. Va las deci mai departe sa aruncati o privire peste cele 3 capturi de ecran, cu scuzele de rigoare pentru libertatile de limbaj pe care, ca jurnalist independent, mi le mai permit uneori. Discutia este definitorie pentru un anumit tip de mentalitate si un anumit tip de abordare si din acest motiv am ales sa o public fara sa il consult. Cum a ales sa ma blocheze la finalul sau, mi-ar fi fost destul de greu.....



luni, 23 noiembrie 2015

Se poate cultiva simţul umorului? Dar inteligenţa? Poate generozitatea?

Cum e cu simţul umorului? Cei mai mulţi gândesc că simţul umorului este, cumva, o moştenire genetică. Că te naşti amuzant sau plicticos ca un discurs mugurisăresc. Dar dacă nu e complet adevărat? Sigur, un temperament flegmatic sau dezinvolt şi un simt de observaţie dezvoltat te plasează din start în pole-position. Nu poţi face haz de necaz când eşti tensionat şi îţi vor scapa detalii spumoase şi pline de miez când eşti cu capul în nori. Dar aceste calităţi nu cântăresc foarte mult fără tehnica de bază a umoristului...Şi mă refer aici la schimbarea de direcţie. Asta e umorul, schimbare de direcţie. “Ea era urata dar foarte proastă”. Ha-ha-ha. Naraţiunea pare că curge într-un sens dar dă buzna poanta şi îl schimbă complet (dupa urata aparitia lui "dar" parea ca sugereaza ca urmeaza o calitate pozitiva...). Supoare, detensionare (urmărirea unei poveşti implică atenţie încordată), râsete. Dacă cunoşti sau doar intuieşti tehnica schimbării de direcţie, ai ceva talent la scris plus spirit de observaţie şi temperamentul necesar, ai toate atuurile să ajungi umorist de succes. Sau măcar un băiat de cartier simpatic.

Cum e cu inteligenţa? În accepţiunea comună e vorba doar de capacitatea combinatorie a minţii, ce au deci şahiştii de succes. Dar putem vorbi şi de inteligenţă lingvistică, emoţională, etc. Mă gândesc însă că aţi subînţeles “deşteptăciune” când vorbeam de inteligenţă. Capacitate combinatorie a minţii/maturitate emoţională/vocabular dezvoltat plus încă ceva. Să-i spunem calitatea de a fi bine plasat, de a înţelege corect contextul, de a intui consecinţele. Iar aici inteligenţa ar trebui dublată de încă ceva: gândire critică. O disciplină care nu se învaţă bineînţeles la şcoală, din simplul motiv că şcoala nu e locul în care te dezvolţi ci doar baby-sitting instituţionalizat. Dar dacă s-ar studia, am mai avea religia consumului, debitori pe vârf de bulă a creditului şi investitori pe vârf de bulă imobiliară, etc? Gândirea critică reprezintă deprinderea de a-ţi pune întrebări, de a cauta răspunsuri pe cont propriu refuzând să înghiţi pe nemestecate adevărurile altora. Şi mai ales sugestiile media.

Cum e cu generozitatea? Să pornim de la o observaţie simplă. De ce sunt generoşi săracii iar bogaţii avari? Un sărac e deseori generos sau tinde să fie mai generos decât un bogat, gândindu-se că sumele modeste la care renunţă nu-l vor trece graniţa în lumea bogaţilor. “Am nevoie de bani dar şi cu 100 de lei în plus şi cu 100 în minus nu voi deveni bogat, pot deci să fac o fapta bună cu ei”. Cine este mult mai bine mobilat financiar îşi înăbuşă uneori impulsurile de a dărui ceva pentru că se teme că gestul de a dărui poate fi începutul unui obicei care să-l aducă din nou în lumea săracilor. “Acum am bani dar dacă încep să dau câte 100 de lei fiecăruia mă voi obişnui să dispreţuiesc banii iar banii nu stau la cei care se poartă urât cu ei” este filosofia unor bogaţi. Mai este însă o motivaţie pentru dărnicia săracilor şi opacitatea bogaţilor. Gândul că în felul asta se poate tranzacţiona solidaritatea. Săracii care dau bani sau îşi oferă ajutorul gratuit se gândesc că pot fi şi ei într-o situaţie dificilă iar ajutorul acordat li se poate întoarce. Bogaţii în schimb cred că banii din cont îi pun la adăpost şi că îşi vor putea “cumpăra” ajutorul altora fără să fie deci nevoie să pretindă gesturi reciproce. Dar dacă motivaţia generozităţii nu este una habotnic-religioasă (“acumularea de puncte”) şi nu ţine nici de tranzacţionarea solidarităţii, cum explicam mai sus, putem ajunge la un resort ceva mai nobil care s-o declanşeze. Observaţia că nimic nu e veşnic, totul este perisabil şi nu are sens să încerci să conservi ceva (bunuri, bani, empatie) ţinând doar pentru ţine. Dacă porneşti de la premisa aceasta eşti pe drumul bun în găsirea generozităţii veritabile, a deschiderii spre celălalt şi a problemelor sale eclipsate până atunci de egoul tău.

joi, 19 noiembrie 2015

Cutremurător! Rareş Bogdan dejoacă un atentat. Ne explică Tapalagă Totul

Vocile sistemului indică ce ar trebui să credem despre Revoluţia din noiembrie iar noii Nostradamus din media arată că ridiculizarea Guvernului Julien Cioloş e parte a unui “Plan”.
Raraeş Bogdan, clarvăzător în ale politicii dâmboviţene, mai ales când priveşte peste umărul amicului sau Helvig, a furnizat ieri un document sen-za-ţi-o-nal. Chiar dacă doar a povestit în emisiunea sa respectivul document fără să îl şi arate, ar fi vorba de o conspiraţie înfiorătoare pusă la cale de strategul lui Ponta, Bogdan Teodorescu, în scopul compromiterii prin ridiculizare a Prim-Ministrului Cioloş şi a celor asociaţi cu persoana sa. Mai exact, conspiratorii au în vedere pentru compromiterea lui “Jedi” (nume de cod pentru Dacian Julien Cioloş) “utilizarea vocilor din societatea civilă, mass media partenere. Aceleaşi canale folosite în martie-noiembrie 2014. Jedi, slugă UE. Pichetări de ministere. Decredibilizarea masivă a vectorilor societăţii civile, a străzii, dar şi a presei. Scandaluri sexuale în care pot fi implicate persoane căsătorite din guvernul Jedi. Soţia lui Jedi, franţuzoaică, fapt ce va fi prezentat infamant... “ De aici.
Cu alte cuvinte, cine nu apreciază modul în care a fost alcătuit Guvernul, prestaţia doamnei Guseth de la justiţie şi experienţa în domeniu a primului nominalizat la Sănătate, subţirimea programului de guvernare şi graba cu care acesta s-a ajustat din mers şi îi trece prin cap să facă haz de necaz, e vândut lui Bogdan Teodorescu sau, în cazul fericit, doar manipulat de acesta. Eu presupun că majoritatea populaţiei s-ar integra în această categorie în săptămâna scursă de la nominalizarea lui Cioloş, dar nu vreau să-l dezorientez pe Rareş Bogdan, viitorul director editorial de la România Liberă. Concluzia implicită: cine vorbeşte de rău, ironizează, caută noduri în papură Guvernului Cioloş e parte a conspiraţiei, în nici un caz n-ar fi de luat în calcul erori/ezitări/decizii greşite ale sus-numitului în lunile ce vin.
Lăsând gluma la o parte, Sistemul vorbeşte prin multe voci în media românească iar alături de Rareş Bogdan, Turcescu, Avram de la Adevărul, etc din listă nu poate lipsi Dan Tapalagă de la Hotnews. Care publica ieri un editorial interesant-“Totul despre formarea guvernului Cioloş. Cât de mult şi-a dorit Iohannis tehnocraţi. Apariţia lebedelor negre” . Din care aflăm câteva lucruri importante.
În primul rând, că debarcarea lui Ponta era un plan pregătit în “laboratoarele Puterii”. Nu se prea înţelege cine erau laboranţii, cu excepţia lui Klaus Iohannis şi a unei părţi a serviciilor, dar reţinem ideea de Plan. Cu alte cuvinte, să nu mai facem greşeala să considerăm coincidenţă turnura pe care a luat-o anchetarea lui Ponta de către DNA, reîncălzirea ciorbei cu plagiatul ca şi introducerea în aceasta a ingredientului Oprea. Cum Oprea amâna să demoleze Guvernul temându-se că se sinucide politic la următoarele alegeri, l-a demolat Sistemul pe Oprea (vezi scadalul cu plagiatul acestuia, apărut exact la timp după ce luni bune UNPR-ul fusese cocoloşit pentru a-l încuraja să schimbe barca). Iată alte două pasaje interesante.
“La întoarcerea din Statele Unite pe 1 octombrie, surse din administraţia prezidenţială comunică un nou termen pentru debarcarea lui Victor Ponta: imediat după Congresul PSD programat la jumătatea lunii octombrie. N-a fost să fie chiar la trei zile după congres, dar odată cu înscăunarea lui Dragnea în fruntea PSD, începe numărătoarea inversă pentru Ponta.  Plus “ În a două jumătate a lunii octombrie, toată lumea înţelege că varianta Oprea a căzut. Cel care se credea viitorul jupân al României şi se purta ca atare ajunge în câteva zile un celebru nimeni. În laboratoarele puterii se cântăresc deja cu atenţie alte două nume: Dacian Cioloş şi Vasile Dâncu. Marea întrebare este cum poate fi extras Ponta? Prin retragerea încrederii PSD, prin ieşirea UNPR din Guvern? Cum poate fi scos din joc un premier înşurubat în scaun, pe care opoziţia n-a reuşit să-l demită prin mecanisme parlamentare?”
Din cele de mai sus eu înţeleg că fenomenul Piaţa Universităţii ce a urmat tragediei din Colectiv (o “lebădă neagră” cum o numeşte Tapalagă) a fost doar pârghia de legitimare a unei Revoluţii de Palat. Sigur, Tapalagă încearcă să-i flateze pe participanţi subliniind că prezenţa lor a determinat partidele să accepte Guvenul 100% de tehnocraţi în dauna celui de politicieni condus de un tehnocrat, cum se prefigura.
“Revoluţia Colectiv, a două lebădă neagră, resetează cu adevărat jocul.Toate planurile sunt date peste cap. În cele din urmă, Dacian Cioloş este convins iar acesta acceptă, se pare, cu condiţia de a fi lăsat să-şi formeze singur echipa” mai spune Tapalagă. Acum, eu aş face câteva consideraţii despre modul în care Cioloş şi-a făcut echipa. Sau mai exact despre modul în care NU şi-a făcut-o singur, dovadă grabă cu care a remaniat-o. M-aş mai lega şi de observaţia lui Bogdan Duca “premierul Dacian Cioloş a renunţat, prin preluarea funcţiei, la un salariu de 160.000 de euro pe an, de la Comisia Europeană, urmând să primească 20.000 de euro pe an, din funcţia de prim ministru. Ori e patriot, ori e tâmpit, ori e ticălos”.Dar mi-e teamă că o dau pe ironie, pun umărul la decredibilizarea Guvernului şi intru fără voie în echipa de şoc condusă de Bogdan Teodorescu.

luni, 16 noiembrie 2015

Guvernul Julien Cioloş, de râsu’plânsu din pornire

De la tuşele suprarealiste ale programului de guvernare, la declaraţii care mai de care mai năstruşnice la audierile din comisiile parlamentare, Guvenul Cioloş ne-a oferit bune pretexte pentru a face haz de necaz.
Ce poate fi mai neobişnuit pentru un Guvern tehnocrat cu termen limitat de viaţă şi spaţiu la fel de limitat de acţiune decât să-şi propună modificarea Constituţiei? Că numai în acest mod s-ar putea elimina imunităţile pomenite în programul de guvernare şi comasarea alegerilor astfel încât atât Preşedintele cât şi Parlamentul şi autorităţile locale să stea câte 5 ani în mandat. N-o fi sesizat nimeni umorul involuntar al situaţiei?
A fost apoi monumentala declaraţie a sosiei fără studii juridice a Monicăi Macovei, vorbim de Cristina Guseth, care spunea la ieşirea de la comisie: “m-am emoţionat şi am ratat un răspuns pe care în mod normal l-aş fi ştiut. În pofida acestei umilinţe, rămîn să duc România în structurile euroatlantice”. De la declaraţia altei blonde celebre vizându-l pe preşedintele Norvegiei nu m-am crucit mai mult. Cât de aerian, de rigid intelectual poate fi cineva care trece atât de repede pe pilot automat după primele întrebări mai incomode? Guseth capătă tot mai mult conturul unui kamikaze cu idei puţine şi fixe şi misiune deja trasată de cei care au numit-o.
Ministrul sănătăţii a beneficiat de un tratament special din partea opiniei publice aşa că nu mai insist asupra lui. Ce nu înţeleg este însă ce a stat la baza numirii sale? Rezident, fără experienţă managerială, cu doze de exotism care îl făceau vulnerabil a fost totuşi împins în faţă cu o nonşalanţă care îmi aminteşte de Guvernul MRU, compus la rândul său din tot soiul de secretare şi purtători de mapă buni doar că să fie scoşi greii PDL-ului de sub lupa opiniei publice. Sigur, au mai fost politicieni fără experienţă în specificul ministerului pe care urmau să-l conducă dar în acest caz erau oameni politici şi urmau să implementeze, teoretic, linia partidului. În cazul guvernului Cioloş avem, în premieră, primii tehnocraţi fără experienţă în domeniul pe care au fost desemnaţi să-l administreze.
Mă întreb dacă misiunea guverului Cioloş n-ar putea fi legată de sincronizarea suspectă de acum ceva vreme a unor instituţii cu atribuţii foarte diferite. Dacă va aminititi, la prima varianta de Cod Fiscal modificat, vocile reunite din BNR, Preşedenţie, ale unor analişti cu cheiţă la vedere (Consiliul Fiscal) au subliniat că România nu îşi permite relaxări fiscale, pierderea stabilităţii bugetare, etc, etc deşi cu puţin timp înainte respectiva legislaţie fiscală trecuse cu brio prin Parlament. În final, preşedintele a retrimis codul pentru ajustări Guvernului refuzând să-l promulge în varianta iniţială. Cum Guvernul s-a încăpăţânat apoi să vină cu ordonanţe de urgenţă (eliminarea impozitului pe dividende, facilităţi pentru IMM) şi cu noi majorări salariale am avut în premieră un Executiv prea darnic dat jos de stradă pentru a fi reinstaurată austeritatea.
Până la urmă, concluzia acestor zile mi-a oferit-o un blogger (“AristotelCostel”) cu un comentariu plin de miez : “am scăpat de politicieni expiraţi dar ne-am pricopsit cu nişte tehnocraţi plantaţi de Securitate, la cererea străzii manipulate de Securitate, stradă reprezentată tot de Securitate”.

duminică, 15 noiembrie 2015

Julien si-a scos pe taraba Guvernul de postasi

Iata si Guvernul lui Julien...O stransura de sorosisti scrobiti, corporatisti de 2 lei si birocrati care sa puna disciplinat in opera nobilele idealuri bruxelleze. Un guvern de postasi care doar va implementa instructiunile primite in plic de la Inaltele Porti la care ne mai inchinam acum.....Ca sa mai zic....Freedom House da ministrul justitiei, care va da sefii parchetelor in plic...Mai bine il numeau direct pe ambasadorul SUA, tot se poarta tehnocratii de import ca in Ucraina...Cristinica nu era cumva si emanatie a Pietei Univ ersitatii, n-a fost ea la consultarile cu societatea civila (ca gradele sunt confidentiale)?...Ah, da, si musiu Dancu, bineinteles, responsabilul cu sondajele care anunta previzibil adeziunea maselor la deciziile ce urmeaza sa fie implementate de servicii. Bravos Natiune, ti-ai luat tara inapoi si ai pasat-o repede sacalilor, ca n-avea instructiunile de folosire scrise cu majuscule..Propun sa se convoace de urgenta prin Facebook o manifestare de sustinere in Piata Universitatii iar Klaus sa vorbeasca poporului de la balconul casei numarul 6, cea pierduta pentru uz de fals...

sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Terorismul trebuie combătut la el acasă!

Cât cântăreşte pentru un puşti de 20 şi ceva de ani, îmbrăcat cu explozibil pe sub trening, ameninţarea cu justiţia şi închisoarea pe viaţă? Doar el e pregătit să termine cu viaţa pentru că are ceva de demonstrat....Şi ce are de demonstrat?
Aici discuţia devine serioasă. Teroriştii nu vin din grotele din Afganistan, ei sunt în marea majoritate a cazurilor crescuţi şi şcoliţi în Occident. Nu toţi sunt paria în ţările de adopţie, nu toţi sunt lipsiţi de resurse şi neintegraţi dar toţi se simt frustraţi de politica Occidentului în lumea arabă. Invaziile din Irak, intervenţia din Libia şi înarmarea insurgenţilor anti-Assad au creat haos într-o lume deja frustrată de tolerarea abuzurilor Israelului în Palestina. Iar suferinţă cunoscuţilor, frustrările personale şi incompatibilităţile culturale pot crea un amestec exploziv la propriu.
Sigur, poţi crede că proaspătul antentat de la Paris vine mănuşă celor care doreau un motiv beton pentru stoparea valului de refugiaţi cât şi serviciilor speciale mereu în căutare de atribuţii şi resurse suplimentare. Cu alegerile care bat la uşa în Franţa şi previzibila ascensiune a extremei drepte, era toleranţei ameninţă se se încheie în Europa. Dar violenţa nu va înceta cât timp terorismul nu se combate la el acasă. Până când occidentalii nu vor pune umărul şi portofelul pentru reconstrucţia statelor devastate de intervenţia lor, până când nu vor trimite trupe pentru a termina cu ISIS la ei acasă în loc să se limiteze la bombardamente “chirurgicale”, până când nu vor condamna ferm politica şi atitudinea Israelului n-avem nici un motiv să credem că vor păli prin represiune motivele care alimentează terorismul.
Cel mult vom construi o societate de tip Big Brother iar forţele de ordine-represiune vor inventa periodic noi motive de panică pentru a-şi menţine privilegiile obţinute. Până la urmă teroriştii ne pot înspăimânta fără să ne controleze dar serviciile speciale, tot mai dilatate, vor dori să ne controleze total la un moment dat insistând că asta n-ar trebui să ne sperie. Oricum, aştept noi alocări bugetare pentru serviciile domnilor Coldea &Co în lumina evenimentelor recente... dacă s-a putut în vremea tăierii de pensii şi salarii, cum să se refuze acum...?

joi, 12 noiembrie 2015

Ziarul Financiar propune Guvernul Lobby

Mihail Marcu la Ministerul Sănătăţii? Cine ştie ce preţuri se vehiculează în reţeaua Medlife şi cum sunt trataţi angajaţii (faci gât? out!) îşi imaginează cum va arăta Ministerul condus de Marcu-o anticameră a lobby-ului în favoarea privatizării serviciilor medicale. Cam ce vroia Băsescu înainte să sară coarda cu Arafat şi s-o lase mai moale.
Ministerul Finanţelor cu omul lui Mastercard? Asta ca să aveţi plăţi şi în pieţe cu cardul probabil, să mai pape şi gura lui Visa/Mastercard comision de la emitenţi...Alternativele vin din KPMG şi Deloitte, poate ca să aibă şi companiile de stat audituri pe bani buni...
La Comunicaţii propunerea vine de la Oracle....de ce nu s-a gândit Hoştiuc direct la Microsoft? Ce, strică nişte licenţe înnoite pentru autorităţile publice în loc să ai sistem de operare open source (Linux)?...
Ministerul Muncii are propunerea anului-directorul de resurse umane de la BCR,  o banca din care au zburat peste 7.000 de angajaţi în procesul de restructurare...O să-i pese de păstrarea locurilor de muncă la stat, evident.
La Economie, CEO-ul de la Kaufland. Eu zic că era momentul unui lobby în favoarea marilor reţele de hipermarketuri, sufocate în ultima vreme de concurenţa neloială din zona micilor buticari.
Cel mai mult îmi place propunerea de la Externe-fostul bancher central Cristian Popa. Argument? Era cel mai bun vorbitor de engleză din cadrul Băncii Naţionale! Ştie toată lumea că la ministerul de externe nu contează decât să vorbeşti bine limbi străine, nu relaţii diplomatice, nu experienţă anterioară.
Ce să mai zic...Foarte bine Hoştiuc, revoluţia a cerut să plece politicienii, e momentul să apară lobbyiştii că vaca asta de economie tot mai poate fi mulsă cu ceva efort.

PS: De ce ar renunta oamenii astia la castigurile lor grase din mediul privat pentru a veni pe bani putini intr-un Guvern cu termen de viata de un an? Stiu, pentru interesul national....

miercuri, 11 noiembrie 2015

Ce media, propaganda de-a dreptul

Nu mai exista media onesta in Romania, cel putin nu la nivelul publicatiilor importante iar orice om decent din tara asta ar trebui sa-si redescopere reflexele sanatoase din vremea dictaturii, refuzand din start orice enunt, teorie, explicatie venita din zona "quality" a presei autohtnone. Modul in care a fost reflectata miscarea strazii spune totul...

Cele cateva ziare print si on-line centrale sunt bune doar sa explice evenimente importante in sensul dorit de stapanii de la Washinghton sau Bruxelles, dupa caz, astfel incat bizonul sa nu pice in capcana publicatiilor de nisa, de evitat (se fac de altfel liste negre zilele astea) pentru ca au si alte adevaruri decat cel decretat de Big Brother....

Am vazut ultimul editorial al sefului Hotnews, Pantazi, si m-a aplucat rasu-plansu. Uitati in ce mod rezuma acesta situatia actuala (am preluat integral primele fraze din articolul "Cum se schimba echilibrul de forte in sistemul de putere odata cu venirea lui Ciolos. Noul rol al lui Iohannis si mizele mari pe termen scurt: de la procurorii-sefi la asaltul Rusiei"), mie imi seamana a presa de razboi, totul in alb si negru, totul pentru tara (reforma, DNA, etc, gogorita imamicului extern e vanturata tot mai des pentru a disciplina turma).


"Raportul de forte in sistemul de putere din Romania se schimba dramatic odata cu venirea lui Dacian Ciolos in locul lui Victor Ponta. Fortele reformatoare par in usor avantaj asupra celor anti-reforma, pentru prima oara dupa multa vreme. Sub presiunea unui nou actor puternic - Strada, gruparea penalilor si a franarilor e sub stare de asediu. Iohannis insusi se vede distribuit de Strada si de propria vointa intr-un noul rol, mai dinamic si mai implicat. Mizele pe termen scurt sint atit de mari, incit ma astept la mari convulsii politice, la vedere si in subterane. Totul, pe fondul volatilitatii uriase din regiune, pe fondul agresiunii crescinde a Rusiei, dar si pe fondul relatiei tot mai reci intre SUA si Germania".

Pantazi asta, pe vremea "loviturii de stat" din 2012, cand mai colaboram cu Hotnews, imi sugera foarte convingator sa construiesc articolul privind implicatiile economice ale suspendarii presedintelui din perspectiva fugii investitorilor. Eu ii tot explicam ca daca au marje de bune de profit nu pleaca nici in vreme de dictatura, Pantazi o stia una si buna, investitorii penalizeaza lovitura de stat....Ce-i drept, de atunci Pantazi/Tapalaga au mai evoluat, acum nu se mai impiedica in sugestii, banuiesc ca le baga pumnul pe gat direct subalternilor, la ce unitate de monolit a ajuns Hotnews-ul si la ce stil propagandistic agresiv au adoptat....

luni, 9 noiembrie 2015

Miting de sustinere pentru Mugur Isarescu in fata BNR


Astazi, de la ora 18,30, mai multi oameni de bine si debitori carora li s-a schimbat sensul vietii dupa bula creditului pastorita de BNR se vor aduna in Piata sa-l sustina pe Patriarhul Finantelor in lungul sau drum din Strada Doamnei in podgoria din Dragasani unde intentioneaza sa se retraga si sa-si scrie memoriile. Sau macar sa-i zica vreo doua de la obraz in caz ca nu. Din motive obiective, de sezon (tuse+junghi), e posibil sa nu pot onora invitatia dar vreau sa las totusi mostenire celor interesati lozinca mea favorita pentru diseara ("MUGUREL, LUP MORALIST/E SUPRAVEGHETOR LOBBYIST"), poate o refoloseste cineva.

Cum presimt intrebari insinuante ale reporterilor Digi diseara, in genul, "ce-i reprosati domnului Guvernator si pe cine vedeti in locul sau?", o sa schitez si raspunsurile, poate ajuta la ceva. In ordine: Mugurel ne-a însoţit în perioada de hiperinflaţie, a fost cu noi şi când au picat băncile de stat ori FNI, a pus umărul la umflarea bulei imobiliare prin norme mai relaxate de creditare, si era bine mersi când s-a luat împrumutul de la FMI. Eu zic că ne poartă ghinion omniprezentul. Iar la capitolul cafea cu inlocuitori, cred ca Florin Georgescu, tot din parohia Bancii Centrale, ar face o figura mai frumoasa, fiind mai putin globalist si mai putin indiferent la interesul national decat Benerel. Ca sa nu mai zic ca putem apela si la implanturi din import, ca tot se poarta prin regiune. Poate il convingem pe Stiglitz, stiu ca si Varoufakis e liber. Oricum, asta pana nu trecem la euro iar BNR se dizolva in BCE, ca dupa aceeasi treaba o sa o faca cu rezultate comparabile si Oana Zavoranu.

sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Ce om normal are 3.500 de prieteni pe Facebook? O teorie a manipularii

Din 30 octombrie, de cand cu tragedia din clubul Colectiv, Facebook-ul a intrat in fibrilatie. Multe mesaje emotionale, multa activitate. In mod curios, cei mai activi erau in cazul contului meu cativa dintre “prietenii” pe care nu-i cunosteam. Stiti fenomenul, primesti periodic cereri de prietenie din partea unor anonimi iar pe unele le mai si accepti, fie din graba, fie pentru pentru ca ce posteaza la ei pe pagina ti se pare inofensiv. Ei bine, dupa avalansa de postari anti-guvernamentale, pro-revolutionare, anti-ortodoxism, n-am mai rezistat si l-am facut securist pe un astfel de postac din lista mea de prieteni. Paul Aelenei se numea individul si...initial am crezut ca si-a sters contul pentru ca imi aparea ca inaccesibil. Pacat, tocmai ma gandisem sa fac niste capturi de pagina. Apoi mi-am dat seama ca pur si simplu ma blocase. Cum nu-mi disparuse curiozitatea, l-am cautat de pe contul Facebook al unui amic si ce sa vezi, Paul Aelenei exista in continuare pe Facebook, posta zor nevoie si avea...3500 de prieteni! Acum, ce om normal are 3.500 de prieteni in lista? Cum poti manageria asa ceva? Asta daca nu-ti propui doar sa lansezi mesaje si nu-ti pasa de ce pun altii...Cineva care poate livra continut pentru 3.500 de persoane e o forta pe net.
Sa facem acum cateva calcule simple. Ma impiedica cineva sa cred ca Paul Aelenei este unic si ca postacul care sta la baza sa nu are si alte pseudonime? Daca ar avea inca 5 ar rezulta ca o singura persoana cu mesaje bine inchegate si directionate ar putea sa comunice cu 17.500 de feisbucisti. Dar daca am avea 200 de astfel de Paulici, cat o divizie medie de call-center, mesajele lor ar ajunge la 200 x 5 x 3.500=3,5 milioane de persoane, cam cat numarul de conturi active de Facebook in Romania (4 milioane) din totalul celor 7 milioane de conturi deschise.
Bine, ma veti contra, dar cum se poate ca toate aceste conturi accesate de raspandaci sa fie diferite, cum obtin ei toate aceste adrese distincte pe care sa le preseze sub diferite pseudonime pentru a fi acceptati ca prieteni? Pai, ma gandesc ca exista o baza de date cu conturile de Facebook active la nivel national. Nu stiu cine ar putea sa aiba acces la aceasta in afara administratorii retelei Facebook de la mama ei din SUA, nu stiu daca STS, divizia electronica din SRI, etc. Nu stiu daca aceasta baza de date se poate livra in baza bunei colaborari din cadrul NATO a serviciilor secrete sau daca se poate obtine fara voie de securistii nostri. Stiu insa cum se explica revolutiile portocalii din ultima vreme si miracolul retelelor de socializare cu care ne-am confruntat in noimebrie 2014 si octombrie-noimebrie 2015 in Romania.
Si nici nu e nevoie ca toata lumea sa imbratiseze mesajele bine tintite si livrate pe retele de socializare. Efectul de contagiune se obtine si dupa ce castigi de partea ta o masa critica. Si cum sa nu rezonezi la mesaje nobile de genul-fara coruptie, fara partide si gasti politice, jos guvernul, etc, etc? Sau, dupa caz-sa razbunam diaspora care e umilita la ambasade, oameni lesina la cozi, etc, etc?
Ce puteti face individul pentru a reduce riscul de a fi manipulati pe Facebook? In primul rand stergeti-va toti prietenii “necunoscuti”. Apoi, observati daca postacii care va agaseaza cu mesaje mobilizatoare au cumva un cerc de sute sau mii de prieteni. Daca da, sansele de a fi raspandaci de profesie sunt mari.

joi, 5 noiembrie 2015

Piata Universitatii I a pregatit privatizarile pe 1 euro. Ce ne rezerva Piata Universitatii II?

Motto: Fiecare natiune are cate un 11 septembrie. Pentru Romania a fost pe 30 octombrie. Digi UM 24 anunta pe aceasta cale ca departamentul de HR al Serviciului Roman de Informatii va lucra cu program prelungit in aceste zile, intre 18-22, in Piata Universitatii.

Am fost joi in Piata Universitatii. Initial am vrut sa ma tin de-o parte de aceasta oaza de manipulare dar pana la urma m-am gandit ca daca tot e bal macar sa ma plimb si eu cu lozincile mele. Apropo de lozinci. Palida miscarea, fara imaginatie pancardele-“schimbam sistemul”, “stabilitate legislativa” (?)- priviri in gol, atomizare, eterogenitate maxima. Plus recuzita Pietei Universitatii din anii ’90-balconul, ingenuncheri periodice, tineri si foarte tineri, persoane care viseaza sa schimbe lumea intre doua aplicatii pe iPhone si o raita la Vama Veche. Habar n-aveam in anii ’90 cand ma dadeam si eu prin Piata ca nu facem decat sa pregatim privatizarile pe 1 euro si mafia retrocedarilor de mai tarziu. Ne-am luat insa tara inapoi in 1996 si am vazut ce-a urmat. Acum, Piata Universitatii II cred ca pregateste tinerii frumosi si liberi de pe Facebook drept carne de tun in viitoarele razboaie proxy. Stati linistiti hipsterilor, nu mai e nevoie de voi, ce aveati de schimbat ati schimbat, acum nodurile din retelele voastre de socializare o sa va ghidoneze treptat spre casa, e cald si internetul e ofertant acolo. Sistemul s-a schimbat deja dar voi n-ati aflat.
Apropo de Facebook si campania furibunda anti-ortodoxa de zilele astea-sa nu ne iluzionam ca e vorba doar de Patriarh!. De ce este ortodoxia atat de nesuferita artizanilor rotatiei de cadre de la Piata Victoriei? In primul rand, se plateste o polita. Popii s-au implicat in campania electorala pro-Ponta, sa recunoastem. Apoi, ortodoxia e un liant intre rusi si bulgari/sarbi/romani. Nu e prea comod daca se ajunge la un conflict in regiune, nu? Cum n-a picat bine nici cu bombardamentele Nato asupra Serbiei la un moment dat. Cred insa ca am o explicatie suplimentara privind modul in care functioneaza aparatul de propaganda Facebook. Fiecare cred ca aveti in listele de prieteni indivizi pe care ii cunoasteti personal, marea majoritate, si apoi oameni care au ajuns acolo intamplator. Poate i-ati crezut prieteni ai prietenilor si le-ati dat accept, poate au ajuns acolo considerati colegi de trust,etc. Eu am destui pe care nu-i cunosc dar i-am acceptat pentru ca i-am crezut cititori ai postarilor mele, oameni care vor sa afle mai repede cum gandesc. Ei bine, in ultimele zile unii dintre acesti necunoscuti din lista mea au inceput sa scuipe postari anti-ortodoxe, anti-Patriarh la foc continuu. Stiu ca printre hipsteri popii nu sunt populari, stiu ca sunt destui dintre ei hrapareti, lacomi si fara har. Deci, cel mai bun pretext pentru o campanie anti-ortodoxa, ca e destul de subtila distinctia preoti-religie pentru un hipster. Am vrut ieri seara sa fac o captura dupa pagina unui astfel de individ (Paul Aelenei) dar ce sa vezi, tocmai fusese stearsa. Cum am mai spus, cu ceva noduri de retea deosebit de active ai un efect de contagiune prin Facebook de toata frumusetea...
Ce dracu’ voi face eu mai departe? Cum vedeti, azi m-am decis sa defilez cu propriile mele mesaje. N-am avut bani de pancarde, Soros n-a virat nimic zilele astea in contul meu. Dar sunt bune si foile A3 si markerul cand vrei sa spui ceva. Cred ca voi mai merge cu aceleasi mesaje, in putinele zile pana cand fenomenul moare (dupa Daniel nu mai e nicio tinta importanta si nu nevoie de demisie in acest caz, e suficienta decredibilizarea). Mi-am facut destui dusmani si am stricat destule amicitii printre colegii din presa pentru a mai conta cu adevarat ceva. Oricum domeniul e mort iar eu nu imi mai gasesc locul. Asta va indemmn sa faceti si voi, in felul vostru, daca credeti in aceleasi lucruri. Stiu ca fiecare are de aparat cate ceva, nu e usor sa risti confortul personal, un job, bunele retalatii cu persoane importante doar ca sa fluieri in Biserica conformismului globalist. Dar merita. Pana la urma nu luam nimic cu noi din toate lucrurile la care tinem atat de mult si pe care am vrea sa le protejam. Macar sa ne distram cu constiinta impacata, doar e totul o calatorie cum spunea Bill Hicks.

Lozinci pentru diseara (propuneri):

1. NATO si poporul U.S./Libertate ne-au adus!
2. Benerel Masonescu OUT!
3. Parchetul, Isarescu, Romania!
4. SRI: SUNTEM IARASI CE-AM FOST, POATE MAI MULT DECAT ATAT!
Lista ramane deschisa

10 demisii care nu-si vor face loc in repertoriul cabaretului din Piata Universitatii

1.Mugurel Isarescu. Ne-a insotit in perioada de hiperinflatie, a fost cu noi si cand au picat bancile de stat, a pus umarul la umflarea bulei imobiliare prin norme mai relaxate de creditare, era bine mersi cand s-a luat imprumutul de la FMI. Eu zic ca ne poarta ghinion omniprezentul
2. Preafericitul Bogdan Chirieac. Vreau sa fie pus pe liber din listele cu invitati permanenti nu pentru trecutul sau de intermediar de taxe de cointeresare, dupa spusele lui Sima, ci pentru parerile sale strategice plasate mereu in momente potrivite. Din care aflam ce bine ne va fi sub umbrela Nato, cum ne apara CIA, cat de bine ne serveste interesele pozitia noastra de pres in fata occidentului. 
3. Digi 24. Aici mi-as dori o demisie din postura de must carry. S-au bagat multi bani in postul securistilor pe stil nou, in occidentalul, echidistantul si profesionistul lansator de pareri conforme cu obiectivele baietilor. De altfel, ce om cu scaun la cap si putred de dator pe firma de cablu ar pierde bani garla cu o televiziune de stiri ca sa arate doar cum se face presa? 
4. Despre Inertul de la Cotroceni e sacrilegiu sa pomenesti asa ca trec la propaganda progresista de la Hotnews, Realitatea, Adevarul....Astia au aratat zilele astea de ce merita insolventa si la ce mai foloseste o trompeta media. Tapalaga daca nu pleaca acum nu ramane decat sa se repete...Ramai original Dane!
5. Coldea et Co. Baietii cu ochii albastri au primit suplimentari de bugete peste suplimentari de bugete si in perioada de criza si tocmai se pregatesc sa ceara bani noi la instrumente de supraveghere noi. Sigur, era mai simplu sa-i inclus si pe cei de sus in categoria Coldea dar ramaneam fara top. 
6. Apa Nova, Enel, Engie si alte fete corporatiste. Despre Apa Nova se stie deja ca mituia consilierii locali pentru a-si asigura cresterea perpetua a tarifelor astfel incat am ajuns sa platim mai mult apa ca in Arabia Saudita. Despre distribubitorii de gaze si energie electrica e cunoscut cum isi umflau investitiile pe hartie pentru a primi majorari de tarife de la ANRE.
7. Trompetele lui Soros din societatea civila. Sunt multi, eterogeni aparent,  vor sa faca agenda publica pornind tocmai de la numarul lor mare uitand de numarul mic de membri. Eu m-am saturat de oengisti care fac pe constiintele civice cotra-cost.
8. Consiliul Investitorilor Staini. Nu pentru ca le-au dat papucii debitorilor in franci care cereau si ei un punct de vedere sub pretextul ca nu vorbesc cu persoanele fizice, ci pentru ca au reusit sa transforme un grup de lobby intr-o instanta de eliberat certificate de buna purtare pentru orice Guvern.
9.Alina Mungiu. Am facut o categorie separata, distincta de ong-uri, din cauza piedestalului la care aspira de ceva vreme. Eu cand zic Alina Mungiu zic privatizari pe un euro din anii ’90, un concept la care a pus serios umarul doamna in cauza.
10. Galeriile de fotbal. De cand a ajuns masa amorfa, needucata, inepta de la peluza simbol al civismului? De cand fac agenda publica niste neandhertali? In loc sa-i izoleze, sa-i ironizeze, sa-i alunge de acolo masa de softisti, corporatisti de bine si studenti eminenti de la Universitate a inceput sa topaie impreuna cu ei. Mai au putin si vor ingenunchea la comanda sa se roage pentru reincarnarea lui Dobrin intre doua injuraturi de mama la adresa clasei politice corupte.

miercuri, 4 noiembrie 2015

Sclavii fericiti si-au luat supradoza de new-media. Bonjour Calin Georgescu, hello musiu Croitoru.

Motto: “Cred ca e prima data cand n-am mai auzit lozinci impotriva televiziunilor de stiri. Pur si simplu au disparut din viata lor, retelele sociale i-au eliberat de prizonieratul si manipularea de la tv” (Dan Tapalaga, tribun)
Dupa o demonstratie-surpriza aparuta din neantul bine organizat al Facebook-ului retelele de socializare au mai repurtat o victorie ampla: dupa rasturnarea favoritului sondajelor pentru Cotroceni, daramarea Guvernului “corupt”. Ma rog, se incerca de ceva vreme, cu plagiatul, cu DNA-ul  dar s-a reusit pana la urma cu o tragedie naturala. Sper, pentru binele nostru, ca e totusi un eveniment prompt speculat, asa cum imi place sa cred acelasi lucru si despre 11 septembrie.
Facebook-ul s-a mobilizat deci, organele de propaganda progresista din media au oferit suportul logistic si iata ca Guvernul Ponta e amintire. Ieri, focalizarea contestatarilor n-a fost nici pe departe Ponta, eventual doar marginal, tintele erau in ordine, Piedone,  Oprea si Patriarhul (spre deosebire de acesta, secretarul general Nato a binevoit sa-si depuna omagiile in fata clubului Colectiv, dupa cum ne informa marti Hotnews). Asta nu a impiedicat Adevarul si Hotnews sa titreze mare astazi ca Ponta era in capul listei cu demisii. Dar cum cei doi titani uneperisti n-au binevoit sa demisioneze iar interesul national nu li s-a mai parut clar in chestiunea de fata, a demisionat Ponta ajutat de sfaturile prietenesti venite dinspre Dragnea (posesorul unei sentinte de condamnare in prima instanta, deci unor manevrabil) si Zgonea (unul dintre artizanii inscaunarii lui MRU la SIE, atunci cand a pus umarul la cvorum). Previzibil, cu Oprea si Piedone in scaune presiunile strazii feisbuciste ar fi continuat, s-ar fi amplificat, am fi avut poate pozitii ale ambasadelor si Nato care sa sugereze ca instabilitatea nu face bine sau face bine doar Rusiei si ca poporul din strada trebuie respectat.
Poporul manat bine cu retele de socializare (e nevoie de ceva noduri de retea pentru a genera curente de opinie pe Facebook, efectul de contagiune fiind apoi asigurat) a iesit in strada si avem, iata, o Piata a Universitatii victorioasa, prefatata de prezenta lui Marian Munteanu la Realitatea TV aseara. Ce urmeaza? Probabil un Guvern PSD-UNPR cu tehnocrat in fata (poate incercam iar pe cineva din BNR-domnu Croitoru ati conspectat bine cursurile de filosofie ale maestrului Patapievici?) sau poate chiar o persoana aparent anti-sistem dar bine pregatita de sistem pentru astfel de situatii (Calin Georgescu?). Sau poate unul de uniune nationala cu sedintele transmise in direct pe Facebook?
Una peste alta, o zi trista. Ziua in care s-a mai demonstrat inca o data ce usor putem fi manipulati, cine sta in spatele deciziilor si cat mai conteaza poporul daca n-are internet si cont pe Facebook ca domnul presedinte Iohannis. Care sugera de altfel subtil marti seara ca asteapta decizii majore de la clasa politica. Pana la urma, nici ultimele modificari fiscale pro-corporatiste nu i-au ajutat lui Mickey Mouse, sa ne pregatim de  chestii geopolitice serioase in periaoda urmatoare, ca la ce bun altfel atata deranj?

PS: Poporul feisbucist a iesit in numar mare ieri dar nimeni n-a vazut picior de manifestant virtual cand am aflat ca Apa Nova mituia consililerii locali pentru a trece majorari nesimtite de tarife. Civism fara voie de la prefectura nu se poate. 

marți, 3 noiembrie 2015

Iohannis trebuie sa demisioneze pentru tragedia din clubul Colectiv

In frenezia cu care unii cauta vinovatii in tabara adversarilor politici, nu ma pot opri sa-mi amintesc de platforma "Romania lucrului bine facut" cu care Malaetzul a castigat alegerile. Pai, coane Johannis, ce-ai facut pana acum pentru Romania lucrului bine facut in afara de a incerca sa aduci un Guvern PNL si sa tot bati toba pentru cresterea cheltuielilor de inarmare? Nu e si esecul tau mentinerea mocirlei noastre de zi cu zi? Bine ca s-a reactivat Facebook-ul, sa vezi ce reportaje cu sufletul la gura o sa livreze Hotnews, ce talk-show-uri pline de nerv in care sa se ceara demisia Guvernului vor organiza Realitatea si B1....N-a mers cu plagiatul, cu DNA-ul, poate-poate facem o revolutie on-line si reusim cu minerii platformelor de socializare....Colonelul Turcescu era deja in misiune si transmitea transpus din Piata...
Update: Dupa ce i-a frecat bine ridichea Patriarhului pentru ca n-a calcat in clubul Colectiv dupa tragedia de vineri, Hotnews ne anunta servil ca secretarul general adjunct Nato a venit PERSONAL sa aduca un omagiu victimelor. Pe asta nu l-a huiduit nimeni, nu era coregrafie politicianista ci umanism pur. 

Se pot optimiza taxele notariale?

Tranzacţiile imobiliare au costuri colaterale importante iar cele datorate notarilor sunt cel mai greu de digerat din cauza preţului piperat. Există însă câteva soluţii de optimizare.
Trebuie reţinut că notarul va încasa 0,6-0,7% din valuarea de grilă a proprietăţii pentru taxele de succesiune şi 0,8-0,9% din valoarea proprietăţilor tranzacţionate la o vânzare-cumpărare în cazul unor valori ce trec de 100.000 euro. La valori mai mici, taxele se apropie sau trec de 1%, ajungând uşor peste 2% când suma e până în 10.000-15.000 lei. Sumele nu sunt deloc mici, astfe încât o optimizare a costurilor e binevenită.
În primul rând, într-un an în care preţurile au evoluat ascendent, dacă ai posibilitatea finalizării unei tranzatii în noiembrie-decembrie, n-o amâna pentru începutul noului an. În grila notarilor (valorile proprietăţilor sunt prinse în funcţie de zone şi subzone) preţurile se ajustează prompt la început de an şi vei plăti mai mult. Ca regulă generală, nu declara o valoare mai mare decât cea prinsă în grilă-documentează-te deci din timp. Dacă e mai mică, notarul nu o va accepta cu siguranţă. Dacă e însă mai mare decât cea din grilă pentru respectivul apartament/teren notarul nu va avea nimic împotrivă, doar încasează mai mulţi bani.
În al doilea rând, când tranzactionezi o vilă recent construită, atenţie la calitatea finisajelor. Nu prea rezultă din proiect şi din procesul verbal de recepţie astfel încât mergi la cea mai ieftină categorie (“finisaje normale şi stare de întreţinere satisfăcătoare”-aici chiar e chestie de gust, unii sunt mai greu de satisfăcut iar starea de întreţinere “bună” îţi scoate ceva bani în plus din buzunar mutându-i în cel al notarului).
În cazul unui teren, valoarea pe mp fără construcţii (“teren liber”) e mai mare decât cea cu construcţii astfel încât dacă e vorba de o suma importantă e bine să amenajezi din timp şi cu costuri reduse o clădire anexă, cu alte cuvinte o magazie...strategică. În cazul apartamentelor ceauşiste din Bucureşti, valoarea de grilă e sensibil mai mică în cazul celor construite înainte de 1967 (cu aproximativ 10.000 euro la 2/3 camere). Atenţie deci la anul declarat, mai ales când acesta nu este prins în actul casei (frecvent nu apare când e vorba de mai multe vânzări-cumpărări).