luni, 9 ianuarie 2023

Ce crede inteligența artificială despre conflictul din Ucraina?

Ați auzit, bănuiesc, despre noua jucărie pentru mase în materie de inteligență artificială. E vorba despre openai.com sau chatGBT, un site unde oricine poate obține nu doar răspunsuri la întrebări simple ci și referate, articole cu teme date, rezumate contextualizate și, dacă are chef, poate primi pe loc o poezie sau un cântec care să conțină toate reperele indicate (toamna, frig, tristețe, speranța, etc).
Rezolvările sunt sensibil peste nivelul de liceu și mă tem că de acum profesorii vor trebui să fie mai inventivi când dau temele pentru acasă pentru că inteligența artificială oferă pe loc soluții la proiecte destul de complexe.
După primele interacțiuni cu roboțelul din spatele programului am vrut să testez cum interpretează inteligența aritficială poziția mediei occidentale pe seama conflictului din Ucraina. Poate aprecia obiectivitatea relatărilor jurnalistice sau absența acesteia?
Așa că i-am dat următorul test.
“Cumpune o analiză a modului în care conflictul din Ucraina este reflectat în media occidentală. Este o abordare obiectivă?”
Răspunsul a sunat așa.
„Conflictul din Ucraina este un subiect complex care a primit o acoperire amplă în media occidentală. În general, media occidentală a acordat o atenție mare conflictului și a relatat despre acesta într-un mod obiectiv, oferind un amestec de rapoarte despre evenimentele care au avut loc și analize ale cauzelor și consecințelor acestora. Totuși, este important de menționat că orice raportare media poate fi influențată de perspectivele și opiniile jurnalistului sau ale publicației respective, deci este posibil să existe o anumită subiectivitate în abordarea anumitor aspecte ale conflictului. Este întotdeauna important să citiți mai multe surse și să luați în considerare diferite puncte de vedere pentru a avea o înțelegere cât mai completă a situației”.
Deci inteligența artificială apreciază că media occidentală este în general obiectivă. M-am decis să merg însă mai departe și să solicit regenerarea răspunsului. De regulă este o opțiune care îți permite să adaugi la sarcina inițială și alte variabile dar eu am lăsat intactă prima solicitare și doar am bifat regenerare răspuns.
Iată răspunsul numărul 2.
„Conflictul din Ucraina a fost un subiect intens dezbătut în media occidentală, iar modul în care este prezentat poate varia în funcție de sursă de media și de orientarea editorială a acesteia. În general, media occidentală a acordat o atenție considerabilă conflictului din Ucraina, iar rapoartele au fost adesea bazate pe surse de încredere și au încercat să ofere o imagine obiectivă a evenimentelor. Cu toate acestea, în unele cazuri, rapoartele media au putut să fie influențate de perspectivele și opiniile editoriale ale sursei respective, ceea ce poate duce la o anumită distorsiune a modului în care este prezentat conflictul.
De exemplu, unii au argumentat că anumite media occidentale au prezentat conflictul din Ucraina într-un mod mai favorabil guvernului ucrainean și au criticat acțiunile Rusiei în conflict. Alții au susținut că anumite media occidentale au acordat o atenție excesivă acțiunilor Rusiei și au minimizat responsabilitatea guvernului ucrainean în conflict.
În general, este important să luați în considerare diverse surse media și să citiți cu atenție rapoartele pentru a obține o imagine cât mai completă și obiectivă a conflictului din Ucraina. Este de asemenea important să luați în considerare contextul și să înțelegeți că conflictul din Ucraina este unul complex și nu poate fi redus la o simplă poveste bună sau rea”.
Surpriză, apar mai mutle nuanțe. Da, este obiectivă media occidentală dar apar și situații în care nu este foarte obiectivă, deci lucrurile sunt împărțite, nu prea există buni și răi în astfel de conflicte.
Cred că sunteți deja interesați de răspunsul numărul 3, la aceeași solicitare.
„Conflictul din Ucraina este un subiect complex care a atras atenția presei din întreaga lume. În general, mass-media occidentală a prezentat conflictul dintre Ucraina și Rusia că unul în care Ucraina este prezentată ca victimă și Rusia ca agresor. În unele cazuri, acest lucru poate fi justificat de faptele care au condus la declanșarea conflictului, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia și implicarea sa ulterioară în conflictul din estul Ucrainei. Cu toate acestea, este important să reținem că orice conflict are mai multe perspective și că adevărul este adesea mai complex decât ceea ce este prezentat în media. Prin urmare, este posibil ca media occidentală să nu ofere o imagine complet obiectivă a conflictului din Ucraina”.
În concluzie, nu doar că nu este foarte obiectivă media occidentală dar se cam trage spuza pe o singură turtă. Am încercat și varianta 4 de răspuns dar s-a revenit la o formulare aproape similară cu prima, obiectivitate fără nuanțe, așa că nu mai reiau și acest pasaj.
Ce avem deci aici? Aparent, doar un motoraș nevinovat care face interpretări alternative, în funcție de cheful utilizatorului de a testa toate versiunile posibile. De ce însă nu mi s-a oferit în primul rând versiunea lipsei de obiectivitate pentru a ajunge în final la cea a obiectivității incontestabile a mediei occidentale? Pariez că nu toți utilizatorii merg mai departe cu regenerarea răspunsurilor.
Morala? Sărim de la stadiul în care Google ne oferea o selecție ierarhizată a informațiilor, în funcție în principal de interesale sale comerciale, la stadiul în care inteligența artificială ne oferă o ierarhie a interpretării informațiilor, cu diferența că în cazul Google măcar ne erau prezentate toate opțiunile, unele sub altele, pe când acum trebuie să săpăm după alternative.
Iar viitorul nu sună deloc bine. Având în vedere că ni se va forma treptat apetitul pentru astfel de interpretări, pe măsură ce ne deprindem de mici să folosim inteligența artificială în tot soiul de proiecte (referate, mici rezumate, poezii sau mici programe, etc), lăsând-o tot mai mult să gândească în locul nostru, încercările de manipulare a opiniei publice vor fi tot mai greu de contracarat.
Ca să nu mai pomenesc că inteligență artificială e mai ieftină și nu mai trebuie cumpărată cu pomeni guvernamentale și sinecuri pentru șefii jurnaliștilor când vremurile cer o abordare „unitară”, precum am experimentat în pandemie sau conflictul din Ucraina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu