joi, 13 noiembrie 2014

Black Friday: promoții sau lichidare de stocuri?

Ca să te lămurești cum stau în realitate lucrurile de Black Friday este suficient să privești repetițiile cu public organizate recent de marii retaileri din România. 
Altex și Domo, cu ocazia unor zile aniversare, eMAG și Flanco, sub pretextul unor campanii promoționale, au făcut în ultimele 30 de zile câte o repetiție generală pentru marea sărbătoare de marketing și vânzări-Black Friday. Ce s-a putut remarca în toate aceste cazuri?
Retailerii nu au oferit reduceri de prețuri în tot magazinul virtual, ci doar într-o zonă special amenajată. Site-urile în cauza s-au deschis în zilele campaniilor cu aspect schimbat, scoțând în față un număr redus de produse cu prețuri promoționale, uitând de varianta normală a site-ului și încercând să ne împiedice să comparam produsele cu prețuri reduse cu cele ocolite de campania promoțională. Dacă s-ar fi întâmplat asta, am fi remarcat și criteriile după care se gândesc marile reduceri: produse cam obosite, fără mare succes la vânzări, din game mai vechi sau, dimpotrivă, cu prețurile cele mai piperate, unde adaosurile comercianților au loc berechet de scădere.
Faptul că Black Friday nu este un festival al reducerilor generalizate ci mai degrabă o lichidare organizată de stocuri, botezată promoție, ar trebui să va detemine să va conturați strategia de achiziții respectând câteva reguli simple.
În primul rând, nu se cumpără orice, doar pentru că reducerea sare de 30-40-50% (de multe ori și înainte de Black Friday produsul în cauză purta o reducere la raft pentru a-i grăbi vânzarea, deși una mai mică), ci numai lucrurile de care aveți nevoie și plănuiați oricum să le achiziționați. Nu faceți concesii legate de brandul pe care v-ați fixat doar pentru că ați găsit un “no-name” la preț mult redus. 
În al doilea rând, nu faceți achiziții fără să vă documentați în prealabil asupra caracteristicilor produselor și impresiilor altor utilizatori. Forumurile sunt o resursă inepuizabilă de avertizări din partea unor utilizatori pățiți și puteți economisi destule neplăceri dacă le frecventați.
În al treilea rând, nu cumpărați fără să comparați mai întâi majoritatea ofertelor. Chiar dacă un magazin anunța reduceri i-re-zis-ti-bi-le, asta nu înseamnă că la concurență n-ar putea există mai ieftin. 

Un comentariu:

  1. Poti sa afli preturile la produsele care nu sunt in oferta, sau preturile din trecut la anumite produse
    https://www.youtube.com/watch?v=bYHEzDFrjcA

    RăspundețiȘtergere