marți, 3 septembrie 2013

Oferta Nuclearelectrica: cât de atractiv e preţul acţiunilor?

Din 9 septembrie puteţi cumpăra acţiuni Nuclearelectrica în cadrul unei oferte publice. Societatea are active valoroase dar obţine profituri mici-cel estimat pentru 2013 reprezintă mai puţin de 5% din capitalizarea companiei după listarea la bursă. Cel mai mare avantaj: profitul poate creşte după liberalizarea totală a pieţei energiei (2017). Cel mai mare risc: un scenariu gen Fukushima.
Cine cumpără acţiuni în cadrul unei oferte publice se gândeşte de regulă la două lucruri: preţul acestora ar trebui să aibe o traiectorie ascendentă iar dacă n-o face măcar să-şi recupereze o parte din bani din dividende. Dacă în cea ce priveşte traiectoria cotaţiilor după listare nu ştim nimic, vestea proastă este că dividendele potenţiale sunt cam neatractive pe termen scurt. În primele 3 luni din 2013 compania a obţinut, conform prospectului de emisiune,  un profit net de 146 milioane lei (faţă de unul brut de 126 mililoane lei estimat pentru acest an), dar scăderea rezultatului obţinut în primul trimestru faţă de profitul bugetat sau cel realizat în final nu e o noutate (în 2012, de la un profit de 69 milioane lei în primul trimestru s-a ajuns la doar 30 milioane lei la finalul anului). Explicaţia pare să vină din ritmicitatea activităţii-în mai au loc revizii şi cheltuielile de repornire afectează rezultatele financiare. Una peste alta, raportat la cea mai mică valoare de subscriere (11,2 lei/acţiune), profitul net estimat de companie pentru 2013 n-ar reprezenta decât 3,8% din acesta, iar în condiţiile unei distribuţii de 50% din profit spre fondul de dividende, randamentul investitorului din dividende ar fi de numai 1,9%.
S-ar putea îmbunătăţi pe parcurs? Societatea vinde în prezent 50% din producţie pe piaţa reglementată faţă de 70% în 2012. O creştere de 20 de procente a produs un avans al profitului de la 30 la 105 milioane lei (am transformat în net profitul brut de 126 milioane estimat pentru acest an). Judecând liniar (desi extrapolarile liniare nu sunt cele mai fericite!), la o majorare de la 50 la 100% a cotei vândute pe piaţa concurenţială (se va întâmpla în 2017) ar putea urca profitul cu aproape 190 milioane lei ajungând per total la aproape 300 milioane lei. În acel caz fericit, profitul societăţii ar fi deci de 9-12 ori mai mic decât valoarea de piaţă a companiei raportată la cele două preţuri de subscriere (11,2 lei şi 15 lei/acţiune). Asta echivalează cu un PER (raportul preţ/profit) similar, cam mare pentru o companie de utilităţi (de exemplu Transgaz are un PER de 6,7). Evident, lucrurile pot merge şi mai bine-profitabilitatea companiei se poate îmbunătăţi, dar şi mai rău. Iar cel mai negru scenariu care se poate imagina pentru o centrală nucleară este precedentul Fukushima (Doamne Fereşte!). Să mai spunem că pentru micii cumpărători de acţiuni (maxim 15.000 acţiuni cumpărate) valoarea investiţiei este cu aproximativ 8% mai mică decât pentru marii investitori, având în vedere discountul oferit în primele 3 zile de subscriere (vor cumpăra la 92% din preţul la care se închide oferta).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu