luni, 3 octombrie 2011

O magarie cat casa: coafarea bilanturilor bancilor pe spinarea contribuabilului si “salvarea” lui ulterioara prin inflatie

Am avut mai intai asumare de riscuri porcesti de catre sistemul bancar. Bule imobiliare create mai peste tot in lume, credite super-generoase accesate de cei care nu si le permiteau. La un moment dat numarul celor dispusi sa incerce creditul pe viata a scazut dramatic, preturile au inceput si ele in curand sa dea inapoi. Bancile s-au vazut asadar confruntate cu pierderi, putinul lor capital a fost facut praf de ajustarea valorii activelor pe masura ce debitorii se declarau in incapacitate de plata. Ce s-a intamplat apoi?

Statele au intrat in joc salvand pe cei care nu meritau asta. Erau prea mari sa cada rechinii din financiar-bancar, de parca in capitalism alocarea gresita a capitalului trebuia premiata si nu penalizata prin faliment. Ei bine, vesti proaste. Activele neperformante sunt tot acolo, in bilanturi, desi imprumuturile de la stat si noi norme de declarare a valorii acestora (in nici un caz prin marcare la pretul pietei!) au dat o vreme impresia ca se pot ascunde. In plus, statele au nevoie de imprumuturi pentru a-si finanta deficitele, deficite adancite de schemele de salvare a sistemului bancar. Care este solutia? Una care sa impace si capra bugetara si varza financiar-bancara.

Bancile centrale ofera bancilor fonduri nelimitate, la costuri derizorii, cu care bancile crediteaza apoi statele, la dobanzi ceva mai mari, diferenta insemnand profit pentru banci. Vezi de pilda BNR care imprumuta bancile cu 6,25% pentru ca acestea sa mearga repede la Ministerul Finantelor si sa-l imprumute cu 7%. Cu titlurile de stat proaspat achizitionate si puse drept garantie se merge din nou la BNR cu mana intinsa pentru noi fonduri si ciclul se reia. Simultan, bancile centrale au programe de rascumparare de active toxice oferite de banci (bonduri ale porcusorilor de pilda) transferand in bilanturile proprii mizeria de sub presul bancilor.

Cum naiba se iese din aceasta babilonie, cu datorie suverana in crestere perfuzata in bilanturile bancilor? Cu taxe si impozite mai mari pentru ca prostimea sa acopere costurile? Se poate incerca, dar riscul este dinamitarea cresterii economice prin strangularea puterii de cumparare si implicit a cererii. Cu alte cuvinte, deflatia va fi doar o paranteza, inflatia urmand sa stearga repede urmele si sa dea o noua sansa consumului. Vom avea deci inflatie si dobanzi de politica monetara scazute, doar n-o sa vreti ca statele sa nu se poata finanta si refinanta, nu? Asta inseamna ca ponderea datoriilor va scadea gradual, proportional cu valoarea economiilor celor putini care poseda asa ceva.

In concluzie: Statele sunt prea datoare pentru a-si permite deflatia, la fel contribuabilii (in deflatie ponderea datoriilor creste). Dobanzile de politica monetara vor ramane multa vreme jos, ceea ce nu se va intampla cu preturile. Sigur, vor exista mai multe viteze aici, unde s-au facut anterior excese cresterile nu vor apare decat in ultima faza inflationista. Mai devreme sau mai tarziu inflatia o sa apara, cu atat mai repede cu cat statele sunt dispuse sa isi asume mai multa datorie in acest moment. Chiar daca acum cash-ul pare rege, la un moment dat cash-ul o sa fie gunoi la propriu. E doar o chestie de fler si instinct de acum. Castiga cine sesizeaza momentul optim de a iesi din depozite sau de a scoate banul de sub saltea pentru a cumpara la sfarsitul deflatiei ce se poate (actiuni, terenuri agricole, aur-daca ii mai scade pretul, etc). Va recomand un articol inteligent de Florin Catu pe care il gasiti aici.

4 comentarii:

  1. Traim intr-o economie globala, care functioneaza pe principiul vaselor comunicante. Nu se poate umfla si mai tare o bula ce sta sa crape intr-un loc cand exista loc de umplere in alta parte.
    Atata timp cat vor exista state 'dornice' sa importe inflatia din SUA si UE (si ma refer in primul rand la china si india) nu cred ca se pune problema de inflatie la noi. Si exista destula populime in asia care sa absoarba cantitatea mare de eur si usd varsata in piata globala.

    Cum explicam uriasa cantitate de USD din lume, si preturile derizorii din SUA ?

    Cred ca abia in momentul in care piata creditului din economiile asa zis emergente va fi saturata vor aparea problemele cu inflatia, pentru ca nu mai are cine absorbi banii aruncati pe piata de BCE si FED plus bancile comerciale. Pana atunci cred ca batranetul european va mai huzuri un pic pe spinarea asiaticilor tineri si apti de munca :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravi Cristi ai intuit corect pe termen lung.Horia Mihaltean are dreptate doar pe termen mediu.Aurul va scadea pentru a creste din nou de data aceasta la valoarea sa reala de piata :20 de mii de dolari uncia.Corectiile de acum vor sa inducă ideea că bula aurului s-a spart si pretul se duce in jos pentru ca toti sa sara sa vanda.
    In 12 luni aurul va atinge 1300 1000 dupa care va creste din nou peste 2000!
    Foarte bine scris articolul!
    Vă aștept pe toti pe thinkagain.ro pentru a vedea cea mai curata si frumoasa revolutie in Liberty Park New york pe strada Lăcomiei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Faptul ca "radicalismul" contestatar (rezidual) se manifesta mai mult la romanii plecati (scapati) decit la cei care stau de 20 de anii in pat cu violatorii lor - are explicatii semnificative. Pirghia "auto-educarii" este greu de contracarat, putind fi rasturnata doar o data cu schimbarea fiziologiei socio-politice. In schimb, am putea declara razboi celuilalt instrument de domesticire si alienare - mediei aservite parazitilor ancorati de putere. Tele-populatia se raporteaza la o falsa realitate, crezind-o oglindita mediatic. Privesc omul si societatea prin ecranul "formativ". Putini sesizeaza ca "oglinda" confiscata deformeaza, triaza, ascunde, creeaza valori si misiuni artificiale, dirijeaza nazuinte - si ca trebuie sparta.

    Indrazniti/Forumul este conceput in ideea de a oferi o platforma de dialog-dezbatere libera, o alternativa de comunicare si schimburi informationale nefiltrate/necenzurate ! …deschis publicarii in mod LIBER, fara cont utilizator (puteti deschide/publica subiecte sau raspunde), CLIC AICI : http://www.voceapoporului.com

    RăspundețiȘtergere
  4. :) nu cumva uitam ca pentru inflatie e nevoie de cerere iar jocul zilei este austeritatea?
    Da, Horea Mihaltan are dreptate pe termen mediu iar pe termen lung orice mare problema se rezolva cu inflatie... Dar Termenul mediu inseamna ca in urmatorii cativa ani nu vom vedea inflatii galopante oricate QE-uri vom avea.. Motivul sta in paradoxul economisirii de care se temea tata Keynes.

    PS: scaderea aurului de la 1900 la 1600 e doar inceputul. Lumea a intrat in o implozie greu de controlat. Asteptati-va ca Lehman sa se repete, de data aceasta cu cel putin 3 banci de marime similara...

    RăspundețiȘtergere