Aparent, doar motive de separare.
In plan politic, unii practicau neoliberalismul (retragerea statului, taxe minimale pentru ca oamenii „de valoare”, profesional sau pur si simplu doar prin afiliere politica, sa nu mai fie impovarati, vulgul urmand sa se descurce cum poate cu serviciile sociale) iar altii progresismul (eliminarea discriminarii intre sexe si rase, salvarea planetei transformate insa in discriminare pozitiva pentru minoritatile sexuale si politice si terorism ecologist-cine nu isi reduce amprenta de carbon are lacatul pus pe afacere).
In zona valorilor personale, primii mimau hotarat atasamentul fata de valorile nationale (eroii de manual, micii, berea, serbarile campenesti asezonate cu ceva manele) iar ceilalti erau mai internationalisti si elitisti, cu Netflix-ul, Untold, Uberul si lozincile de la Davos la zi.
Unii practicau acumularea pe persoana fizica, altii mimau fericirea fara sa posede nimic, doar inchiriind cate ceva. Unii cu masinile nemtesti, altii cu trotinetele chinezesti.
Si totusi, exista un fir de legatura si o trasatura comuna de caracter-narcisismul agresiv. Convingerea ca noi suntem oameni valorosi, deosebiti, care imping natiunea/umanitatea in fata iar ceilalti, cei care nu sunt de acord cu noi, saboteaza interesul general si merita sa fie facuti una cu pamantul (la figurat si, daca altfel nu se poate, la propriu).
Cine erau cei mai mari avocati ai vaccinarii obligatorii? Fostii basisti si actualii rezisti.
In plan extern, narcisistii nostri au o corespondenta de calibru in neoconii americani. Alti ultra-narcisisti, convinsi de exceptionalismul american, gata sa il impuna prin orice mijloace, inclusiv prin forta daca santajul si mita nu functioneaza.
Neoconii au intrat in forta pe scena politica din SUA imediat dupa 9/11, cand frustrarea maselor a fost abil speculata pentru impunerea agendei acestora iar in prezent detin toate parghiile de putere din stat, media si lumea finantelor astfel incat o schimbare reala in SUA e posibila doar ca efect al schimbarilor externe, piata politica interna fiind extrem de controlata dupa accidentul Trump (vedeti si la noi cum am ajuns la partidul unic cu doua, trei factiuni-sa adaugam la PSD si PNL si one man show-ul AUR-dupa accidentul oarecum suveranist numit Dragnea).
Din pacate, in Romania ultimele doua ture la Cotroceni le-au acaparat doi narcisisti de callibru, Basescu care ne-a transformat tara in vaporul sau personal si Johanis al carui amor propriu absolut nu e filtrat nici de inteligenta nici de ramasite de bun simt.
Basescu a fost votat desi se vedeau din avion obsesiile sale totalitare pentru ca promitea sa pedepseasca o categorie detestata, coruptii din administratie, pe timpul sau inflorind insa coruptia din servicii si multinationale (Bechtel?).
Johanis a fost votat prima data pentru mitul neamtului providential iar a doua oara a fost purtat pe valurile urii fata de Draganea, abil intretinuta de media sorosista.
La viitoarele alegeri din 2024 fostii basisti si actualii rezistii vor avea un candidat redutabil, care le exprima foarte bine ideile fixe (anticoruptia, ecologia) si crezurile politice (euroatlantism si anticommunism pe paine, doar nu vreti sa se intoarca bolsevismul?).
Ramane de vazut daca vor exista premise pentru construirea unui alt val emotional care sa o propulseze pe Kovesi la Cotroceni, in conditiile in care nici razboiul, nici economia nu merg in plan extern chiar cum au visat neoconii iar guvernarea in plan intern e mai greu de demonizat azi, puterea actuala practicand servilismul fara rezerve fata de partenerii externi din lumea “libera” si adoptand in linii mari valorile basisto-rezistente.
In final, ca tot e weekend, va recomand doua texte exceptionale. O analiza a lui Andrei Raevski asupra clasei politice din SUA si pericolelor care pandesc umanitatea cand briciul ajunge pe mana maimutelor si o analiza a situatiei actuale de pe frontul din Ucraina de la la un specialist in razboaie moderne (Big Serge)
Is Andrei Martyanov right in his criticism of US ruling “elites”? | The Vineyard of the Saker (thesaker.is)
Russo-Ukrainian War: The World Blood Pump (substack.com)
PS: Cand au mai incercat exceptionalistii si narcisistii sa modeleze lumea? Germania nazista ne spune ceva?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu