joi, 12 iunie 2014

Strange bani Electrica pentru...Fondul Proprietatea?

Marele IPO ce urmeaza sa fie lansat pe 16 iunie se anunta un mare fas pentru investitorii de retail. In cazul fericit acestia vor putea sa se aleaga cel mult cu discountul, daca vand repede actiunile in interiorul perioadei de stabilizare a cotatiilor.

Pe hartie, raportul pret/profit pe actiune ar fi in jur de 11 (se vinde la minim 11 lei/actiunea iar profitul pe actiune in 2013 a fost in jur de 1,1 lei). PER-ul este deja mult sub cel al Traslectrica si Transgaz (aproximativ 7 in cazul celor doua societati); de altfel capitalizarea dupa listare la Electrica ar urma sa fie cat cea a TGN si TEL insumate. Chiar daca o parte a investitiilor de 400 milioane euro se va intoarce la companie ca profit (8,5% este rata reglementata a profitului de catre ANRE  raportat la active), acesta va fi oricum diluat pe termen scurt prin desprinderea participatiilor la Enel si E.On din Electrica. Probabil vorbim de un PER cu profitul ce ramane si dupa alocarea dividendelor cuvenite FP in jur de 15-20 (povestim mai aplicat dupa ce apare prospectul) pentru 2014, deci cam de doua ori peste cel al altor companii de utilitati listate la BVB.

Ce altceva va face Electrica cu cei 400 milioane euro stransi in cadrul IPO-ului? Oricat de in urma ar fi cu investitiile in retea, oricat s-ar pradui din bani in cazul unor investitii ale statului, suma ramane imensa. Autoritatile sunt destul de eliptice in acest sens asa ca eu ma gandesc la o afacerea made in Romania, tara bananiera: ce ar fi ca Electrica sa elibereze Fondul Proprietatea din distributiile de energie electrica din componenta sa unde este captiv fara speranta? FP-ul este in doar curs de lichidare (doar lipsa ofertelor pentru pachetele mari mai tine actionarii in loc) iar o pleasca de vreo suta de milioane de euro pentru detinerile minoritatare de la Electrica nu e chiar de colo cand ai nevoie de bani pentru rascumparari de actiuni si pretexte pentru noi reduceri de capital social. 

ps: Trompetele de marketing si vanzari se pun in functiune in preajma unui IPO. "Construita azi de la zero Electrica ar costa 4,5 mld euro. Statul vinde jumatate cu 500 milioane" scrie azi ZF. Draga Fini', cat ar costa azi construita de la zero, fabrica Europharm pe care GSK tocmai a anuntat ca o inchide?

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Dogaru tunuri in genul ca statul vinde ceva cu un pret mult subevaluat s-au practicat in trecut dar nicaieri in presa nu apareau trompetele astfel incat cine are ochi isi da seama de fapt ce reprezinta acele articole "pretul e 4.5 miliarde si noi dam jumate cu doar 0.5 miliarde".

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu a spus nimeni ce spuneti voi aici...cat de imbecil poate fi un investitor incat sa creada asa ceva. S-a spus ca ar valora atata cu tot ce detine concesionat de la stat: cladiri, stalpi, terenuri, tot felul de constructii care nu apartin firmei, ci statului. S-a dat cu cat s-a dat pentru ca asta a fost evaluarea in functie de castigurile generate. Lumea asta a investitotrilor nu e chiar proasta. Iar din pacate articolele trebuie scrise, indiferent de validitatea continutului, nu? ;)

    RăspundețiȘtergere