vineri, 17 aprilie 2015

Investește în experiențe și timp de calitate

E plină lumea librăriilor de cărți despre cum să-ți înmulțești banii dar există relativ puține despre cum să-i cheltuiești inteligent. De acest lucru se ocupă Elisabeth Dunn și Michael Norton în “Happy Money-Știința cheltuirii cu rost”. 
În general, tindem să credem că dublarea banilor ar aduce o dublare a sentimentului de fericire dar de cele mai multe ori, oamenii foarte bogați nu sunt semnificativ mai mulțumiți decât cei din clasa medie. Dovadă că achizițiile de bunuri foarte scumpe sau foarte râvnite nu sunt suficiente. Cele 5 principii ale cheltuirii inteligente formulate încă din debutul cărții vin să amendeze tentațiile consumului compulsiv înlocuind cantitatea cu calitatea, prețul cu valoarea emoțională a achizițiilor noastre.Ce ar presupune știința cheltuielilor cu rost?
1.Cumpără experiențe. Suntem ființe emoționale iar amintirile legate de emoții sunt mult mai greu perisabile decât amintirea unor achiziții oarecare. Nimeni când își rememorează viața nu se oprește la bunurile pe care le-a dobândit ci la experiențele trăite; regretele nu sunt legate de bunurile nedobandite ci de experiențele netrăite, la care s-a renunțat. Caută să dobândești ceva nou, de valoare de fiecare dată când scoți bani din buzunar. Și nici măcar nu ai nevoie de foarte mulți bani la fiecare ocazie când faci asta.
2. Cumpără timp de calitate. “Cum îmi va îmbogăți acest obiect/serviciu viața?” ar trebui să fie prima întrebare când ne decidem dacă vom cumpăra sau nu ceva. Voi fi mai relaxat, mai împăcat, voi cunoaște mai multe?
3. Cumpără pentru ceilalți. Altruismul e sursă de satisfacții incontestabile. Mai multă bucurie îți va produce achiziționarea unui obiect pentru cei dragi decât acumularea doar pentru uzul propriu. 
4. Cumpără și savurează. Învață să te bucuri pe îndelete de toate lucrurile pe care ți le faci cadou-degustă cărți, filme, călătorii, etc. Achizițiile pe repede înainte nu fac decât să întrețină dorință repetării lor iar de aici și până la consumul compulsiv nu e decât un pas. 
 5.Cumpără mai târziu. Suntem într-o economie dominată de principiul cumpărăturilor pe datorie, cumperi acum cu cardul de credit și plătești mai târziu. Autorii cărții Happy Money insistă să faci invers: cumperi acum și lași pe mai târziu consumul. Vezi de pildă avansul achitat pentru o excursie de peste câteva luni. În tot acest timp te vei bucura la gândul locurilor și persoanelor noi ce urmează să fie cunoscute. Chiar și în cazul unui gadget poți planifica cu câteva luni în avans achiziția pentru a te delecta cu așteptarea butonării sale, anticipându-i funcțiile și experiența de utilizare în loc să scoți cardul de credit din buzunar și să-l cumperi pe loc. Las la o parte faptul că multe mofturi dispar când achiziția se amână. 

2 comentarii:

  1. Corect..........sunt patit si cele mai bune experiente le-am facut pe trupul/sufletul meu. Nu am avut niciun credit vreodata, nici sub forma "inofensiva" a unui card de cumparaturi. De fiecare data cand mia-m dorit vreun "gadget", am asteptat pana am avut banii. De foarte multe ori am renuntat la achizitie, deoarece, in timp, asteptand, am vazut/inteles ca nu imi este necesar. Sau, decat sa cumpar ceva in "trend", mai strang bani si cumpar varianta de top a produsului, asa incat va fi "valabil" si peste cativa ani, cand se va transforma in varianta medie si apoi de low-level. Dar, avand in vedere dezvoltarea tehnologica si invechirea programata de catre producatori (gen facelift la masini.....aceeasi Marie cu alta palarie) a produselor, rata de "innoire" scade, spre 5 ani. Pentru a "tine pasul" cu tehnoligia.
    Stima si week-end placut !

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant!Mai pe scurt,ar insemna sa cumparam calatorii in care sa-i luam si pe cei apropiati si pe care sa le platim cu un an inainte.

    RăspundețiȘtergere