joi, 14 iulie 2011

Bancpost lanseaza depozitul promotional “Timeo Danaos et dona ferentes”. Dobanda 7,5% la lei, 4% la euro.

Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de activitate si mari succese pe piata romaneasca, Bancpost face un dar clientilor sai: un depozit aniversar (foarte accesibil, suma minima echivalentul a 3000 lei) cu dobanzi super-atractive: 7,5% la lei, 4% la euro si scadenta la 4 luni.

Cum sta concurenta la capitolul asta? Am dat o cautare pe Conso, dupa depozitele la 3 luni in lei. Cine credeti ca este mai/la fel de disperat ca Bancpost? Ghici ciuperca ce-i! Doar grecii si ceva italieni sunt disperati precum grecii, evident. Clasament la 3 luni, lei: ATE Bank 7,75%, Garanti 7,25%, Banca Romaneasca si CR Firenze 7,15%, Bank of Cyprus (asta nu e nici un caz in partea turceasca a Ciprului!) 7,10%, Emporiki 7,05%, Piraeus, Intesa-7%. La euro, 4% e cea mai buna dobanda la 3 luni (are si Carpatica una la fel-semn al soliditatii afacerii domnului Carabulea), urmeaza Bank of Cyprus, ATE Bank, Intesa, Banca Romaneasca cu dobanzi intre 3,85 si 3,5%.

Acum, stau stramb si judec drept. Pe cine cred grecii astia ca atrag? Cand grecii destepti fug cu banii din Grecia si ii ascund prin Elvetia, romanii ar trebui sa se uite la un amarat de 0,5-1% in plus si tusti! cu bani in bancutele lor din Romania? Ma rog, disperarea nu se cauta la dinti dar presupun o canibalizare iminenta intre bancile grecesti, adica un sir interminabil de depozite aniversare, promotionale, cu frisca, cu ce vreti voi, numai veniti cu banii la noi. In alta ordine de idei, nu inteleg in ruptul capului ideea de “depozit sponsorizat”. In capul tabelelor de la Conso troneaza Unicredit cu dobanzi minuscule, dar cu reclama la zi la Conso (1,35% la euro, 4,15% la lei). Si-o face cineva depozit la Unicredit, doar pentru ca e la Conso in frunte, facand abstractie de randament? Si la bun un top al depozitelor cu locuri pe podium sponzorizate? Pe cand un clasament integral sponsorizat?

Alfel, Bancpost e in luna promotiilor. Cine ia un credit cu ipoteca primeste si un voucher de 2000 lei cu care sa isi ia obiecte prin casa. Acum, daca imprumutul e in franci elvetieni (Bancpost a excelat la capitolul asta in urma cu 3-4 ani, multi nefericiti platind acum dobanzi de 10% la un curs de schimb leu-franc aproape dublu) poate ar trebui oferit si un voucher pentru Top Gun sau alt magazin de arme, ca nu se stie niciodata cand dispar din stoc franghia si sapunul.

18 comentarii:

  1. Tinand cont ca inflatia adevarata este peste 10%... in romania..... idea de a tine bani in RON la o ori ce banca din romania este cel putin ABSURDA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista o banca din Grecia, care zilele astea a trimis filialei din Romania 50milioane de Euro pentru marirea capitalului. Asta inseamna ca banca mama isi sustine in continuare fiica, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. sa-mi explice si mie cineva: cum de mai gaseste investitori dispusi sa-l impumute daca statul grec chiar e pe marginea prapastiei?

    Statul elen a atras alataieri 1,625 miliarde euro pe termen de 182 de zile prin vanzarea de titluri de stat

    RăspundețiȘtergere
  4. @i-conomics - Daca vrei sa tii banii in loc sa-i "joci", leul e o alegere atractiva cu randamente bune. Nasol e ca s-ar putea sa fim priviti ca periferici chiar daca nu suntem in zona Euro si sa ne trezim cu volatilitati mari pe curs si de aceea riscuri. Totusi, daca te uiti la evolutia leu - eur din ultimul an, nu cred ca cineva ar recomanda o alta moneda.

    @Anonim - situatia e foarte interesanta in Grecia. Ei au o economie din care se fura chiar mai mult decat la noi iar interesele de integrare fiscala la nivel european sunt imense!.. iar pentru a speria pe toata lumea, cineva trebuie aratat cu degetul!
    Partea buna e ca noi s-ar putea sa iesim "bine" din aceste jocuri...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Informatii-economice- de mult n-ati mai scris nimic pe blog...chiar va urmaream si pe dvs.

    RăspundețiȘtergere
  6. anonim1@ inteleg de ce ramaneti anonim, nu e deloc usor sa aperi bancile grecesti si investitiile din grecia ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu apar..intreb pentru ca nu mai inteleg nimic. Si chiar vreau sa inteleg. Raman anonim pentru ca nu sunt specialist.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum este mai bine sa tinem economiile ?Eu am jumatate lei si jumatate euro.Nu am trecut pe franci si acum imi pare rau.Imi puteti spune parerea dvs?Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  9. pai daca ar fi sa alegi la dobanzi care e mai buna , 4% la bancile grecesti sau 2% max la cele austriece , eu cred ca la 2% mai bine tii banii la ciorap

    RăspundețiȘtergere
  10. leul e bun , e aparat de bnr , dar in cazul in care treaba devine nasoala de tot , ce ne facem cu leii ?

    RăspundețiȘtergere
  11. edy@ eu as muta o parte si in alte valute....francul e o posibilitate, dupa o corectie insa....daca aveti o suma mai mare, prin private banking puteti incerca o diversificare mai mare...oricum, decat lei si euro, mai bine lei si contracte futures euro/leu (shortati o contitate egala cu leii detinuti)

    RăspundețiȘtergere
  12. apropos de economii: dolarul asta nenorocit mai scade mult? de 10 ani tot scade..unde vor sa-l duca? ce teapa am luat cu ei.. de fiecare data cand am tinut in dolari am PIERDUT bani. De fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
  13. emporiki mai e banca greceasca? nu au luat-o cei de la credit agricole?

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc pentru sfat.Am un amic care lucreaza intr-o banca si imi zicea ceva de dolari canadieni desi nu inteleg de ce a zis asta cat timp e destul de apropiat de USD mai tot timpul (a explicat el cate ceva dar nu m-a convins ).Cat priveste private banking am citit cateva rapoarte publicate pe site de unele banci renumite din sistem si sunt cam reticent de atunci in privinta calitatii specialistilor pe care-i au (vedeau USD=EURO in trimestrul 1 2011 si alte nebunii) plus ca suma are deocamdata cinci zerouri in euro dar se apropie de sase in curand.Oricum am luat si ceva aur pt orice eventualitate desi am mari dubii ca va ajunge unde zic unii atat de repede.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mai in gluma mai in serios ar trebui ca bancile elene de la noi si numai ele sa ne dea o adeverinta cu ratingul pe care il au de cate ori venim sa depunem bani in depozite si in functie de ce scrie acolo sa avem si bonusul la dobanda (eventual putem lua in calcul CDS ul Greciei).Un 20% pe an la euro ar fi uneori rezonabil.Poate le cumpara cipriotii sau turcii (cu unii au inceput deja vezi EFG).Sunt subiectiv din cauza experientei nefericite cu o banca elena dar pe undeva poate am dreptate nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. Poate ar trebui sa legam cursul leului de franc nu de euro si sa cotam celelalte valute indirect .In felul acesta bancile greco-romane (nume predestinat pt lupte)ar fi salvate si ar primi AAA (dupa un binemeritat imprumut in franci de la UBS facut de BNR pt rezerve dupa model FMI si platit de noi toti )Astfel putem deveni un paradis real nu fiscal (dupa trecerea la cele vesnice ).Glumesc desigur.

    RăspundețiȘtergere
  17. nu mai cereti sfaturi pentru ca numai Dumnezeu stie ce o sa se intample. Analistii o dau in bara de fiecare data.
    Mai bine intreaba o maimuta, face alegeri mai bune, dl Dogaru a scris un post pe tema asta mai de mult :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Depinde unde e crescuta maimuta .Asta nu au luat in calcul in experiment.Iar treaba cu Dumnezeu nu e chiar asa .Au fost unii care au luat credite in prostie bazandu-se pe ajutor divin in viitor .De asta ne-a dat creier sa il folosim nu?Nu trebuie sa ne luam dupa tot ce auzim dar sunt si oameni care stiu ce spun fara a se dori profeti.Din pacate PIB ul nu e proportional cu nr de biserici ba din contra.Tot mai multi sunt lasati in plata Domnului in loc sa fie educati si informati.De ce?Pt manipulare usoara.Cred ca daca vom manca o banana langa o maimuta infometata vom avea surprize apropo de ce e posibil in viitor.

    RăspundețiȘtergere