miercuri, 21 martie 2012

Cresterea redeventelor Petrom e salutara, anuntul anticipat al majorarii lor drastice,“ca in statele arabe”, e o prostie

Ce va face o companie cu un castig de aproape un miliard de euro in 2011 anuntata ca se profileaza la orizont o scadere semnificativa a marjei sale de profit, ce dividende va mai da pana in 2014 (nu uitati, statul mai are inca 20% din Petrom)? Si cat de usor isi va mai vinde statul din participatia sa (n-a reusit anul trecut, cand declaratiile la adresa Petrom nu erau razboinice precum in anul electoral 2012) in conditiile in care anuntam cu surle si trambite cresterea spectaculoasa a redeventelor? In loc sa taca si sa faca la momentul potrivit mutarea-surpriza tragand beneficiile care se mai pot trage pana atunci, statul anunta prin gura Presedintelui ca va razbuna usturator unoarea automobilistilor (apropo, decizia nu apartine oare viitorului Guvern, rezultat dupa alegerile din noiembrie?). Cat e miza economica, cat e miza electorala aici?

Evenimentul Zilei are azi un articol bun despre nivelul redeventelor in lume. Nu trebuie repetat insa ca stam prost la capitolul asta, o stim deja. Redevente mici, preturi mari la pompa, marje maxime de profit pentru OMV. Ce a facut toti acesti ani cu profitul sau gras Petromul? L-a transformat cumva in dividende ca sa ia si statul fraierit partea sa (inainte de aparitia Fondului Proprietatea in schema, cota statului era de aproximativ 40% din actiunile SNP, dublu fata de cat are acum)? Rareori. S-a pus pe investitii, a cumparat lanturi de beninarii de la compania-mama, ma rog, l-a ascuns cu pricepere ca sa nu il imparta. Majorarea redeventelor e salutara acum, in ceasul al 12-lea (nu uitati, mai avem rezerve de titei pentru 10-15 ani, in functie de cine le estimeaza). Sigur, pentru OMV ar pica bine si un scenariu de genul “lasam redeventele pe loc sau le cosmetizam doar, inca 9-10 ani, si dupa aia le majoram draconic, sa-i usture pe austrieci”, cand nu vom mai avea pe ce sa le aplicam (a, sa nu uit, e cu atat mai grabnica majorarea redeventelor cu cat Petrom are carne “proaspata”, a gasit gaze in Marea Neagra!).

Nimeni nu contesta, cred, oportunitatea majorarii redeventelor. Surprinde insa tam-tam-ul cu care se anunta asta. E un fel de razboi declarat OMV cu doi ani mai devreme, spunand “la revedere” partii de dividende aferente unui profit gras in 2011 si vanzarii la un pret bun prin bursa a pachetului de 9,84% pe care statul a mai incercat s-o faca anul trecut (cat vom incasa pe respectivele actiuni dupa majorarea efectiva a dividendelor? de ce nu ne grabim sa vindem acum, cand si pietele de capital si-au mai revenit?). Exista beneficii insa in plan electoral. E bine sa plangi pe umarul alegatorului si sa anunti ca ii vei face dreptate. Ca un facut, tot acum in an electoral ne pregatim pentru confiscarea averilor ilicite si de modificarea Constitutiei pentru a subtia la 300 numarul de parlamentari (pana acum ce-au pazit autoritatile?). Sper insa sa nu vedem cum, in buna traditie romaneasca, din frecarea ridichei Petrom se alege praful dupa alegeri. Oricum, politica de crestere a redeventelor o face viitorul Guvern nu Cotroceniul. Altfel, am remarcat ca la capitolul redevente ridicole Presedintele a inclus in declaratia sa recenta titeiul, gazul si..pietrisul. De minerit, nimic?

PS: Un argumetn hilar ieri din gura sefei Petrom, Mariana Gheorghe, in discutia despre majorarea redeventelor:“preturile vor fi afectate corespunzator cu nivelul de fiscalitate". Adica, majorati voi majorati, ca noi vom baga redeventa in pret. OMV-Petrom uita insa ca nu se afla in pozitia de monopol pe piata, chiar daca uneori se intelege cu competitorii sai sa actioneze ca atare (vezi amenda recenta de la Consiliul Concurentei). Adica ce, daca dublam redeventele la titei o sa avem cea mai scumpa benzina din Europa? Asta dupa ce ne pregatim sa liberalizam preturile la gaze ca sa poata vinde OMV gaz romanesc la pretul celui rusesc (sau peste, cine stie, daca majoram redeventa si la gaz?)

3 comentarii:

  1. articolul asta e sub deviza "Iesi afara , javra ordinara" ?

    RăspundețiȘtergere
  2. drobul de sare. de parca marile fonduri de investitii iau decizii dupa ce declara unul si altul la televizor. conteaza imaginea de ansamblu, mediu de afaceri ,legislatie,nivel de educatie, de coruptie,infrastructura etc.

    RăspundețiȘtergere