Continuarea monetizarii datoriilor, inasprirea politicilor monetar-fiscale si retragerea banilor fierbinti din piete ori revenirea in forta a keynesienilor dupa o recesiune in W si o deflatie usturatoare sunt scenariile posibile in perioada urmatoare. Examinam mai jos probabilitatile de realizare si consecintele fiecaruia schitand in plus pozitiile ideale de adoptat in pietele financiare si activele favorizate in cele 3 ipoteze.
1. QE a la long
Fed, creditorul de ultima instanta in aceasta criza isi continua programele de monetizare a datoriei publice (avem deci Quantitative Easing 3 in SUA), dobanda de politica monetara ramane pe loc. Banii fara costuri oferiti bancilor si speculatorilor umfla in continuare bursele si, mai ales, sectorul commodities. Marfurile mai scumpe se vad in inflatie, dobanzile sunt real negative iar pretul bondurilor continua sa scada (deci randamentul sa urce in ciuda dobanzilor Fed apropiate de zero). E mai bine in continuare sa ai euro decat dolari. Pozitiile de adoptat sunt “long” pe actiuni si marfuri, “short” pe bondurile americane. Mi se pare insa cel mai improbabil scenariu (10%). Sunt tot mai multe voci care acuza Fed-ul de politica sa inflationista, BCE s-a rupt in Europa de modelul de peste Ocean, o schimbare de atitudine trebuie incercata, macar demonstrativ, pentru a avea un alibi in eventualitatea revenirii la o strategie asemanatoare.
2. Sunt aspirati banii “fierbinti”, bursele racesc brusc
Fara suportul creditului fara costuri al Fed, bursele vor suferi repede corectii apreciabile. Motiv pentru mici haite de oportunisti fara viziune sa decreteze de cateva ori, la preturi din ce in ce mai mici, ca vremea chilipirurilor s-a intors la bursa. O crestere de dobanzi in SUA, sau macar o declaratie de incetarea a QE 2 (fara prelungirea in QE3) cu prefigurarea unor iminente cresteri de dobanzi nu va pica deloc bine pietelor de actiuni sau de marfuri. Se vor corecta cele care au crescut cel mai mult, deci shortati mai de sus aurul, argintul, cuprul, produsele agricole; evident, long pe dolar, “short” pe euro. Pretul bondurilor urca, alimentat de cresterea dobanzilor si asteptarile deflationiste. Guvernele decid in plus o inasprire a politicii fiscale pentru a insanatosi finantele publice, impozitele cresc. Decizii de aceasta natura pot impinge insa economiile din nou in recesiune, cu o piata a muncii fragilizata anterior si o tendinta deja conturata spre economie in dauna consumului. Modelul japonez deci, cu deflatie si deleveraging in loc de inflatie si global-trading. Probabilitate 50%. Conteaza insa foarte mult tipul de reactie a publicului in acest punct. Alegatorii vor cere (foarte vocal, posibil masiv stradal) politicienilor sa intervina, politicienii vor cere Bancilor Centrale sa faca ceva. Echilibru instabil.
3. Inflatie si un nou razboi impotriva “terorismului”
Consecinta a masurilor adoptate la pct. 2 avem recesiune in W, burse in scadere, somaj in crestere, o noua criza, inclusiv de nervi. Bancile Centrale iau taurul de coarne. “Ati vazut ca prima data v-am scos din criza?” Keynes da iar cu tifla scolii austriece. Pentru a lupta cu recesiunea se va monetiza si mai multa datorie, se vor arunca noi stimulente fiscale in piete, dobanzile de politica monetara sunt reduse din nou. Deflatia lasa locul unei inflatii viguroase, alimentata de esecul austeritatii asumate pasager. Bursele cresc de teama inflatiei, metalele pretioase sunt din nou in elementul lor, la fel preturile la marfurile alimentare. Bondurile scad (fondurile de pensii isi pregatesc falimentul dar nimeni nu mai baga de seama pericolele pe termen lung cu spectrul depresiei in fata), cash-ul e vazut ca principalul perdant si toata lumea se grabeste sa il plaseze in ceva, salariile si pensiile sunt majorate pentru a conserva partial puterea de cumparare. E cel mai prost scenariu, fara cale de intoarcere. Pentru a deturna atentia electoratului de la problemele zilnice, tot mai presante, politicienii si grupul militaro-industrial se gandesc la alternative militare. Libia s-a dovedit o nuca mica, se pregateste Iranul. Probabilitate 40%.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cred ca punctele 2 si 3 se suprapun adica cei 40% probabilitate ca printarea sa se reia vin peste oprirea printarii de la punctul 2 care in acest caz are 90% probabilitate nu 50%.
RăspundețiȘtergereMie mi se pare cel mai putin probabil punctul 2 fara al treilea. Adica poate vor anunta ca nu mai printeaza sau mai amana putin (sau o vor disimula altcumva) dar vor continua cu QE-ul altfel USA = faliment, USD = 0 si nu se face asa ceva in an preelectoral...
PS nu vinde acum, argintul se va scumpi si fara hiperinflatie.
Ar fi bine sa fi trecut criza. Oricum, datele mai noi nu indica o crestere substantiala pe termen scurt.
RăspundețiȘtergereBanii nu vor fi aspirati atat de usor, bancile americane au rezerve la FED care depasesc rezervele minime, de vazut ce se va intampla cu acesti bani. Daca reintra in circuit, spirala inflationista poate continua.
salut ,vreau si eu la pret fara transport vulturasi americani, filarmonici austriece si maple leaf-uri canadiene .putem vorbi pe mail detaliile?
RăspundețiȘtergereFiecare alternativa va avea cistigatorii ei.
RăspundețiȘtergereAr mai fi combinatiile... deleveraging mai puternic decat QE, QE care se duce in razboi avand efecte minore asupra economiei, "eliberarea" unor zone ce cresc cererea in paralel cu bani ieftini etc...
RăspundețiȘtergereTe-a tras Dan de urechi ca te iei de arginti?
anonim@ bineinteles, de asta am pus PS-ul....
RăspundețiȘtergereinfo@nu, eu decid ce si cand scriu...altfel la ce bun sa mai colaborez cu cineva? ca mi-au ajuns filtrele din primii ani de meserie
RăspundețiȘtergeredorin@ indiferent de scenariu, o corectie e iminenta...vedem apoi daca mai reincarc sau nu...asta daca voi avea clienti la exit
Si in 2008 a fost o corectie "din inertie" ca in clipul cu cei doi comici englezi: "oh my god sell!". Dar cine vroia sa ia atunci nu gasea metale pretioase fara o prima substantiala.
RăspundețiȘtergereSincer eu vad metalele ca pe un fond de pensii, oricum nu mai vedem nimic de la stat si nici de la fondurile de pensii private:)
DE fapt tu spui doar un sigur scenariu... INFLATIE si pierderea puterii de cumparare a banilor! Ca avem inflatie direct sau ca inflatie masiva vine dupa un sughitz deflationist tot aia este! Si cum sistemul e proiectat astefel incat sa desparta masele de banii economisiti.. e posibil ca scenariu 2-3 sa se materializeze... cine va avea stomac tare.. va supravetui.. cine va fi pacalit de deflatie vazuta si supramediatizata va fi prins pe picior gresit in cash... prea tarziu ca sa isi mai salveze puterea de cumparare...
RăspundețiȘtergereCe se mai bucura Chairsatana ca ii cantati in struna. De ce nu vreti sa va detasati putin de dinastia banului si sa vedeti dincolo de etapa asta? Eu unul cred ca exista viata si dupa liberalismul economic, ale carui esecuri sunt ”rezolvate” la cotitura prin masuri monetare+razboaie. Ca atare, problema e ca tu nu vii cu nimic nou si crezi ca perpetuum mobile asta, cu optiunile banii, viata sau benmustata, nu are si el un final glorios. Dar, mai e o optiune: Obama retrage dolarul ca moneda de referinta, spre usurarea noastra a tuturor (pe dolar). Si atunci ce, n-o sa mai avem viata?
RăspundețiȘtergerePut your money where your mouth is... :)
RăspundețiȘtergereConfirm ca de data aceasta Cristian s-a tinut de cuvant cu vanzarea monezilor de argint, fratele meu a cumparat o parte din ele. Sa vedem cum vor evolua pe viitor lucrurile in zona metalelor pretioase.
In acest moment este profitabil sa vinzi argint (evident daca l-ai cumparat cu ceva timp in urma ) si sa cumperi aur (chiar la pretul maxim atins azi )
RăspundețiȘtergeredeci daca nu creste scade si daca nu scade creste. Foarte inteligent :)
RăspundețiȘtergere