marți, 17 martie 2015

Scenarita de primavara

Cu cativa ani in urma ascultam investitori cu experienta, precum Marc Faber si Gerald Celente, vorbind de iesirea din criza globala prin razboi. Tiparul Fed urma sa fie doar precursorul conflictului nu salvatorul umanitatii. Ce nu vedeam atunci erau beligerantii-lumea nu parea prea departe de sfarsitul istoriei imaginat de Fukuyama. Sigur, existau inca Osama si Al-Qaeda dar pentru putin timp; comedia avea sa fie curmata repede dupa uciderea liderului religios care devenise cam necredibil pentru rolul de sperietoare globala, asa haituit prin pesterile din Pakistan cum era. Ce avem acum?
O incercare mai degraba ratata de a construi din lumea musulmana radicala un inamic credibil al Occidentului. Am asistat la primavara araba, fenomen generat inteligent si cu ajutorul retelelor de socializare dar din dezordinea creata nu a aparut o forta unita, ultra-religioasa si antioccidentala. A fost nevoie de inarmarea opozitiei anti-Assad pentru a construi in final ISIS. In ciuda salbaticiei de ev mediu, ISIS ramane totusi o plaga locala asa ca marele inamic se lasa asteptat. Noroc cu Ucraina. Remarcati si ceva asemanari cu perioada interbelica. Raboiul rece a avut un invins si asta s-a soldat cu pierderi de teritorii si despagubiri de raboi (privatizarea din Rusia). Firesc, frustrarea rezultata de aici, abil incurajata de revolutiile portocalii si extinderea Nato a dus la situatia din prezent. Iata in sfarsit un adversar pe masura Vestului, cu arme nucleare, resurse, sistem de aliante. Vom fi la fel de orbi, usor de manipulat de propaganda, de instinctuali incat sa punem mana pe arme iar?
In primul razboi mondial, lipsa de educatie, de surse alternative de informare si nationalismul manifest au facut treaba buna si milioane au plecat la moarte cantand. In a doua conflagratie mondiala resentimentele, frustrarile si efectele marii depresiunii au pus umarul la randul lor. Acum? Avem o criza atenuata cu tiparul marilor banci centrale dar departe de a fi incheiata, avem institutii media transformate in agentii de propaganda dar avem si internetul, un spatiu al pluralitatii si teoriilor alternative (inca). Va mai dura ceva pana o masa critica razboinica se genereaza in Vest. Despre Romania ce sa mai spunem- pozitia e catastrofala (priviti o harta) iar statutul de colonie nu lasa loc de intors.
Am vazut intre timp un documentar la Antena 3 despre “romanii care mor in conflictul din Ucraina”. Despre abuzuri ale separatistilor, manipulare a medilor rusesti, eroism cu mijloace putine a recrutilor romani din armata ucrainiana, etc, etc. Pe final, o mentiune interesanta-romanii cam refuza inrolarea. Lait-motivul: “pentru ce sa mor, pentru politicienii de aici?”. Poate ca zelul DNA din Romania incearca sa contracareze o atitudine similara cu cea din Ucraina, grosul arestarilor din ultimele luni fiiind din jurul apropiatilor fostului presedinte (detestat de majoritatea populatiei si perceput drept corupt) sau din randurile PSD, partidul ce sta in calea formarii unei noi majoritati parlamentare cu care sa lucreze optim Johannis. Vom avea o clasa politica mai curata in curand, innoita cu forta, asa ca puteti muri linistiti pentru, sa zicem, Alina Gorghiu.
Am mai spus-o pe aici, cred ca singura atitudine de bun-simt in zilele astea e sa refuzi discursul revendicativ, plin de ura, impartirea pe tabere (Rusia-Nato) si propaganda pro-razboi. Pentru mine e halucinant cum lumea pare sa se indrepte spre noi conflicte la doar doua generatii dupa un razboi devastator. S-or fi reactivat “Colectorii”, forte despre care vorbeste la un moment dat, in ultima sa carte-"Calatorii indepartate"-Robert Monroe (daca gustati genul asta de literatura, mai spre SF).

5 comentarii:

  1. Un razboi, asa cum le-am cunoscut din cartile de istorie,nu se va mao produce.Statele s-au format in trecut prin monopolizarea violentei asupra unui teritoriu.S-au format de catre un trib,neam dominant(in Tara Romaneasca basarabii au "unit" triburile de aici)care a impus taxe si impozite in teritoriul controlat.Istoria omenirii a insemnat stradania acestor state de a-si largi frontierele.Cu efecte limitate,de cele mai multe ori.ce se cucerea intr-un secol se pierdea secolul urmator.Pana spre sfarsitul secolului 20 cand s-a inteles ca natiunile pot fi "globalizate" prin pietele financiare.URSS s-a prabusit printr-un mix de politici care pare a se repeta la indigo acum:criza globala,pret redus la petrol si cheltuieli masive cu inarmarea.Strategia Rusiei ar fi trebuit sa insemna:modernizarea statului,modernizarea infrastructurii a mediului de afaceri,institutii credibile si puternice nu arbitrariul unui singur om-dictator.Dar aceste lucruri nu pot fi intelese de un om care are doar o educatie militara nu o educatie economica.Una este sa-ti faci stagiul la infanterie alta la bursa din Londra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pasi spre modernizare si eliminarea dependentelor (de pietele financiare, de sistemul swift, etc) se fac chiar acum la rusi...iar reversul medaliei pe partea cu institutiile puternice o traim noi si nu prea ne place...sau ma insel?

      Ștergere
    2. Da se fac eforturi importante acum in Rusia,dar nu trebuiau incepute mult mai devreme?Acestea sunt procese istorice.Cat despre noi...priveste partea buna a lucrurilor,in curand vom intra pe excedent bugetar...E o gluma,bineiteles.

      Ștergere
  2. Razboiul este in desfasurare....IMPERIUL GLOBALIST AMERICAN are nevoie permanenta de noi si noi teritorii si de noi si noi resurse...au facut ce-au vrut pe planeta si au ajuns la concluiza ca oricum trebuie sa-si revenidce RUSIA...numai nicte cretini pot crede ca americanii si NATO sunt in UCRAINA sa-i ajute pe ucraineni...ei sunt acolo ca sa loveasca constant si un secol daca este nevoie in RUSIA....greseala tutror admiratorilor Occidentului este ca nu s-au aplecat niciodata sa cunoasca si sa inteleaga mentalitatea ruseasca....a -ti ignora si desconsidera inamicul este o greseala strategica grav...a te duce peste inamic sa-l lichidezi in casa lui iarasi implica un risc enorm....ingrijoarea domnului DOGARU este perfect intemeiata..propaganda occidentala impinge incet si sigur pe romani in masina de tocat ruseasca de unde vor iesi ingrasamant pentru pamantul RUSIEI.....as vrea totusi sa-l rog pe onorata gazda sa ne comenteze pe scurt, din moment ce a fost unul din sustinatorii lui HERR GAULEITER IOHANNES in 16 noiembrie 2014, felul in care acest ...personaj de desene animate intelege sa gestioneze interesele romanilor vis-a-vis de cel mai grav si violent conflict din istoria umanitatii ce se prefigureaza acum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ok, pe scurt....din pacate, ca si fostul sau contracandidat Ponta, Iohannis refuza deocamdata ideea unei atitudini mai apropiate de neutraliltate...vizita de ieri din Ucraina m-a dezamagit, inca o dovada de sprijin neconditionat si inutil....sa speram ca nu primeste si Guvernul liberal mult visat, macar acum are (teoretic) motive de nuntari si retineri...din fericire, germania pare sa aibe interese un pic diferite de cele ale SUA+GB asa ca Iohannis mai are loc de intors de pe linia actuala....

      Ștergere