sâmbătă, 7 aprilie 2012

De ce vrea sa-si scurteze mandatul Emil Basescu?

Oferirea unei locomotive electorale PDL-ului pentru alegerile din noiembrie in conditiile in care partidul isi accelereaza in aceste zile picajul (cine ar putea fi candidatul sprijinit de portocalii? ghici ciuperca ce-i!) este o miza importanta. Presedintele a devenit oricum o piatra de moara pentru PDL iar rolul sau intr-un Guvern USL ar redeveni decorativ (asta daca nu sfarseste suspendat) ceea ce egoul sau digera mai greu. Presedintele are deci ocazia sa plece mai devreme pentru o cauza “nobila” oferind o gura de oxigen si un nou iepure PDL-ului, partidul a carui soarta nu il lasa indiferent (avand in vedere ca Basescu poate reveni in fruntea sa la un moment dat, o prezenta modesta a PDL in viitorul Parlament nu-l incanta prea tare)

Asa s-ar dezlega si misterul noii constructii politice de care vorbea Premierul Ungureanu. Poate nu se gandea la un nou partid pentru care alcatuirea unei infrastructuri performante ar dura ani buni, ci la o platforma electorala pentru alegerile prezidentiale la care sa adere “elemente reformiste” din PDL si UNPR, tineri de viitor din Noua Republica, oameni de bine, etc.

Ce il asteapta pe Basescu coabitand cu USL? Ironii, neputinta, Cotroceniul devenind un fel de insula Sf. Elena pentru Napoleonul politicii noastre dambovitene. Poate suporta orgoliul sau asa ceva dupa ce a fost deprins sa traga toate sforile in ultimii 4 ani, asta dupa episodul nefericit Calin Popescu Rasgandeanu? Mi-e greu sa cred asta. Reducerea mandatului pentru o cauza nobila (modificarea Constitutiei pentru a limita la 300 numarul de parlamentari) este un pretext bine ales. PDL-ul se poate replia in spatele viitorului sau candidat, singurul in masura sa ofere un plus de imagine, singurul care sta inca bina in sondaje, umar la umar cu Ponta si Antonescu fiind Premierul Ungureanu. Acesta ar avea ocazia de a candida pentru fotoliul de la Cotroceni dintr-o postura mai confortabila decat in 2014, evitand erodarea imaginii si intrarea intr-o cursa electorala organizata de viitorii sai adversari (Guvernul care va organiza alegerile in 2014 nu va fi la fel de prietenos ca cel care o va face in acest an).

Una peste alta, un calcul frumos. Sigur, nu ma astept ca Opozitia sa inghita hapul. In definitiv, ce ar avea de castigat din comasarea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare in noiembrie? Cat USL sta peste 50% in sondaje relatia cu Cotroceniul nu are de ce sa ingrijoreze. Competitia Antonescu-Ungureanu nu le aduce nimic bun in acest moment, Premierul are inca un capital bun de imagine. Atunci?

Pariul meu este ca in conditiile in care PDL-ul isi continua declinul (in sondaje sau la numar de parlamentari) incepand sa semene tot mai mult cu PNT-CD-ul, Presedintele nu va mai astepta modificarea Constitutiei si va demisiona sub un pretext sau altul, dupa modelul Emil Constantinescu. Sic transit gloria mundi!

ps:
1. Cel mai bun pretext pentru lansarea noii platforme pro-Ungureanu este, evident, adoptarea motiunii de cenzura. Proasptat debarcat si oarecum victimizat, MRU se poate concentra pe obiectivul Cotroceni.
2. Romania fara Guvern si cu un presedinte care se pregateste sa demisioneze...oare ce va face leul?...nu vreti sa luati niste valuta, asa, just in case,fara sa mai ateptati pana dupa alegerile din iunie cum va sfatuiam zilele trecute?

8 comentarii:

  1. Nu -l văd pe Traian Băsescu făcând un gest asemenea fostului președinte Constantinescu.
    Ne-ar dezamăgi pe cei care l-am votat de 3 ori.
    Mulțumesc pentru răspunsul dat anterior.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @prostul cu pseudonimul dictaturajustitiei

      Ti-am frunzarit blogul si m-ar interesa sa-mi raspunzi daca traversezi singur strada.

      Ștergere
  2. psd va avea candidat propriu la prezidentiale fie 2013 prin suspendarea lui basescu fie 2014 la termen. cu ponta primministru ar fi o sansa uriasa unica de a avea si presedintele:nastase,oprescu,poate mazare. crin antonescu va fi sustinut doar de pnl ceea ce e prea putin

    RăspundețiȘtergere
  3. usl-ul sa vina cat mai repede la puterea ca tare bine mergea tara pe timpul lui Nastase scuzati Tariceanu cand salariile, pensiile cresteau lunar si pnl-ul era brat la brat cu psd-ul, iar daca mai iesea si Geoana presedinte scapam de procesele incorecte pentru Nastase, Vantu, Voicu etc care nu au vina si sunt tarati degeaba saracii au vrut sa (le)fie bine...

    RăspundețiȘtergere
  4. presedintele jucator incepe sa dea la gioale , pacat , insa toti idiotii populisti care au o asa mare trecere intr-o tara de votanti prosti incep sa prinda puteri din ce in ce mai mari , n-ar fi exclus ca unul gen mazare sa se catzere mai sus la ciolan ...

    RăspundețiȘtergere
  5. @AristotelCostel,
    Dacă nu apelez la un polițist rog un prieten.
    Ce frustrări aveți de simțiți nevoia să jigniți persoane necunoscute ?

    RăspundețiȘtergere
  6. USL nu are peste 50% in sondaje,decat in cele de la institutul lui voiculescu.apropo,pe cine a sustinut voiculescu in sondaje(nastase in 2004 si geoana in 2009)s-a dovedit un cal mort.eu cred ca opozitia ar juca mai bine pe mana realitatea tv.si ar fi bine sa aiba si o oferta electorala.nu ajunge sa te pasioneze masinutele si Monte Carlo si in rest doar sa injuri.despre "somnorila" nici nu mai comentez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Se anunta un an interesant dar din pacate din toata harmalaia asta vor iesi castigatori tot "ei"(care vor fi acestia vom vedea dupa alegeri). Ce e dureros este ca din toata aceasta treaba partea care sufera este cea privata, ultimul exemplu vezi Ungureanu care a declarat ca in decurs de cateva luni fiscul trebuie sa stranga miliarde de euro prin mijloacele doar de ei si "victime" cunoscute.

    RăspundețiȘtergere