miercuri, 22 februarie 2012

OMV a gasit gaze in Marea Neagra. Ura, sa ne pregatim sa le crestem redeventele!

O regula de bun simt ar spune ca n-ai de ce sa liberalizezi pretul la gaze cat timp nu cresti redeventele ridicole pe care le plateste Petrom in acest moment (vezi in consecinta profitul de 1 miliard de euro obtinut in 2011 inainte de ..amenda Consiliului Concurentei). Acum, OMV a gasit ditamai zacamantul in Marea Neagra (ce coincidenta, stirea a venit imediat dupa anuntarea rezultatelor fulminante pe 2011, ce convenabil pentru cei care aveau niste profit de marcat, nu?). Daca pana acum am fost tinuti pe loc de prevederile contractuale, dupa 2014 putem “actualiza” insa redeventele Petrom tinand cont de cantitatile suplimentare de gaz ce pot fi exploatate de companie, de marja consistenta de profit pe care au avut-o asigurata austriecii pana acum si de viitoarea liberalizare a pretului la gaze ce va obliga statul sa subventioneze o parte dintre facturile populatiei.

Redeventele pe titei si gaze variaza intre 3,5-13,5% din valoarea productiei brute, fiind in medie de aproximativ 6% pe titei si sub 9% pentru gazele naturale. Daca ne raportam la ce se mai intampla prin Europa in chestiunea asta ar trebui sa fie cel putin duble (iar daca privim la lumea araba ar trebui sa creasca de cateva ori-vezi Libia inainte de “eliberare” de pilda). Nu insist, s-a scris destul de mult pe tema asta. Contractul de privatizare a fost pagubos din start, cu jumatate din rezervele de gaze oferite ca “bonus” si redeventa inghetata 10 ani. Iata ca acum ne apropiem de momentul dezghetului. Preturile la titei si gaze s-au dezghetat de mult (ce pacat ca firma care a asigurat consultata in momentul privatizarii n-a anticipat cresterile ce urmau, ghinion Romania!) iar compania a descoperit gaze naturale in Marea Neagra, de cateva ori productia anuala interna.

In prezent, OMV preseaza de zor pentru liberalizarea pretului la gaze cu avocatul FMI in spate. Ar vrea sa vanda romanilor la pret de gaze...rusesti, asa cum si titeiul scos cu vreo 20 de dolari/baril e vandut la pret international. Statul va trebui sa subventioneze in curand facturile nevoiasilor (probabil din 2015) si cea mai sigura sursa pentru asta ar fi tocmai redeventele majorate pentru OMV. Cum ne jucam cartile in 2014? Sa speram ca “liberalizarea” redeventelor Petrom va fi una dintre temele campaniei prezidentiale din 2014 cu care se suprapune. Asta pentru ca dezbaterea generata sa reduca riscul unui nou plocon pasat austriecilor. Intre timp, statul va reincerca sa-si vanda un pachet minoritar prin bursa dupa esecul de anul trecut. Daca chiar vrem sa taxam in sfarsit capitalul austriac din energie cum... merita, poate n-ar trebui sa ne limitam la 10%. In definitiv, OMV s-a priceput mai mereu sa ascunda profitul pentru a nu-l imparti cu minoritarii acordand divindende (vezi benzinariile prealuate de Petrom de la compania-mama, politica “ambitioasa” de investitii, etc). Nu exclud ca in 2012 si 2013 OMV sa faca exceptii si sa vireze o parte mai mare din profit spre fondul de dividende, in scopul de a-si imbunatati imaginea si a obtine o redeventa mai mica, dar cine ii mai crede acum?

Pana atunci, sa remarcam o coincidenta: marea descoperire de gaze din Marea Neagra a fost anuntata intamplator chiar in ziua profitului record raportat de companie la bursa. Marcati, baieti, marcati (ati observat si articolele din presa de specialitate gen “cine a cumparat o actiune SNP la inceputul anului are acum un castig de peste 30%”?).

8 comentarii:

  1. Cred ca redeventele vor ramane doar o tema abordata pe bloguri, in rest mai nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca redeventele vor ramane doar o tema abordata pe bloguri, in rest mai nimic.

    RăspundețiȘtergere
  3. sunteti praf. n-aveti nici cea mai mica idee despre acest business, dar comentati, ca-i la moda. daca petrom era companie de stat, si acum era pe pierdere. uitati-va la celelalte companiii petroliere internationale ce profituri fac - este normal, pentru ca investitiile in acest domeniu sunt de miliarde. iar faptul ca cumperi o companie nu inseamna cheltuiala, ci investitie - reguli simple de contabilitate, daca le-ati sti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai da! E cam mic profitul daca scot gaze din tara si vand la pret de gaze...rusesti. Sunt praf astia de la OMV daca atata pot!

      Ștergere
    2. si rusii de unde crezi ca scot gazele, le aduc de pe marte? voi astia de comentati, chiar n-aveti nici cea mai mica educatie economica?
      da tu banii la rusi mai departe, in loc sa dai aceeasi bani la o companie din romania, care plateste taxe, impozite pe profit si contribuie 10% la bugetul de stat.

      praf de copt si liniute!!!!

      Ștergere
    3. mai angajat petrom( ca la cat de pupincurist si prost esti numai asta poti fi-unul din sclavi austriecilor) Total este partial detinuta de statul francez iar compania cea mai puternica a anorvegienilor Stadt este de stat si are cel mai bun management si cea mai buna dezvoltare .
      omv face profit aici de 1000% din bani nostri ! bani care ar fi ramas macar o parte in tara !
      Gadafi a fost ucis -printre altele-ca redevente era de pese 50% si se omorau straini sa-l pupe in cur si sa investeasca
      boule

      Ștergere
  4. Dupa liberalizare....Companiile care vor exploata gazele de sist vor vinde tot la pret gaze...rusesti? Sau astea sunt alte gaze?!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Anonim

    ce e praf in text - ca a intrebat de nivelul redeventelor? Ia fa tu o analiza comparativa, ca vad ca esti expert.

    RăspundețiȘtergere