miercuri, 25 iunie 2014

De ce pierzi când împrumuți bani prietenilor

Cine dă bani cu împrumut așteaptă recunoștiință, cine ia bani cu împrumut așteaptă concesii. Poți percepe dobândă unui prieten? 
 
Se spune că cine dă bani cu împrumut va pierde și banii și prietenul respectiv. De ce se întâmplă asta?
 
Cine dă banii așteaptă pe lângă o rambursare disciplinată, ca între prieteni, recunoștiința debitorului (dacă se poate, veșnică). Cine ia bani cu împrumut se așteaptă la noi păsuiri în caz de întârziere, eventual la o ștergere parțială a datoriei, doar e prieten cu creditorul, nu? Iar dobânda iese din discuție între prieteni sau rude, ceea ce face ca cel care dă banii cu împrumut să piardă din puterea lor de cumpărare dacă îi scoate din bancă (plus ceva comisioane). 
 
În final, de multe ori amândoi se simt nemulțumiți. Creditorul pentru că dă bani cu împrumut fără dobândă și nu vede nimic întors la schimb (priviri umede și recunoscătoare de fiecare dată când dă ochii cu amicul), debitorul pentru că trebuie să returneze banii în loc să-i... împartă prietenește cu finanțatorul său.
 
Ceea ce am spus mai sus e valabil în cazul unui împrumut unic care are ca efect doar o răcire a relațiilor între cele două părți ale tranzacției. Există însă situații când un împrumut de mică valoare este rambursat corect iar următorul, de valoare mai mare, are probleme mari la restituire, caz în care cel care dă banii se simte înșelat, victimă a unei strategii, iar prietenia cu debitorul se strică iremediabil.
 
Mai există și cazul împrumuturilor mici și dese, cheia marilor succese pentru debitor dacă are creditori mulți și amnezici care nu-i mai cer să restituie banii . Până la urmă amicii în cauza tot simt însă că e vorba de un perpetum mobile și încep să-l ocolească pe cel mereu în nevoie.
 
Ideal pentru relațiile de prietenie ar fi deci să se împrumute doar...sfaturi.  

Un comentariu:

  1. Ca sa vedeti "imprumuturile mici si dese" din Romania, analizati sumele de pe www.porcisme.ro. E ceva de groaza! Scorul se actualizeaza zilnic.

    www.porcisme.ro

    RăspundețiȘtergere