luni, 27 iunie 2011

BIS, “Banca Bancilor Centrale”, suna goarna a deflatie

Banca Reglementarilor Internationale afirma ca ratele dobanzilor trebuie sa creasca la nivel international. Institutia da vina pe inflatie ca sa nu spuna pe sleau ca neincrederea investitorilor in capacitatea Guvernelor de a gestiona deficitele publice risca sa lase piata bondurilor fara cumparatori privati. Pe termen scurt-mediu, cresterea dobanzilor va scoate din piata banii speculativi dezumfland cotatiile marfurilor si actiunilor. Tineti deci degetul aproape de butonul “sell”.

N-am auzit BIS in 2008, cand petrolul era aproape 150 de dolari, sa se pronunte pentru o crestere neintarziata a dobanzilor de catre Bancile Centrale, pentru a contracara amenintarile inflationiste. Ba in acel moment, Bancile Centrale se pregateau pentru o cursa de scadere a dobanzilor de politica monetara pentru a da ocazia bancilor lovite de criza subprime sa se capitalizeze prin imprumuturi ieftine. Iar scaderi de preturi am avut chiar daca dobanzile se reduceau, odata cu retragerea speculatorilor din piete dupa falimentul Lehman Brothers. Nu teama de inflatie ar putea mana deci BIS (oricum petrolul e acum la 90 dolari, fata de maximul de 115, marfurile agricole au pierdut si ele teren, la fel metalele pretioase), ci frica disparitiei investitorilor in bonduri, fara de care SUA de pilda n-au altceva mai bun de facut decat sa puna mana pe tipar si sa isi produca banii necesari umplerii deficitelor publice.

Cresterea dobanzilor va genera o retragere masiva a speculatorilor care au fost incurajati pana acum sa ia credite cu dobanzi apropiate de zero plasand bani in pietele financiare. Deci un nou puseu deflationist pentru burse, o noua refugiere spre bonduri, cel putin temporar. Pe termen lung insa, pentru ca investitorii sa ramana “captivi” in aceste instrumente, va fi nevoie de un set credibil de politici de reducere a cheltuielilor guvernamentale care vor accentua tendinta deflationista la nivel global. Ramane de vazut cum va digera si electoratul acesta cura de ...frugalitate dupa ospatul generos din bani publici de pana acum si daca nu cumva deflatia care urmeaza nu va fi decat o etapa premergatoare hiperinflatiei ce se contureaza la final de ciclu.

4 comentarii:

  1. hotaraste-te , hiperinflatie sau deflatie? si despre ce termene vorbim,cati ani inseamna o etapa?

    RăspundețiȘtergere
  2. anonim@ cand iei la per tu pe cineva, iti dai de regula o bruma de identitate...deflatia poate sa dureze pana se distruge grosul creditelor si se face delaveraginng....dupa care inflatie maricica, apoi hiperinflatie babana....e pe termen lung asta cu hiperinflatia....stiu si eu? 10-20 de ani e bine?

    RăspundețiȘtergere
  3. cristi: Cum masori tu deflatia..? Scaderea M3 cu cat la suta? Sau cresterea M3 cu o suma mai mica procentual de cat dobanda medie..? O analizezi local per tara sau global?

    Este foarte posibil ca autoritatile sa incerce un magic... echilibrarea deflationista a distrugerii grosului creditelor de catre inflatie.. cu efect neutru cel putin pentru o perioada... pana cand multiplicatorul reintra in actiune... iar atunci... avand creditele neperformante curatate din economii.... isi pot permite sa ridice dobanda sus fara sa masacreze economia.... pentru a evita un scenariu hiper inflationist.. si chiar unul de inflatie doble digit... iar cu putin ajutor de la institutele de statistica de ascudere a inflatiei ... fraierul de rand nici nu va stii prin ce a trecut...

    RăspundețiȘtergere
  4. "... fraierul de rand nici nu va sti"i" prin ce a trecut..."

    Prin 40 de ani de inflatie prosteasca si de crestere a parazitismului financiar. Dar tu vezi o continuare... perpetua a unor scheme Ponzi chiar daca asta ar insemna ca ponderea parazitismului financiar in PIB sa depaseasca "usor" 100%.

    N-am vazut sa fi "tras semnale de alarma" in timpul ultimei hiperinflatii, dar ai devenit foarte activ dupa ce s-a spart gasca in imobiliare.

    RăspundețiȘtergere