joi, 23 iunie 2011

America nu mai tipareste bani…temporar. Ce urmeaza?

Fed-ul a decis sa intrerupa programele de cumparare de bonduri ale Trezoreriei (quantitative easing) lasand insa o portita de revenire la butoanele tiparului electronic daca economia se va descurca nesperat de ...prost sau daca lucrurile iau o turnura amenintatoare pe pietele internationale (Grecia?). Cu rusii si chinezii nerabdatori sa isi reduca detinerile in bonduri americane, Fed-ul ramane oricum ultima speranta de finantare a cheltuielilor guvernamentale americane, motiv pentru care, in ciuda trepidatiilor care vin din euro-zone, dolarul nici n-a castigat prea mult teren in fata monedei europene in ultimele saptamani.

Bernanke s-a tinut de cuvant: nu vom avea QE3, cel putin deocamdata, cat timp economia Americana nu recade in recesiune sau panica nu revine in pietele internationale.”Fed este pregatita sa intreprinda actiuni suplimentare, daca se impune, inclusiv prin cumparare de bonduri” a afirmat acesta ieri. “Economia va depasi probabil pe termen scurt dificultatile cauzate de preturile mari la energie si disfunctionalitatile din sectorul manufacturier pe fondul problemelor din Japonia. Cu toate astea, “declinul care continua in piata imobiliara, somajul ridicat si slabiciunile din pietele financiare pot pune in pericol revenirea economiei pe termen lung”.

Un mesaj mai pe gustul Wall Street, care se temea ca o inasprire brusca a politicii Fed va speria speculatorii si va prabusi cotatiile. E greu de spus insa cum isi vor mentine tonusul pietele fara banii pompati cu generozitate de Banca Centrala, la dobanzi apropiate de zero.

Cine castiga din meciul euro-dolar?
In conditiile in care chinezii si rusii incerca in ultima vreme sa isi reduca expunerile pe bondurile americane iar autoritatile din SUA vor sa obtina extinderea gradului de indatorare, nu prea se stie cine va mai alerga sa imprumute Guvernul in lipsa Fed. Tiparul Fed este probabil cea mai probabila explicatie a lipsei de elan a dolarului, care n-a saltat semnificativ fata de euro in ciuda iminentei falimentului Greciei si a problemelor celorlalti porcusori din Europa.

Poate ca solutia la slabiciunea euro nu este dolarul, yenul sau lira, ci monedele unor economii care detin resurse in spate si care nici nu sunt la fel de indatorate iar in anii ce vin vom vorbi mai mult despre plasamentele in reali, dolari canadieni, coroane norvegiene, yuani sau ruble. Sic transit gloria mundi.

Concurs de scenarii
Fed-ul a intrerupt (pana la noi ordine) QE-urile, analistii chestionati de Bloomberg nu se asteapta la o crestere mai mare de 0,25% a dobanzii Fed pana la sfarsitul anului. Economia SUA incetineste insa vizibil, de la o crestere de 3,1% (anualizat) in ultimul trimestru din 2011, la doar 1,8% in primul trimestru din 2011.Datele recente arata o continua degradare in ceea ce priveste activitatea din domeniul manufacturier precum si slabiciuni in mediul de afaceri si scaderea apetitului de consum. “Somajul.ridicat precum si problemele din pietele imobiliare si financiare pot fi mai puternice si mai persistente decat credem” spunea seful Fed. Cum vor reactiona in aceste conditii pietele?

Din punctul meu de vedere, declinul este iminent iar singura necunoscuta ramane viteza cu care vor incepe sa scada cotatiile la bursa. Problemele legate de statele cu probleme din zona euro pot amplifica fenomenul daca temerile legate de sovabilitatea sistemului bancar revin. E greu de presupus insa ca vom mai vedea raliuri pe segmentul marfurilor, in ciuda eventualelor noi interventii ale Bancilor Centrale, atata vreme cat cererea globala se reduce iar marile economii fac pasi inapoi.

4 comentarii:

  1. eeee,acum intrebare de fapt raspuns de 100 de puncte: unde fug banii care ies de pe marfuri,alimente si metale?

    RăspundețiȘtergere
  2. cotatii in scadere inseamna si dolar in scadere...dar nu fata de eur care are f. multe probleme.am inteles bine?

    RăspundețiȘtergere
  3. anonim2@ nu chiar. cotatii la bursa in scadere inseamna ,cel putin temporar, dolar in crestere-se iese de pe actiuni si se intra pe bonduri.

    RăspundețiȘtergere
  4. ok,multumesc!
    dureaza cresterea FP?

    RăspundețiȘtergere