joi, 19 mai 2011

Goldman Sachs fluiera in Biserica mizand pe deprecierea dolarului. Bonus: ghid de interpretare a paritatilor valutare. Moca: o paralela DSK-Wikileaks

Cand tot mujicul din piata Forex parea setat pe shortat Euro/USD si revenirea miraculoasa a dolarului, dumnezeii de la GS schimba complet perspectiva. Motivatiile sunt bineinteles macro, de parca ciclicitatea evolutiei celor doua valute ar tine cont de asa ceva in mod real. Cititi mai jos detaliile plus un mic ghid de interpretare a oscilatiilor valutare in functie de pshihologia jucatorilor.

Cine s-a jucat pe pietele valutare stie ca multi brokeri ofera servicii de analiza, rapoarte macro bine up-datate, selectie de stiri la zi. Asta de parca pietele ar tine in mod real cont de asa ceva. Sa luam de pilda perechea euro/dolar. In prima parte a lui 2008 ajunsese la 1,6. A fost apoi 1,2 cand cu problemele porcusorilor, apoi aproape 1,5 luna trecuta. Ce s-a intamplat atat de diferit in economomiile celor doua zone-mamut pentru a justifica volatilitatea in cauza? Sigur, daca te referi in rapoarte numai la reperele analizei tehnice, si ii dai oblu cu suporturi, rezistente, MACD-uri si lumanari japoneze iti pierzi audienta pe traseu. Bizonii vor argumente mult mai “solide” decat un numar de linii trase pe un grafic, asa ca avem raporte macro, cu deficite comerciale si bugetare, evolutii PIB, etc. Numai ca astfel de “detalii” influenteaza pietele doar pe termen scurt, trendul principal continuand apoi netulburat odata cu de-focalizarea media.

Cel mai bine e sa te misti la apogeul unor sentimente profund umane: teama si euforia. Cine mai dorea dolari cand euro valora 1,5 usd luna trecuta? Dar euro la 1,2 dolari la inceputul anului? Stiu, nu e deloc simplu sa identifici corect momentul de intrare sau iesire de pe o anumita pereche valutara. Urmareste insa atent corul media. Daca ziarele vorbesc tot mai mult de momentul ideal pentru a vinde sau cumpara o valuta, e cazul sa faci invers. In general, momentul in care turma e manata concertat intr-o anumita directie marcheaza o schimbare de trend.

Euro/Dolar prin filtrul GS
Sa revenim acum la dumnezeii de la Goldman (preseditele bancii de investitii asemuia cu ceva timp in urma activitatea bancherilor cu cea a lui Dumnezeu). Interesant e aici contextul si nu argumentatia. GS pariaza impotriva unui trend care parea consolidat in piete, vazand in continuare depreciere a dolarului, targetul sau pentru raportul Euro/Dolar fiind de 1,45; 1,5 si 1,55 pe un orizont de 3,6 respectiv 12 luni (1,42 in prezent). Goldman zice asa:

-Deficitul structural al contului curent al SUA intensifica nevoia strangerii de fonduri. Pentru ca dolarul sa se stabilizeze sau sa se aprecieze ar trebui ca investitorii sa fie convinsi ca este momentul unui plasament pe termen lung in SUA, ceea ce nu pare cazul.
-Cu un somaj ridicat, o consolidare fiscala amanata si o continua slabire a pietei imobiliare sperantele de crestere economica in SUA sunt mai fragile decat in alte parti.
Ceea ce face tot mai greu de finantat deficitele americane.
-In absenta investitorilor, politica Fed va ramane la fel de permisiva iar dobanzile reduse. Diferentialul de dobanda este in defavoarea dolarului.
-Cresterile de preturi din domeniul energiei reduc venitul disponibil pentru alte cheltuieli de consum la nivelul gospodariilor, cererea in scadere afectand negativ PIB-ul. Un pret mai mare la petrol adanceste de asemenea deficitul comercial al SUA, punand din nou problema strangerii de fonduri din exterior.

Mai multe despre viziunea GS gasiti aici. Acum, nu trebuie sa va mizati toti banii pe analizele lor pentru ca mai sunt si alte interese de aparat prin vecini cu genul asta de instrumente. Sa nu uitam apoi de recomandarea lor de “BUY” cand pretul petrolului atinsese maximele in iunie 2008, cu target de 200 dolari/baril. Este insa interesant de urmarit “feelingul” GS si efectele lui deloc neglijabile, avand in vedere ca Goldman este printre putinii mamutii care a supravietuit dupa glaciatiunea financiara.

Addendum
Pentru ca textul de azi e ceva mai scurt, va propun o completare fara legatura cu subiectul. Cititi aici niste conexiuni inedite legate de arestarea boss-ului FMI, recent demisionat din fruntea institutiei. Eu parca as paria ca evolutiile ulterioare vor semana cu cazul Wikileaks. Si acolo am avut un scandal sexual, aratarea hotarata a pisicii spre Julian Assange si apoi o tacere mormantala (ati mai vazut vreo “scurgere” semnificativa de informatii marca WL in ultima vreme? Parca urma ceva important despre o banca Americana, etc, etc..?). Probabil ca dupa demisia lui DSK sapaturile media prin trecutul sau vor inceta (aud ca si o jurnalista de la Realitatea s-a declarat curtata excesiv de personaj. Oare unde o fi fost la ora aia Bianca lui Bote?), articolele despre episodul neclar cu violul vor fi tot mai putin numeroase iar procesul declansat ulterior va trena terminandu-se in coada de peste. Astept insa intr-un viitor relativ apropiat o initiativa majora demarata de institutie (FMI), bineinteles sub bagheta noului board.

PS: Vad ca tocmai s-a lansat ideea unui plan Marshall pentru lumea araba. Sunt curios care va fi rolul FMI aici.

3 comentarii:

  1. Chestia asta cu stirile am observat si eu. Cand cineva la stiri recomanda ceva ca investitie sigura, cam e momentul sa intrii short :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Stii ce face toti banii in articolul tau ? Urmatoarea afirmatie:

    "In general, momentul in care turma e manata concertat intr-o anumita directie marcheaza o schimbare de trend. "

    Pariem ca putini bizoni o sa inteleaga ? Hihihihi..... cati recunoasc ca sunt doar simpli bizoni (scuze, boi) ?

    RăspundețiȘtergere
  3. QE vs austeritate & inflatie. Cam acelasi drac.

    Nici GS nu cred ca stie ce se va intampla, doar incearca sa influenteze si sa faca un ban cinstit.

    LOL, asta e tare. GS si banu' cinstit. E ca o prostituata virgina.

    RăspundețiȘtergere