sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Terorismul trebuie combătut la el acasă!

Cât cântăreşte pentru un puşti de 20 şi ceva de ani, îmbrăcat cu explozibil pe sub trening, ameninţarea cu justiţia şi închisoarea pe viaţă? Doar el e pregătit să termine cu viaţa pentru că are ceva de demonstrat....Şi ce are de demonstrat?
Aici discuţia devine serioasă. Teroriştii nu vin din grotele din Afganistan, ei sunt în marea majoritate a cazurilor crescuţi şi şcoliţi în Occident. Nu toţi sunt paria în ţările de adopţie, nu toţi sunt lipsiţi de resurse şi neintegraţi dar toţi se simt frustraţi de politica Occidentului în lumea arabă. Invaziile din Irak, intervenţia din Libia şi înarmarea insurgenţilor anti-Assad au creat haos într-o lume deja frustrată de tolerarea abuzurilor Israelului în Palestina. Iar suferinţă cunoscuţilor, frustrările personale şi incompatibilităţile culturale pot crea un amestec exploziv la propriu.
Sigur, poţi crede că proaspătul antentat de la Paris vine mănuşă celor care doreau un motiv beton pentru stoparea valului de refugiaţi cât şi serviciilor speciale mereu în căutare de atribuţii şi resurse suplimentare. Cu alegerile care bat la uşa în Franţa şi previzibila ascensiune a extremei drepte, era toleranţei ameninţă se se încheie în Europa. Dar violenţa nu va înceta cât timp terorismul nu se combate la el acasă. Până când occidentalii nu vor pune umărul şi portofelul pentru reconstrucţia statelor devastate de intervenţia lor, până când nu vor trimite trupe pentru a termina cu ISIS la ei acasă în loc să se limiteze la bombardamente “chirurgicale”, până când nu vor condamna ferm politica şi atitudinea Israelului n-avem nici un motiv să credem că vor păli prin represiune motivele care alimentează terorismul.
Cel mult vom construi o societate de tip Big Brother iar forţele de ordine-represiune vor inventa periodic noi motive de panică pentru a-şi menţine privilegiile obţinute. Până la urmă teroriştii ne pot înspăimânta fără să ne controleze dar serviciile speciale, tot mai dilatate, vor dori să ne controleze total la un moment dat insistând că asta n-ar trebui să ne sperie. Oricum, aştept noi alocări bugetare pentru serviciile domnilor Coldea &Co în lumina evenimentelor recente... dacă s-a putut în vremea tăierii de pensii şi salarii, cum să se refuze acum...?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu