marți, 6 decembrie 2011

Cum se fac recomandarile de investitii. De la agentii de brokeraj la agentiile de rating

Sa spunem ca esti Fondul Proprietatea si iti toci neinspirat cash-ul la inceput de an sa cumperi la Viena actiuni Raiffeisen si Erste pe care ai deja pierdere de peste 60%. Ti se pare anormal ca analistii Raiffeisen Romania sa dea recomandare de cumparare pe actiunile FP la un pret tinta cu aproape 80% peste cel de la BVB? Ce, binele facut nu se intoarce? Si cum se face ca agentiile de rating si analistii bancilor s-au napustit in haita pe Europa?Datoriile publice ce par acum nesustenabile erau sustenabile cumva anul trecut cand nu se sufla o vorba despre disparitia euro?

Raiffeisen Capital & Investment este broker de actiuni in Romania. Din aceasta postura emite analize si opinii pentru investitori. Cand trebuie, aceste opinii ajung si la presa, desi in principiu ele sunt destinate doar celor care platesc pentru ele, fie si indirect, prin comisioanele de tranzactionare achitate din pozitia de clienti ai brokerului. Dar asa se intampla cand esti mai mult agent de marketing decat analist. Prin 2008-2009 RCI bombarda piata cu estimari de crestere de peste 100% pentru SIF-uri. Si vedeti unde este B(i)ET-FI acum.

Azi, un nou raport-bomba in ZF: cumparati actiuni la Fondul Proprietatea ca o sa creasca cu 78%! O-la-la, ce oportunitate! Dar de ce ar urma sa aibe evolutia asta? Nu va ganditi ca nu se pot furniza si argumente, in principiu orice afirmatie poate fi argumentata, ideea e sa fie argumentata cu onestitate. In cazul FP, actiunile vor creste pentru ca administratorul a “crescut transparenta” fondului, in plus, cei care au avut de primit actiuni de la stat le-au cam primit punand presiune pe vanzare. Sigur, la fel de bine putem spune ca cine a avut actiuni de cumparat a cam cumparat pana acum, fie cand nu erau listate, fie dupa listare; de ce ar pune presiune in urmatorul an pe pret pana la 0,76 lei? Cat despre “cresterea transparentei”chiar nu stiu ce sa zic. Sa se refere analistii RCI la faptul ca FP a cumparat peste 1 milion actiuni Raiffeisen Bank listate la Viena si acum are pierdere de peste 60% pe ele? Analiza super-optimista a RCI ar putea fi considerata un...contra-serviciu? Asa cum se intampla de ceva vreme cu schimbul de amabilitati Erste-Raiffeisen, cele doua banci dand frecvent tinte optimste de pret pentru actiunile ...concurentei? Sa mai spunem ca inainte de listarea FP majoritatea brokerilor romani vedeau actiunile in intervalul 0,8-0,9 lei (RCI chiar 0,96) iar acum sunt doar 0,4 lei.

Orchestra anti-euro
Ceva similar, dar in sens invers (pesimismul e marfaprincipala), se intampla cu zona euro. Focalizare maxima, amenintari subtile ca zona se dezintegreaza, downgradari peste downgradari, perspective negative, etc. Analistii actioneaza in haita si par tare suparati pe euro-zone. Parca asistam la o piesa de teatru cu final cunoscut unde actorii primesc textele dupa fiecare act. Euro pierde teren fata de dolar desi in mod normal ar trebui sa creasca de vreme ce nu se apeleaza la tipar ca in SUA, nu?. Una dintre analizele de ieri m-a amuzat serios. Japonezii de la Nomura fac o predictie legata de potentialul de depreciere al monedelor nationale iesite din euro (evident fata de dolar). Drahma greceasca pierde 57%, in Portugalia scadere de 47%, pesetas se subtiaza cu 35% in Spania iar lira italieneasca cu 27%. Subtext, “fuga-fuga pe dolar, abandonati euro, vedeti ce ati putea pati”. Acum, daca tarile in cauza rasufla din greu platindu-si datoriile in euro in acest moment, sa fie atat de sarace cu duhul incat sa vrea o crestere a lor prin iesirea din euro-zone si devalorizarea ce urmeaza? Ca potrivit Nomura, cam toate monedele pierd din dezintegrarea euro, mai putin marca ce se apreciaza cu 1% (francul francez scade si el cu 9%). Sa fie nemtii atat de orbi incat sa sacrifice euro pentru un avans atat de modest al marcii stiind insa ca nu vor mai exporta la fel de mult in tarile din jur din moment ce puterea de cumparare a valutelor nationale scade? Eu nu cred deloc in scenariul asta. Sigur, pisica trebuie aratata convingator cand miza nu e dispartia euro ci aparitia unei zone mai centralizate in acelasi spatiu (cum nici semnarea tratatului de infiintare a UE nu a trecut fara probleme in tarile membre, o cedare a suveranitatii trebuie sa fie acompaniata de panica veritabila pentru a trece de votul popular).

5 comentarii:

  1. Tipareste SUA si pt Europa.Eu tot nu vad dolarul sus mai mult de sase luni si asta doar in situatii mai grave .Cred ca smecheria e sa ramana dolarul relativ slab peste 1,3 dar SUA din cauza panicii din Europa sa ramana cu dobanda la bonduri cat mai scazuta.Pana acum le-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sper in dolar puternic ;). Din motive personale, dar pe de alta parte scenariile cu dezintegrarea zonei euro sunt improbabile.

    RăspundețiȘtergere
  3. la fel cum madam udrea primeste miliarde sa se joace cu ele in investitii dupa cum doreste la fel si frank templeton la FP se joaca cu banii investitorilor cum vrea muschiul(interesul) lui ...

    RăspundețiȘtergere
  4. @dragon
    Speranta moare ultima.Poate canadian:-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce as intelege: in prezent se execita presiune mediatica despre "cat de posibila si catastrofala ar fi dezintegrarea zonei euro". Miza de de fapt infrangerea rezistentelor impotriva cedarii suveranitatii statelor. In cazul acceptarii aplicarea masurilor de cedare de suveranitate ar dura cel putin un an. Intre timp in Romania se vorbeste de scumpirea creditelor.

    Oportunitatile sunt de obicei impotriva curentului. In ce domenii credeti ca ar fi oportunitati acum in Romania?

    RăspundețiȘtergere