miercuri, 15 februarie 2012

Rezultate Transgaz si Traselectrica. Cat de atractive mai sunt ofertele publice de vanzare de actiuni?

Cele doua companii si-au anuntat azi rezultatele preliminate pe 2011. Comunicatele au fost asteptate cu interes de investitori prin prisma ofertelor publice de vanzare a unor pachete minoritare pe care statul le pregateste in perioada urmatoare. Ce dividende s-ar putea primi in acest an pentru actiunile TGN si TEL si cat “merita” actiunile din perspectiva subscrierii?

Transelectrica a dat bine (90,2 milioane lei profit net neauditat) raportat la rezultatele din 2010 (9,55 milioane lei) dar prost in comparatie cu profitul din al doilea trimestru (178 milioane lei). Dupa ce a primit o majorare de tarif din partea ANRE compania parea de recomandat pentru o investitie pe termen lung. Din pacate, celelalte trimestre au fost pe pierdere, lucru deloc de bun augur din perspectiva IPO-ului care se pregateste. Si nu uitati ca vorbim de un profit preliminat pe 2011, auditarea sa lasand locul unor posibile surprize neplacute (in contextul scoaterii la vanzare a unui pachet de 15% inainte de AGA din primavara ma pot gandi ca profitul a fost un pic “periat”, nu?). Cu rezultatul anuntat azi PER-ul urca la 14, destul de neatractiv in conditiile actuale. Fac abstractie de datoriile mari deja angajate si de investitiile la fel de mari care ar trebui ralizate in perioada urmatoare (conectarea “eolienelor”). Una peste alta, eu n-as subscrie la TEL decat la un pret de 10-11 lei. Si asta cu emotii.

Transgaz a avut un parcurs mult mai bun, cu cresteri constante de profit si un rezultat net de 392 milioane lei, cu 4% peste 2010. E bine? Nu e rau, dar nu uitati de anuntata liberalizare a pretului la gaze pentru companii (cam trei sferturi din consumul de gaze), fenomen cu impact negativ asupra consumului si implicit transportului de gaz prin conductele TGN. In plus, in contextul demararii in cele din urma a proiectului Nabucco, gradul de indatorare a companiei poate deveni ingrijorator (as vrea sa vad si eu de unde scot mai bine de 1 miliard de euro, dublul capitalizarii bursiere). La profitul preliminat anuntat, TGN are un PER (raport pret/profit pe actiune) de 7,28, de doua ori mai mic deci decat Transelectrica. Eu as cere un discount de minim 20% la TGN pentru a considera tentanta subscrierea. Parerea mea.

Ce dividende vor da cele doua companii? E simplu, 85% din profit va merge in aceasta directie, statul are nevoie de bani. Adica 333 milioane lei la TGN si 76,73 milioane lei la TEL. Asta inseamna un dividend net de aproximativ 23,7 lei/actiune la Transgaz (anul trecut 24 lei) si 0,88 lei/actiune la Transelectrica (anul trecut 0,0974 lei).

3 comentarii:

  1. Deci nici TEL, nici TGN (fara un discount de 20%) nu mai sunt atractive, in conditiile in care acum cateva luni sustineati ca dintre toate actiunile de la BVB pe acestea (TEL si TGN)ar putea fi luate in considerare pentru o investitie pe termen lung. Sa inteleg ca nu mai ramane nimic pe BVB unde se poate investi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum, la preturile astea, nu prea vad ceva interesant...poate dupa prabusirea previzibila din aprilie-mai...in perspectiva IPO Hidroelectrica..sa vedem insa la ce pret se scoate...

      Ștergere
  2. BVB-ul , acum e un loc unde investesc doar "baietii destepti" , in cazuri de risc n-ar fi exclus ca statul sa si nationalizeze companiile de genul TEL si TGN iar "investitorii" de bun simt sa o ia in "gusa"

    RăspundețiȘtergere