joi, 12 februarie 2015

Capcana falsului algoritm. Teste bonus

Mintea are tendința să umple spațiile libere când nu are răspunsurile la anumite întrebări sau se confruntă cu ceva inedit alcătuind construcții familiare. Iar uneori greșește spectaculos.
 Încep printr-un test. Mai exact, să ne jucăm cu 3 probleme aparent simple (exemplele sunt din cartea “Arta de a gândi limpede” de Rolf Dobelli). O paletă și o minge de ping-pong costă împreună 1,1 dolari. Presupunând că paleta vândută separat este cu un dolar mai scumpă ca mingea, cât costă fiecare? A doua problemă: 5 mașini de cusut fac 5 cămăși în 5 minute. În câte minute fac 100 de mașini 100 de cămăși? Și ultima: pe un lac sunt nuferi. Nuferii se înmulțesc repede, astfel încât în fiecare zi suprafața acoperită de aceștia se dublează. Cunoscând că în 48 de zile întreg lacul se umple de nuferi, în câte zile jumătate din lac este ocupat de nuferi? 
 Răspunsurile pe care sunteți tentați să le oferiți repede sunt: paleta costă 1 dolar și mingea 10 cenți; 100 de mașini fac 100 de cămăși în 100 de minute; în 24 de zile se umple jumătate din lac cu nuferi. Unde ați greșit? 
 În primul caz, tentația este să scădeți din prețul comun (1,1 dolari) diferența de preț dintre paletă și minge (1 dolar) și să obțineți prețul mingii (0,10 dolari). Este o greșeală, operațiunea ar fi corectă doar dacă am scădea din suma celor două prețuri unul dintre acestea, or 1 dolar este diferența lor. Corect ar fi să adunăm la 1,1 dolari (1 minge plus o paletă) diferență de 1 dolar (1 minge minus o paletă) și să împărțim la doi, obținând în felul asta prețul paletei din care apoi decurge prețul mingii. În al doilea caz, răspunsul corect este 5 minute, deoarece dacă 5 mașini fac 5 cămăși în 5 minute, asta echivalează că o mașină face o cămașa în 5 minute (mașinile lucrează în același timp).  Evident, 100 de mașini vor face 100 de cămăși într-un timp egal cu cel necesar unei mașini să facă o cămașă. În ultimul caz, răspunsul corect este 47 de zile. Dacă nu am fi precizat că nuferii se dublează în fiecare zi, era corect să presupui că e nevoie de 24 de zile pentru jumătate de lac. Cu detaliul menționat anterior, e clar că jumătate de lac se umple în ziua anterioară umplerii întregului lac. 
 Care a fost eroarea comună de raționament?  Mintea a căutat un algoritm facil, cunoscut, și a apelat la regula de 3 simplă, neglijând că în cazul acesteia lipsesc detaliile suplimentare care schimbă proiecția simplă, liniară-gen mașinile care lucrează în paralel, nuferii care își dublează suprafața zilnic, etc. Morala? Umplând repede “spațiile libere” (răspunsurile căutate) cu regulile/lucrurile cunoscute anterior, riscăm să pierdem din vedere detaliile esențiale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu