Tranzacţiile imobiliare au costuri colaterale importante iar cele datorate notarilor sunt cel mai greu de digerat din cauza preţului piperat. Există însă câteva soluţii de optimizare.
Trebuie reţinut că notarul va încasa 0,6-0,7% din valuarea de grilă a proprietăţii pentru taxele de succesiune şi 0,8-0,9% din valoarea proprietăţilor tranzacţionate la o vânzare-cumpărare în cazul unor valori ce trec de 100.000 euro. La valori mai mici, taxele se apropie sau trec de 1%, ajungând uşor peste 2% când suma e până în 10.000-15.000 lei. Sumele nu sunt deloc mici, astfe încât o optimizare a costurilor e binevenită.
În primul rând, într-un an în care preţurile au evoluat ascendent, dacă ai posibilitatea finalizării unei tranzatii în noiembrie-decembrie, n-o amâna pentru începutul noului an. În grila notarilor (valorile proprietăţilor sunt prinse în funcţie de zone şi subzone) preţurile se ajustează prompt la început de an şi vei plăti mai mult. Ca regulă generală, nu declara o valoare mai mare decât cea prinsă în grilă-documentează-te deci din timp. Dacă e mai mică, notarul nu o va accepta cu siguranţă. Dacă e însă mai mare decât cea din grilă pentru respectivul apartament/teren notarul nu va avea nimic împotrivă, doar încasează mai mulţi bani.
În al doilea rând, când tranzactionezi o vilă recent construită, atenţie la calitatea finisajelor. Nu prea rezultă din proiect şi din procesul verbal de recepţie astfel încât mergi la cea mai ieftină categorie (“finisaje normale şi stare de întreţinere satisfăcătoare”-aici chiar e chestie de gust, unii sunt mai greu de satisfăcut iar starea de întreţinere “bună” îţi scoate ceva bani în plus din buzunar mutându-i în cel al notarului).
În cazul unui teren, valoarea pe mp fără construcţii (“teren liber”) e mai mare decât cea cu construcţii astfel încât dacă e vorba de o suma importantă e bine să amenajezi din timp şi cu costuri reduse o clădire anexă, cu alte cuvinte o magazie...strategică. În cazul apartamentelor ceauşiste din Bucureşti, valoarea de grilă e sensibil mai mică în cazul celor construite înainte de 1967 (cu aproximativ 10.000 euro la 2/3 camere). Atenţie deci la anul declarat, mai ales când acesta nu este prins în actul casei (frecvent nu apare când e vorba de mai multe vânzări-cumpărări).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu