miercuri, 16 aprilie 2014

Cât pierzi cumpărând un telefon scump

Costul de producție al vedetei Samsung, Galaxy S5, este de 251 dolari. Proaspăt lansat, se comercializează în România la peste 3.000 lei (930 dolari). HIS Technology estimează costurile de producție ( materiale plus manoperă) pentru smarphone-ul Galaxy S5 iar acestea sunt-surpriză!-sub 30% din prețul său de comercializare în România (de pildă, 3099 lei la eMag, adică peste 950 dolari).

Sigur, în prețul afișat de retailerii români intră pe lângă TVA și marjele lor de profit, costurile cu softul, licențele, etc suportate de producătorul coreean. Totuși, marja de profit a Samsung în aceste condiții are toate șansele să sară de 50%. Ne ghidăm în acest sens după o estimare mai veche a HIS, cea privind costurile de producție pentru modelul mai vechi, Samsung Galaxy S4, cu numai 12 dolari sub cele ale S5.

Or, în acest moment, prețul său de comercializare tot la Emag este de 1.649 lei (510 dolari). Scăzând TVA-ul de 24%, ajungem deci la 438 dolari la comercializare, o sumă care nu mai pare enormă raportat la costul de producție efectiv de 239 dolari în cazul lui Galaxy S4 (eventual doar piperată). Ce concluzii se desprind de aici?

1.Telefoanele scumpe includ și cele mai mari marje de profit pentru producători
2. La 6 luni de la lansare, aveți șanse bune să găsiți telefoanele la 60% din prețul inițial (chiar mai jos dacă producătorul a mai lansat ceva asemănător între timp).

Cât costă câteva componente din S5, potrivit HIS
-procesorul Qualcomm MSM8974AC-41 dolari.
-procesor plus memorie RAM și memorie internă-109 dolari
-display-63 dolari
-camerele foto de 16 MP și 2 MP-18 dolari
-baterie-11 dolari
-senzor citire amprente-4 dolari

2 comentarii:

  1. Asta cu tehnologia si preturile o stiu de pe vremuri deja. Si la desktop nu merita sa-ti iei ultimul racnet, mai bine luai ceva din generatia anterioara dar foarte bun. Asa si cu telefoanele. Daca ai nevoie iei penultima generatie la pret decent. In Romania oricum sunt niste preturi de imi sar ochii cand ma uit la ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. credit rapid pentru nevoi personale aici http://banibanca.ro/

    RăspundețiȘtergere