miercuri, 7 octombrie 2015

Banii Tăi Expo-Cronica unui eșec anunțat

Defazarea față de perpectivele pieței pe termen scurt, lipsa unei targetări a evenimentului, orele de desfășurare inaccesibile corporatistului mediu au generat o audiență ridicolă pentru manifestarea “BVB and friends”. Ne mai miră?
Bursa este locul de joacă al speculatorilor și investitorilor pe termen mai lung. Cui se adresează Banii Tăi Expo, căreia dintre cele două categorii? Dacă erau vizați în principal speculatorii-în paranteză fie spus o cauză cam moartă pentru BVB având în vedere lipsa de lichiditate și comisioanele mari ale brokerilor-atunci mă așteptam la lansarea unor noi intrumente dedicate. Opțiuni de pildă sau niște tranzacții fără costuri ori măcar ceva instrumente noi de hedging sau arbitraj. Mă rog, nu insist aici, pe bursele mature există un cu totul alt arsenal pentru speculatori iar cine vrea speculații are tot soiul de platforme ale marilor brokeri internaționali și nu mai pierde vremea cu BVB. Dacă însă conducerea bursei autohtone țintea spre investitorii de cursă lungă, atunci evenimentul trebuia să aibe în spate măcar o listare iminentă, o perioadă de ascensiune viguroasă a cotațiilor traversată recent, ceva avantaje fiscale de ultimă oră de comunicat. Or, ce avem în prezent? Cotații leșinate, în așteptarea mutărilor Fed și veștilor noi dinspre economia chineză sau Ucraina/Siria (avem sau nu conflict global?). Un cod fiscal care a amânat reducerea impozitului pe dividende din 2016 dar n-a uitat de introducerea contribuțiilor de sănătate. Nicio listare notabilă în perspectivă dar ceva scandaluri în derulare (Chronos, Harinvest). Banii Tăi Expo reușește să egaleze în acest context contra-performanța campaniei de promovare a bursei de la începutul anului 2008. Pauzele publicitare pe TV erau invadate atunci de cei doi amatori de tenis ce vorbeau despre ce cool este să ai banii la BVB taman când piețele externe începeau prăbușirea iar SIF-urile, acțiuni populare la acea vreme, urmau să se corecteze cu 80%. Acum, când prudența este cuvântul de ordine pe plan extern, BVB s-a gândit să câștige carne proaspătă pentru piața locală, exact la timp pentru ca respectivii investitorii să nu mai vrea să audă curând de bursă cum au făcut-o și cei aduși cu arcanul promo-urilor în 2008. Altfel, pe cine încearcă să mobilizeze BVB la eveniment între orele 10-18? Pe elevii care ies de la cursuri cu bunicii din dotare? N-au aflat experții din blocul Modern că publicul lor țintă, corporatistul mediu, abia pe la ora 17,30 termină cu jobul?
In altă ordine de idei, faptul tragic pentru BVB este că volumele de tranzacționare au scăzut în ultima vreme exact pe fondul reducerii în paralel a dobânzilor bancare. Iar dacă nici când dobânzile scad piața nu se dezmorteste chiar este o problemă serioasă acolo. Bursa locală de acțiuni riscă să moară lent dacă eforturile inteligente de promovare nu sunt conjugate cu cele de formare și educare a investitorilor. Evenimentele gen Banii Tăi Expo nu reușesc decât să aducă ceva vizibilitate bursei iar efectul dipare apoi în lipsa unor ancore mai puternice de marketing. Am fost sunat de nenumărate ori de soiul de așa-zisi brokeri cu propunerea unor pariuri tentante pe Forex dar nimeni nu m-a sunat vreodată de la o casă locală de brokeraj când a fost cu adevărat marfă de vândut în galantarele BVB (Romgaz, Transgaz, Transelectrica, etc). Educația financiară este o disciplină care ar trebui să fie obligatorie în sistemul de învățământ dar nici BVB nici BNR nu par dispuse să se bată pentru asta, spălându-se pe cap cu cele câteva opționale introduse recent. Iar dincolo de materia împachetată deja arid în suporturile de curs, profesorii care le predau sunt tot dintre dăscălii vechi ce încearcă să-și rotunjească veniturile de bază, absolvenți în fugă ai unor cursuri de formare, și care mai mult plictisesc decât trezesc interesul. La cum merg lucrurile acum, cine stinge ultimul lumina la BVB să încerce măcar să nu-l uite pe domnul Sobolevski în cuier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu