luni, 3 februarie 2014

Fondul Proprietatea ocoleşte impozitul pe dividende

Acţionarii FP au aprobat reducerea capitalului social cu 676 milioane lei, o sumă apropiată de profitul obţinut de Fond în 2013. Astfel este ocolit impozitul pe dividende, cvorumul necesar reducerilor ulterioare de capital social fiind coborât simultan de la 50% la 25%. Dacă ASF îşi dă avizul se crează discriminări între foştii şi actualii investitori ai FP.

Faptul că reducerea capitalului social nu este accidentală, motivată de realităţile pieţei (motiv ce ar putea fi invocat de acţionarii unei companii ce operează în funcţie de cere şi ofertă şi mai greu de un fond de investiţii ce administrează doar participaţii) o arată modificarea cvorumului pentru deciziile ulterioare de acelaşi tip. Astfel, dacă pentru a majora capitalul social a rămas pragul de 50% din numărul total de voturi, pentru reducerea capitalului social acţionarii au decis să coboare la un cvorum de 25%. În plus, reducerea capitalului social cu 0,05 lei (de la 1 leu la 0,95 lei/acţiune) coincide cu profitul realizat anul trecut de Fond (0,0495 lei/acţiune). De altfel, managerul FP, Greg Konieczny, le-a spus acţionarilor că nu trebuie plătit impozit pentru banii pe care îi vor primi şi că Fondul va încerca să obţină o poziţie oficială de la autorităţi în ceea ce priveşte acest subiect, potrivit Mediafax. Reprezentanţii FP au invocat o prevedere din codul fiscal, potrivit căreia distribuţiile de bani nu sunt asimilate dividendelor, astfel că nu se plăteşte impozit, ipoteză confirmată pentru România Liberă de consultantul Dan Schwartz.

Justificarea reducerii de capital social? Potrivit hotărârii AGA, “reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al FP, implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi”. Aici poate fi călcâiul lui Achile: aporturile au fost făcute în majoritate de alţi acţionari decât cei care urmează să le reprimească acum. FP a fost creat pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul communist. Majoritatea acestora şi-au vândut însă acţiunile la preţuri derizorii în perioada 2007-2009 (preţul a coborât până la 0,1 lei faţă de cotaţia actuală de peste 0,8 lei) cât timp Fondul nu era listat la bursă iar în prezent investitorii străini au cea mai mare pondere în acţionariat. Reducerea capitalului social în loc de a distribui către acţonari profitul rezultat din lichidarea participaţiilor sub formă de dividende generează un avantaj fiscal celor care au profitat oricum de subevaluarea acţiunilor FP.

O altă paralelă se poate face între investitorii SIF şi cei ai FP. Deşi este vorba de fonduri închise cotate în toate cele 6 cazuri, niciodată SIF-urile n-au încercat să ocolească impozitul pe dividende prin reducerea de capital social, deşi după 2008 investitorii lor au fost puternic loviţi de scăderea cotaţiilor (de la aproape 100.000 puncte în 2007 indicele BET-FI coborâse în 2009 sub 10.000). Dacă ASF dă undă verde acestui tip de operaţiuni practica la nivelul BVB se poate generaliza, iar statul va număra câteva sute de milioane de lei din impozite mai puţin (reducerea de capital social cu 676 miloane de lei decisă la FP scuteşte acţonarii de plata unui impozit pe dividende de 108 milioane lei).
Fondul Proprietatea este implicat în operaţiuni de lichidare accelerată la presiunea unor fonduri din acţionariat (Elliott, Manchester Securities) şi a renunţat în ultima perioadă integral la deţinerile de acţiuni la Transgaz, la pachete de acţiuni Petrom şi caută în continuare cumpărători pentru distribuitorii de energie din portofoliu. Sumele rezultate din aceste operaţiuni n-au fost folosite însă integral pentru dividende, ci s-a utilzat pârghia răscumpărării de acţiuni proprii, fapt ce a oferit acţionarilor un avantaj suplimentar-cerere asigurată pentru facilitarea exiturilor (şi-au putut vinde acţiunile la preţuri în creştere). La AGA de ieri, Konieczny a menţionat că Fondul nu poate începe al treilea program de răscumpărare de acţiuni, întrucât FP a ajuns la limita maximă legală de acţiuni pe care o companie poate să o deţină din capital, respectiv 10%. Reprezentanţii ASF şi FP nu ne-au putut oferi deocamdată o poziţie oficială.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu