vineri, 3 decembrie 2021
Șoc și groază-cum arată notificările furnizorilor de energie pentru clienții casnici
duminică, 24 octombrie 2021
În jumătate din Romania sunt oameni liberi
sâmbătă, 23 octombrie 2021
Nu pot ei restrictiona cat ne putem noi fofila
marți, 19 octombrie 2021
De ce nu se vaccineaza romanul. Sau ce știe tata Floarea intuitiv iar experții se fac ca uita progresiv
vineri, 24 septembrie 2021
Pe culmile prostiei, în zbor
luni, 13 septembrie 2021
Noutăți de pe frontul Covid
joi, 12 august 2021
De ce n-au companiile listate la bursă măcar un director bolnav mintal?
Vestea săptămânii pentru mine a venit din SUA, legată de Nasdaq mai precis, unde toate companiile tranzacționate vor trebui de acum să îndeplinească anumite cote de diversitate rasială și sexuală. Mai exact, companiile listate vor trebui să aibă cel puțin un director care se identifică drept femeie și cel puțin un director care se autoidentifică drept negru sau afro-american, hispanic, asiatic, nativ american sau nativ din Alaska, nativ din Hawaii sau aparținând comunității LGBTQ+.
Decizia a stârnit și nemulțumiri din partea...altor minorități. De pildă, Asociația Americană a Persoanelor cu Dizabilități a cerut Nasdaq să includă și persoanele cu dizabilități în această regulă, pentru că „incluziunea persoanelor cu handicap este importantă pentru investitori”. Altfel, reacții timide pentru că în SUA puțini riscă să se pună împotriva curentului progresist, chiar dacă e vorba de aberații de acest tip.
Unde mai e criteriul legat de compentență? Unde mai e concursul prin care cel mai bun ocupă poziții executive, indiferent de orientarea sexuală sau apartenența etnică? Parcă facem un salt înapoi pe vreme comunismului timpuriu, unde fii de munctori și țărani intrau la facultate pe locuri asigurate în vreme ce urmașii chiaburilor se băteau pe câteva locuri amărâte. Va amintiți sceneta cu Toma Caragiu în care se dorea angajarea unei balerine la opera și toți directorașii și politrucii își angajau protejatele astfel încât schema trebuia dilatată să încapă și balerina profesionistă și pilele potentaților? Cam ca în acest caz, doar ca e vorba de alte “balerine”.
Mă gândesc că de acum companiile de pe Nasdaq vor trebui să își dilate schema de personal, să inventeze niște poziții executive pentru a se încadra în respectiva cerință, posturi pe care mulți „minoritari” vor tăia frunză la câini aplaudând nobilele principii ale diversității. Evident, pe banii acționarilor.
Să mai spunem că Nasdaq a prezentat pentru prima dată propunerea de modificare a regulii către Comisia americană de valori mobiliare (SEC, ASF-ul lor) în decembrie astfel încât nu e ceva impus de politruci, ci e o măsură dorită chiar de instituție și va afecta cam 3.000 de companii (nu cred însă că s-a făcut vreun sondaj printre acestea pentru că principiile diversității s-ar fi lovit frontal de pricipiile contabilității și ar fi sfârșit cu capul spart).
Ce urmează acum? Să avem minim un director bolnav mintal printre directorii de companii listate? Că și ei sunt minoritari, îi iubim, și îi vrem reintegrați. Minim un director emigrant? Cel puțin un executiv care lupta activ împotriva încălzirii globale?Un procent minim de angajați care să fie obligați să vină pe biciclete?
Comunismul parcă ar vrea să revină pe ușa din dos, camuflat în alte lozinici, cu alt public țintă și la fel de nociv-egalitatea cu forța va sfârși în privilegii și în final la colapsul societăților construite pe aberații. Ironia sorții, dacă prima dată comunismul venea pe fondul unor dezechilibre sociale pe care dorea să le corecteze făcând din săraci soldații săi devotați, comunismul de rit nou se sprijină pe fițele clasei mijlocii care nu mai știe ce să mai facă în căutarea unui sens. Și cum familia, religia, națiunea au fost puse la colț în retorica oficială, se găsesc tot soiul de cauze “alternative” bune de mobilizat generațiile crescute pe rețelele sociale.
joi, 22 iulie 2021
Gata cu isteria Covid în Marea Britanie. Se pregătește Franța
duminică, 11 iulie 2021
De la sarea (si grafitul) Romaniei la finantarea prin piața de capital
miercuri, 23 iunie 2021
Pe cine (mai) sperie valul patru?
duminică, 6 iunie 2021
De ce a fost "crucificat" Fauci si "expusa" (din nou) China?
marți, 1 iunie 2021
Vietnam, noua sperietoare
marți, 11 mai 2021
Ce e val, ca valul (pandemic) trece
joi, 6 mai 2021
În loc să amenințăm subtil nevaccinații, nu mai bine îi marcăm discret cu o steluță galbenă?
sâmbătă, 24 aprilie 2021
Aplicația Dana Budeanu....Mai mult deca crezi, mai ieftin decât pare
miercuri, 14 aprilie 2021
Spre un Guvern de Uniune Nationala cu Ciuca premier?
luni, 12 aprilie 2021
Breaking-news: câți bolnavi de cancer au murit ieri?
Cum pandemia face în continuare primele știri în media, pe mulți îi va surprinde, poate, constatarea că numărul victimelor din alte cauze nu e deloc mai mic.
Dacă în România, după un an de pandemie, am ajuns la 25.000 de morți de Coronavirus, în 2019 de pildă, am avut 50.000 de decese cauzate de cancer iar în 2020, pe fondul scăderii dramatice a numărul de internări (resursele sistemului a fost redirecționate pentru lupa împotriva Covid-19), am avut alte 60.000 de decese. Nu ați auzit nimic însă în ultima vreme despre numărul de noi îmbolnăviri zilnice de cancer, despre numărul de decese și nici despre numărul celor recent vindecați (aici cancerul pierde și mai spectaculos lupta mediatică, se fac mai puțini bine de cancer decât de Covid, procentual vorbind). Cancerul a surclasat Covid dar stați să vedeți ce se întamplă dacă îl vom compara cu bolile cardiovasculare. În România, mortalitatea din boli cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea prin cancer spunea în 2019 președintele societății române de cardiologie, Dragoș Vinereanu, intervievat de Libertea. Dacă am trage linie, ar rezulta că raportat la motivul național de panică, adică pandemia de Coronavirus, avem de șase ori mai multe șanse să murim de inima și de două ori mai multe șanse să murim de cancer, în condițiile în care împotriva cancerului și a infarctului nu există vaccin. De ce ne-am panicat totuși atât de tare?
Iar răspunsul este, previzibil, din cauza contribuției media. Dacă zilnic am fi bombardați cu știri panicoase despre decesele cauzate de cancer, dacă ni s-ar descrie suferința bolnavilor de cancer, dacă am vedea vedetele care suferă și ele din aceeași cauză și asta la fiecare jurnal de știri, cum ne-am comporta? Dar dacă am relua prelucrarea media pentru bolile cardivasculare? Am mai mânca la fast food, ne-am mai lasă copleșiți de stres cu ușurință, ne-am mai bate joc de sanătatea noastră ca până acum?
Nu se cheltuie milioane de euro pe informare și infricoșare pentru a combate cauzele care generează bolile de inimă sau cancerul cum s-a cheltuit în cazul pandemiei iar atitudinea publicului este în consecință. Dacă fiecare ar analiza cu calm probabilități, dacă ar calcula incidența bolii, riscurile aferente (totuși, după un an de pandemie la nivel global au murit doar 2,9 milioane de oameni, adică 0,04% din populația planetei, în condițiile în care la o parte însemnată din decese existau comorbidități serioase asociate) poate că atitudinea ar fi alta. Când însă suntem bombardați de posturile de știri la unison cu știri panicate, din care aflăm despre decese și îmbolnăviri, vedem testimonialele unor vedete afectate de virus și mult mai puțin spațiu este alocat vindecarilor și formelor foarte ușoare ale bolii, la ce să ne așteptam? Cei mai mulți intepretează această masivă sincronizare în vederea generării panicii ca o radiografie a opiniei majoritare și instinctiv vor să facă parte din grupul cel mai numeros, al majoritarilor. Minoritatea nu e o povara ușor de dus psihologic iar tot acest concert media a reușit să dea impresia că cei care nu cântă aceeași partitură sunt minoritari. Buni deci de marginalizat sau condamnat.
Să nu ne mirăm prea mult că simțul critic e pus ușor în paranteză, în urmă cu mai bine de 80 de ani, regizorul Orson Welles a întrerupt un program muzical la o emisiune de radio pentru a insera anunțuri panicoase despre o invazie a extratereștrilor. Iar ceea ce se dorea o strategie de promovare a unui teatru radiofonic (Războiul lumilor, după HG Wells) a dus la o panică de toată frumusețea, cu mase de oameni alergând îngroziți pe străzi. Pentru cei mai mulți e mai comod să ia de bune concluziile vânturate prin toată media decât să treacă totul prin filtrul propriei rațiuni. Și iată cum Covidul a ajuns mai mortal decât orice altceva, deci dacă ne uităm la cancere și boli cardio situația stă exact pe dos.
miercuri, 3 martie 2021
Reteaua Regina Maria, regina birocratiei private obtuze
joi, 21 ianuarie 2021
Neam oportunist, ne-am mai pricopsit cu o coada!
marți, 12 ianuarie 2021
Cum sa transformi opinia minoritara în una majoritara
Deja se intra în faza a doua a „comunicarii” in chestiunea vaccinului. Raposatul Bogdan Stanoevici e transformat in apostol al vaccinarii post-mortem dupa modelul folosit in cazul Horia Tecuceanu. Nu m-ar surprinde sa aflu ca nici Stanoevici nu a murit de Covid, ci cu Covid, ca atatia altii.
O serie de sceptici si adversari ai vaccinarii s-au declarat in ultimele zile dispusi sa se vaccineze, din diferite motive (Cristoiu ca sa nu para un cetatean de rangul doi, cu libertati suspendate, de pilda). Tuca, Dinescu, etc. Biserica pastreaza spre lauda ei un ton echilibrat si lasa la latitudinea fiecaruia decizia asta, impreuna cu medicul de familie. Si suntem abia in a doua faza a efortului propagandistic.
Nimeni nu se mai intreaba daca sunt sau nu efecte pe termen lung, daca nu cumva virusul dispare dupa 2 ani ca in cazul gripei spaniole, daca nu sunt chestii suspecte cu disparitia aproape a virusului in China, locul unde a aparut virusul si unde nu a existat pana recent un vaccin. Sau cum de nu au murit inca toti cei din Belarus, de vreme ce acolo dictatura si odioasa sa sotie nu au luat masuri ferme de limitare a libertatilor individuale si lumea a interactionat cum a vrut.
Sunt convins ca o parte din apostolii vaccinarii de ultima ora joaca doar cartea responsabilitatii pentru a face apoi ce cred de cuviinta in particular, altii sunt platiti pentru a se produce in calitate de influenceri, altii se tem de marginalizare si linsaj mediatic si zic ce trebuie. Iar altii sunt doar canalii, ca maestrul Rebengiuc care infiera azi mortul Stanoevici. Ce urmeaza? Ca in cazul oricarei bule, e mare lucru sa te pastrezi lucid si in marginea ei. Va propun sa nu va risipiti emotional prea mult, sa treceti la alte teme si sa nu va lasati influentati de nimeni, pentru ca voi sunteti singuri care vor suporta consecintele.
Nu te vaccinezi pentru ca iti spune influencerul, pentru ca ai mai multi colegi care fac asta, pentru ca ti se bat apropouri la job. Marele joc al propagandei este sa te faca sa te simti minoritar chiar daca faci parte dintr-o majoritate. Testimoniale, exemple concrete, spoturi, studii, cercetari de piata-o avalansa de franturi pro-vaccin care adunate pot da impresia ca alte puncte de vedere nu mai exista. Ba exista, desi bine ascunse acum sub presul focalizarii media, prigonite de pe retelele sociale sau demonizate de voci oficiale. Sa ne mai ascultam si intuitia, e mai greu de manipulat daca stim sa ne aplecam asupra ei.