duminică, 29 iunie 2014

Flavian, bunul salbatic

Cu Flavian (autorul blogului Dileme Existentiale) am avut in perioada 2009-2010 destule pareri comune. Detestam bancherii, asteptam hiperinflatia, ne uitam in orizontul lui 2012 sperand sa asistam la o schimbare de paradigma. Apoi, eu am tradat cauza. Mi-am reformulat parerile legate de inflatie, am abandonat metalele pretioase, am realizat ca literatura despre marea schimbare aduce a Harry Potter pentru adulti. In acel moment am cam stricat prietenia cu Flavian, m-a atacat de cateva ori prin niste comentarii, mi-a cenzurat remarcile pe blogul sau desi nu pacatuiau decat prin ironie, lumile noastre s-au separat. Flavian a ramas insa consecvent: asteapta caderea burselor, experimenteaza tot soiul de diete si detoxifieri, se uita dupa extraterestri (ET) care sa ne arate calea cea dreapta, se pregateste sa se izoleze intr-o comunitate pe varful muntelui. Nu e singurul care face asta, din acest motiv exsita si acest post. Sa le luam pe rand.

Comunitatea. Flavian nu sta intr-o garsoniera din Berceni cu soacra si cei doi copii, sta la casa in Brasov si are o casuta la bunici in Tarlungeni, deci ar avea destul spatiu pentru ceva gradinarit si nici nu e condamnat la claustrofobie. Nu are insa prietenii de idei de pe Facebook si blog aproape asa ca s-a gandit sa puna bazele unei comunitati „autosustenabile” pe varful muntelui, unde apa e limpede, pasarelele canta iar copii se joaca in natura si nu casca ochii la Bumerang TV. Ce-i drept, pe varful muntelui nu prea e infrastructura, spitalul e cam departe, utilitatile lipsesc, iar scolile sunt suficient de departe pentru ca parintii sa se gandeasca daca n-ar fi mai comod sa-si educe singuri copii (evident in spiritul „noii spiritualitati”). Si-au concesionat un teren pentru 50 de ani din ce inteleg din pagina comunitatii pe Facebook si asteapta acum sa-si construiasca ashramul. De ce fac ei asta? Nu poti manca sanatos in Brasov ( o zona destul de curata de altfel), nu poti cultiva legume in gradina bunicilor de la tara? Da, dar n-ai comunitatea frate, nu te poti multumi sa discuti pe net si sa faci un gratar (cu legume) cu ei duminica, trebuie sa locuiti impreuna, sa construiesti paradisul bio cu fratii tai spirituali. Prevad ca o sa le iasa lipsa de confort pe nas, ca se vor plictisi de atata spiritualitate fara apa calda si baie la indemana (ca nu dau pe afara cu banii), moment in care vor realiza ca era mai bine in orasul ala poluat-cum au descoperit destui exilati din cartierele-dormitor ale Bucurestiului in zona rezidentiala Pipera.

Spiritualitatea. Partea proasta a tuturor acestor teorii privind familia noastra galactica, viata de dupa moarte, alimentatia bio-rationala, etc, etc este ca nu ti se prea furnizeaza ponturi pentru a-ti imbunatati calitatea emotionala a vietii terestre. Poti sa mananci sanatos, poti sa-i astepti pe extraterestri, poti sa accepti ca totul e energie si te vei recompune dupa moarte, dar parca mai lipsesc ceva ingrediente pentru a-ti creste confortul interior in timpul vietii. Exact acele ingrediente care nu te-ar mai face sa cauti implinirea in comunitati izolate, ci sa ai un oarecare confort interior in pielea ta in ciuda orasului poluat in care stai. Parerea mea.

Prabusirea sistemului financiar. Asta e speranta spiritualistilor, sa pedepsim bancherii si sa le inlocuim moneda extensibila prin credit cu una virtuala, eventual bitcoin. Cum au descoperit si fanii comunismului, inlocuirea unei clase cu alta si a unor privilegiati material cu niste sus-pusi ideologic nu schimba radical lucrurile. In loc sa te sfideze obsedatii de acumulari materiale te umilesc cei disperati sa acapareze puterea de decizie in numele celor multi. Lacomia e problema centrala in capitalism, nu moneda. Bule au fost si cand exista standardul aur, vezi criza din 1929-1933. Bursele nu sunt rele in sine (poti investi in niste afaceri la care altfel nu ai acces), problema vine din tranzactiile in marja si rapoartele analistilor si formatorilor de opinie fara scupule care au rolul doar sa culeaga fazanii pe maxime istorice.Etc, etc. 

10 comentarii:

  1. corect. orice blogaras cu vagi idei de economie prinse autodidact de pe net si ascultate la moise monetarul e sigur ca intelege unde greseste bernanke si madam merkel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E de înțeles frustrarea ta de tembel dezorientat. Până și preaslăvitul Isărescu se chinuie încă din adâncurile comunismului să priceapă ceva și încă n-a reușit.

      Ștergere
    2. buna ziua bors aveti? io sunt costel.

      Ștergere
    3. Dacă n-ar fi România plină ochi de "costeli", n-ar fi reușit securiștii retardați să-și păstreze structurile mafiote la putere și după executarea cizmarului marionetă.
      De-alde Isărescu, tata jocurilor piramidale, tata bulei imobiliare, patronul falimentării sistemului bancar românesc, licheaua care a predat piața financiară românească în întregime capitalului străin, se îndreaptă către o domnie de 3 decenii... în țara costelilor cretini virusați de securismul ciobanilor cretini.

      Ștergere
  2. Super-tare.Imi place.Nu pot sa nu-mi aduc aminte cand ne sfatuiai sa ne amenajam o livada sau o gradina langa oras.Urmeaza sa-ti revizuiesti opinia despre tranzactiile in marja.Marja este buna si ea daca sti sa o folosesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Văd ca m-ai citit temeinic. Sa fi țăran de week-end e una, sa te izolezi pe vârful muntelui e alta. Vrei sa Îți recitesc din text? Iar Forexul e o mizerie, nu e loc de întors aici

    RăspundețiȘtergere
  4. Primul comentator rămâne cel mai simpatic.
    Flavian n-a făcut decât să diversifice inepțiile unor esperți, de un cretinism echivalent. Oare nu cumva marele economist Peter Schiff recomanda aurul la 1900 $? Ce recomandau alți blogherași atunci? Nu cumva Prof. univ. dr. "eco." Bogdan Glăvan și Conf. univ. dr. Cristian Păun recomandau aurul chiar și la 1900$ uncia? Păi cum, tocmai găurile din cașcaval, multispecializate în pseudoștiințele economico-financiare, și-au țepuit cititorii? Păi... exact așa, pentru că MV=PQ, iar scuza lor e dată tocmai de faptul că predică într-un domeniu în care autodidacții experimentați sunt singurii care se pot descurca mai departe de teoria economică... MV=PQ.
    Ce au făcut gherlele Greenspan și Bernanke urmează să analizeze... posteritatea. Ce au făcut penalii din sistemul financiar-bancar românesc va fi anchetat la un moment dat. Cert este că toți acești cretinei au și câteva idei vagi de economie.

    RăspundețiȘtergere
  5. La toate intrebarile din articol(ce ai vrut sa transmiti prin el?) gasesti raspunsuri pe pagina comunitatii http://armoniabrassovia.ro/.(eventual in sectiunea /forum). Asta daca scopul tau este sa intelegi ceva si nu doar sa arunci cu c...t intr-un om/comunitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avem pareri diferite privind aruncatul cu c...t. e vorba despre alegeri in textul asta, optiuni individuale si justificarea lor....despre argumente si fapte deci, nu atacuri la persoana....parca ai fi..flavian.

      Ștergere
  6. Atunci ai tot materialul la ei pe site. Care explica cum au ajuns ei pe varful muntelui, departe de utilitati, de infrastructura de scoli(etc) si mai asles DE CE.

    Nu sunt Flavian, sunt o persoana care urmareste atat acest blog cat si aventura lui Flavian&co. Si ca o persoana care te urmareste de ceva vreme, acest articol, prin modul foarte superficial(ei chiar isi doresc unschooling/homeschooling, deci nu e nevoie "sa se gandeasca") de abordare suna a ceva polite de platit. Repet: daca chiar te intereseaza subiectul(alegerile, optiunile si justificarile celor din comunitate), pagina comunitatii iti sta la dispozitie.

    Si cu aceasta, eu ma opresc ca nu-ma plateste Flavian pe post de avocat

    RăspundețiȘtergere