miercuri, 6 aprilie 2011

De ce fac audienta columbenii, serpilienii si neanthertalienii si cat o sa mai tina figura asta

“E o lume plina de orori, stai mai bine acasa, la televizor” par sa ne sfatuiasca jurnalele de stiri care fac abstractie de relevanta si incidenta reala a cazurilor selectate. Avalansa de crime, violuri, accidente si catastrofe, mondenitati si obscenitati cu care suntem delectati la TV se bazeaza pe ponderea aparent mai mare a spectatorilor care pun mai mare pret pe instinctele subconstientului decat pe provocarile inteligentei. Din fericire audientele scad, semn ca profilul publicului se schimba treptat, ocazie si pentru realizatorii de programe sa-si dea si ei jos burtile intelectuale.

“Din cauza unui cos infundat s-au deschis larg portile Iadului”. Asa incepea marti seara reportajul Pro Tv despre un incendiu din Lugoj gazduit in principalul jurnal de stiri al postului. Jurnal in care am mai putut vedea: o crima comisa de un tanar de 21 de ani care si-a filmat apoi victima (sotia) cu web-cam-ul avand grija ca parintii sai sa nu rateze imaginile, un pedofil din Spania prins in Romania, cei 21 de hoti din statiunile din Franta arestati in tara, pataniile modelului Natalia Mateut si cardurile clonate, eternele scandaluri Iri-Moni si Oana-Pepe, femeia din Valcea care a nascut in toaleta in care incerca sa elimine pietrele la rinichi, rascoala bolnavilor din spitalele dezafectate, crima oribila a adolescentilor din Moldova, fetita de 3 ani batuta si data afara din casa de mama ei, etc, etc. Cam dupa 30 minute, am putut in sfarsit sa respir “normal” la stirea despre posibila ridicare a imunitatii europarlamentarului Severin, ocazie fructificata grabindu-ma sa inchid televizorul.

Lumea e o jungla, stai mai bine A-CA-SA
De unde obsesia pentru deversarea de orori, teama, frustrare, sexualitate camuflata asupra bietului telespectator? Recunosc ca nu mai vazusem de ceva vreme jurnale principale de stiri, imi imaginam ca astfel de teme sunt exilate cumva in calupul “ de la ora 5”. Dar nu, ce va povestesc eu, succesiunea de teme de mai sus, era gazduita in principalul jurnal de stiri, cel “serios” (brrr, oare cum o mai arata cel de la ora 5?). Ce-or gandi oamenii simpli cand privesc astfel de orori? “Doamne, in ce lume traim!”, nu? Se mai intreaba cineva care este relevanta intamplarilor respective?. Fac parte dintr-un curent, dintr-o tendinta? A aparut fenomenul maltratarii si izgonirii din casa a fetitelor de 3 ani, exista un exod al pedofililor din Spania spre Romania, se poarta asasinatul in cuplurile sub 25 de ani, etc, etc? Decupand vicios fapte izolate autorii jurnalelor de stiri induc majoritatii senzatia ca aerul din jur e mai irespirabil decat in realitate. Ca lumea din exterior e o jungle asa ca ai face bine sa stai mai mult in casa, lipit de televizor.

Subconstientul face audienta buna
Cum de obtin insa rating? Sa fie precuparea telespectatatorilor tolaniti in fotoliile moi de a experimenta macar indirect senzatii tari pentru a compensa banalitatea cotidiana? Zgandarirea sexualitatii reprimate? Efectul reevaluarii binevoitoare a propriei situatii in contrast cu nenorocirile expuse pe sticla? Din punctual meu de vedere, apelul la zona instinctuala va surclasa provocarile lansate intelectului si constiintei cat timp preocuparile majoritatii telespectatorilor vor ramane cantonate in principal in sfera viscerala si umorala. Si sa recunoastem deschis: e mult mai greu sa stimulezi intelectul in emisiuni TV, sa creezi o dezbatere asupra sistemelor de valori decat sa te adresezi fricilor si obsesiilor subconstientului.

Prostul gust creste, publicul scade
N-am un dinte impotriva Pro Tv-ului, stilul si continutul jurnalelor sale de stiri sunt copiate voios si de conurenta. Iar futilitatile lui Maruta mi se par preferabile grobianismelor de la Acces Direct sau Capatos (pentru klingonienii lui Dan Diaconescu imi declin competenta), asa cum servilismul si auto-cenzura TVR imi par mai suportabile decat talibanismul Antenelor, asta daca admitem grade de compratie in lipsa de profesionalism. Semnul incurajator pe care il primim insa e scaderea generala a audientelor. Sigur, cei care mai urmaresc astfel de productii (fie ele stiri catastrofiste, talk-show-uri mondene sau reality-show-uri de prost gust) raman aparent majoritari. Desi ponderile inclina inca in favoarea manelizarii, incet dar sigur se construieste viitoarea majoritate repliata din fata televizorului in zona internetului, unde utilizatorul are libertatea selectiei informatiei. Mai devreme sau mai tarziu o noua generatie de oameni de televiziune va incepe sa lucreze pentru aceasta categorie, asta daca patronii de televiziuni nu sunt ei insisi fani sinceri ai actualelor programe pana in punctul in care sa ignore realitatile economice. Din fericire, spre deosebire de politicieni care pot cumpara cu galeti si pungi colorate voturile minime necesare pentru a fi alesi, patronii de televiziuni nu pot defila cu o mana de neanthertalieni lipiti de ecran oferindu-i pentru a fi vanati de eternele spoturi la detergenti si bere, cel putin daca stiu sa deosebeasca falimentul propiu de cel al bunului gust.

2 comentarii:

  1. Mi-a placut :)
    Azi tocmai am reziliat contractu la cablu, ma inebunea sotia cu Pepe si Oana si am cedat in cele din urma, ma bucur ca am facut-o.

    Televizor=tembelizor=anestezie permanenta=bypass viata

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim : cand ai luat-o de nevasta nu ti-ai dat seama ce ii poate pielea, sau erai indragostit lulea? :P

    RăspundețiȘtergere