duminică, 19 septembrie 2010

China abandoneaza bondurile americane. Urmarea? Vom auzi din nou de slabiciunile “euro-zone”!

In 2009, China a renuntat la 11% din expunerea sa pe bondurile americane. Nu este vorba de o vanzare agresiva, ci de refuzul de a reinnoi pozitii la scadenta. In acest an, China a cumparat bonduri in iulie, pentru prima data in ultimele 3 luni anterioare, iar detinerile sale in bonduri americane au crescut atunci cu “modesta” suma de 3 miliarde USD. Intre septembrie 2009 si iulie 2010 insa, potrivit raportului Trezoreriei citat de Daily Reckoning, detinerile chinezilor in bonduri s-au redus de la 938 miliarde dolari la 846 miliarde, o scadere de 91 miliarde in 9 luni. Chinezii se retrag “organizat” si metodic de pe instrumentele legate de datoria publica Americana, reducandu-si astfel vulnerabilitatea in fata previzibilului declin al celei mai mari economii din lume. Daca chinezii vand, cine cumpara bonduri americane mascandu-le retragerea? Aici nu exista decat un singur raspuns: Fed, Banca Centrala, care tipareste bani “proaspeti” pentru aceste achizitii. Asta poate explica si avansul aurului fata de dolar din ultima vreme si declinul viitor al monedei americane in fata valutelor din economiile unde nu se abuzeaza de tipar.

Bineinteles, iesirea de pe dolar nu se va face fara convulsii si fara petardele aferente. Ma astept cat de curand sa se reinflameze cestiunea greceasca si sa revina porcusorii europeni in prima plan. Scenariul e clasic. Analistii bancilor de investitii incep sa arunce rapoarte care ajung “intamplator” in fluxurile de stiri de presa, specialistii din agentiile de rating incep sa se incrunte si sa fie “ingrijorati” in mod public, apar recomandari pentru investitori de vanzare a monedei europene fata de dolar (ca asta e ideea fixa, revine criza, lumea fuge pe dolar, de parca n-ar fi in acest moment cea mai peticita valuta), etc.

Vezi aici un articol interesant pe aceasta tema:
http://dailyreckoning.com/chinese-dollar-torture/

4 comentarii:

  1. Care este starea curentă indicată pentru dailyreckoning.com?

    Site-ul este indicat ca suspect; accesarea acestui site Web poate produce pagube computerului dvs.

    O parte a acestui site a fost detectată cu activitate suspectă de 24 ori pe parcursul ultimelor 90 de zile.

    Ce s-a întâmplat atunci când Google a vizitat acest site?

    Din cele 1146 pagini pe care le-am testat pe site pe parcursul ultimelor 90 de zile, 199 pagini au fost găsite cu software rău intenţionat care a fost descărcat şi instalat fără consimţământul utilizatorului. Ultima dată când Google a vizitat acest site a fost pe 2010-09-19; ultima dată când a fost descoperit un conţinut suspect pe acest site a fost pe 2010-09-19.

    Software-ul rău intenţionat este găzduit pe 1 domenii, inclusiv blueamp.ru/.

    1 domenii apar ca domenii intermediare pentru distribuirea unor programe malware vizitatorilor acestui site, inclusiv agorafinancial.com/.

    This site was hosted on 1 network(s) including AS33070 (RMH).

    RăspundețiȘtergere
  2. Confirm ce zice... alex. :)

    http://market-ticker.org/akcs-www?post=166872

    RăspundețiȘtergere
  3. eu n-am patit nimic accesand dailyreckoning ,de virusi vorbesc acum....dar nici nu ma pricep sa identific sursele de potential spam, eu ma uit direct pe site, nu m-am inregistrat la ei....poate ca abonatii la newsletter primesc si spam-uri, nu bag mana in foc ...

    RăspundețiȘtergere