joi, 9 aprilie 2015

Raspunsuri la intrebari ce nu mi-au fost puse (II)


1.Cat de importanta este libertatea? Merita sa mori pentru ea?
Cu ceva ani in urma aveam doua joburi, rasuflam cu greu, si visam sa am la un moment dat suficienta libertate incat sa-mi organizez timpul cum vreau. Am capatat-o la un moment dat, prin 2012, cand am ramas fara niciun job permanent. Ce am facut cu libertatea mea? Mi-am indeplinit un vis: am mers cateva zile la rand cu ceva ziare si internet la purtator la terase, inca de dimineata, si am contemplat superior spectacolul lumii. Ce frumos, sa n-ai nimic de facut, sa fi liber cu gandurile tale privind lumea cum se grabeste la obligatiile cotidiene. Frumos, frumos dar dupa cateva zile ma cam plictisisem de genul asta de libertate. Era confortabil dar parca nu era suficient. Ca sa raspund la intrebare-libertatea este cu adevarat importanta cat timp te poti manifesta creativ si cand o poti folosi pentru a avea experiente noi. Cu alte cuvinte, libertatea este esentiala cant te ajuta sa cresti si merita sa-ti risti zona de confort pentru asta pentru ca traiul burghez, desi confortabil, n-o sa-ti ofere asa ceva. Din acest motiv lumea nu prea vrea sa moara pentru libertate (cati se pot manifesta creativ, cati se zbat pentru obtinerea unor experiente care sa le largeasca orizontul?) dar e gata sa iasa in strada cand zona de confort visata se indeparteaza foarte mult. Vezi decembrie 1989-cand programul redus la televizor (deci entertainmentul), alimentarele goale (papica), rationalizarile de tot felul au devenit insuportabile o miscare de protest a adunat in sfarsit oamenii in strada, pentru dreptul la opinie si libertatatea de circulatie, impotriva cenzurii si Securitatii nu s-ar fi iesit cu la fel de mult elan.
2. Care este scopul vietii?
Aparent, tintim sa obtinem fericirea, sa eliminam durerea si sa ne axam pe lucrurile placute. Dupa definitia care imi place cel mai mult, fericirea ar fi o suma de 4 factori –scop, bunastare materiala, anturaj satisfacator si sanatate. De fapt, eu cred ca scopul vietii, asa cum ne-a fost trasat, este sa reactionam emotional-cu ceilalti, cu zeul, cu mediul, etc. Asta ne indeamna de altfel si religiile-fie sa reactionam iubindu-ne aproapele (crestinismul), fie indeplinind contractul cu zeul si asteptand infrigurat salvatorul (iudaismul), fie raspandind cuvantul Domnului, chiar si cu sabia (islamismul). Doar Budha pare sa-si dat seama cum stau lucrurile si recomanda doar retragerea, refugierea in Nirvana departe de partenerii nostri emotionali. Sa ne gandim un pic si la perspectiva unei gaini. Care ar fi fericirea visata de zburatoare, daca ar fi capabila sa aleaga? Ce scop al vietii ar prefera? Sa se scoale dimineata, sa iasa pe camp la ciugulit ceva, sa se inmulteaasca fericita si sa se bucure de soare, cred. Care este insa scopul vietii trasat de noi pentru ea? Sa se inmulteasca in crescatorii, sa se bucure de soarele becului electric sa creasca si sa moara accelerat pentru ca are 7 miliarde de hranit. Daca gainile ar fi ramas insa “libere” probabil ca n-am fi avut azi zeci de miliarde de gaini...Poate n-am mai fi avut deloc avand in vedere ca lantul trofic mai are si verigi lipsa din cand in cand, cum au patit de pilda dropiile. Revenind, asa cum pentru noi gainile reprezinta o sursa de energie (hrana), poate ca si emotiile noastre sunt o sursa de energie pentru alte entitati. Si cum noi am modificat putin, prin partile initiale, scopul vietii pentru gaini, poate ca si noi am suferit la un moment dat o interventie asemanatoare din partea altora-si poate de asta exista atatea motive pentru explozii emotionale in lume (conflicte la scara planetara, crize, calamitati, etc), poate ca din acest motiv nu invatam nimic din istorie (disensiuni, razboaie, crize, bule speculative) si ne comportam irational (deci emotional) colectiv atat de ciclic. Evident in acest context, "binele" si "raul", lupta dintre ele devine pretext nu scop in sine. Ce ar face gainile daca ar avea de ales? Ar alege libertatea cu insecuritatea aferenta, sau pastrarea unui cadru familiar cu deznodamantul previzibil (de noi)? Dar oamenii? La intrebarea asta chiar nu risc un raspuns.
3. Care sunt obiectivele SUA in conflcitul din Ucraina si ce ar putea primi Romania? Dar republica Moldova?
Va trimit direct la sursa: Laurentiu Primo, fondatorul Meritocratiei, are o analiza excelenta (vezi intre minutele 11,30 si 35). Laurentiu este printre putinii nebuni frumosi care sunt gata sa piarda timp, energie si bani pentru a explica altora lumea in care traiesc, riscand sa-si puna singur bete in roatele relatiilor de afaceri, sa fie respins de comunitatea oamenilor de bine, sa devina un paria pentru apostolii corectitudinii politice. Laurentiu merita respectul nostru atat pentru atitudine, originalitate si inteligenta cat mai ales pentru faptul ca avem atat de putini care sunt prinsi in demersuri similare, in scoaterea in evidenta a unor detalii minore in ziua de azi, precum adevarul si dreptatea (tot niste "programe" emotionale si acestea, macar unele ce merita alese in dauna altora). Cunosc doar o mana de oameni prinsi in demersuri similare iar pe multi ii regasiti cu linkuri pe acest site, la sectiunea bloguri favorite. Multumesc Laurentiu si multa sanatate, stiu ca ai nevoie in perioada urmatoare. 

7 comentarii:

  1. titlul torpileaza orice buna intentie, basescu basescu basescu...basescu

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc, iti vizitez pagina zilnic, cumpanind adesea cele scrise aici, am sa il am in vedere si pe primo de acum incolo :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La temele de aici am experienta. Am trait izolat in virf de munte (1400m) timp de un an. Am fost doi destul de incompatibili, dar 2 luni am trait singur si am avut timp sa meditez la sensul vietii. Am ajuns la concluzia ca meditam putin din cauza ritmului trepidant al vietii.
    Libertatea o pretuiesti cand o pierzi. Cand aveai servici nu se poate spune ca nu aveai libertate. Nu aveai timp liber, erai ocupat, dar nu faceai mecanic/ca un robot ce stabileau altii.

    Libertatea se defineste ca posibilitatea de a alege. Daca nu ai decat o optiune nu esti liber. Cu cat ai mai multe optiuni cu atat esti mai liber.

    Fericirea este un raport invers intre dorinte si satisfactia realizarii lor.
    Fericirea = satisfactii /dorinte si intotdeauna este subunitar, deci fericirea nu exista. Tindem spre ea.
    Ca sa nu fi nefericit raportul trebuie sa tinda spre 1 si asta se face fie luptand sa realizezi aspiratiile fie reducandu-le.
    Pustnicii si yoghinii au optat pentru a doua soolutie.
    E dificil sa gasesti raportul optim.
    Fericirea se alimenteaza mai mult cu satisfactii decat cu placeri, pentru ca ultimele dispar odata cu stimulul care le-a provocat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un raspuns cat se poate de profund...multumesc...voi incerca sa mai provoc astfel de dileme/teme doar pentru acest gen de reactii din partea celor care dau pe aici...

      Ștergere
  4. Laurentiu Primo?... Pe bune?...
    Mi-e lene sa explic acum ce deficiente are teoria din cartulia lui, dar uite ca am gasit pe cineva care o face foarte bine:
    http://fairness.ro/wp/?p=826

    RăspundețiȘtergere
  5. nu cred ca a inteles nimic...plus ca confunda milionul cu milliardul....

    RăspundețiȘtergere
  6. serios?! chiar vreti sa va credem, domnul Primo, ca sunteti un sfant :) :) :)? vizionati de la minutul 12
    pe mine m-a bufnit rasul

    http://meritocratia.ro/2015/08/al-treilea-razboi-mondial-actualitatea-romaneasca-25-08-2015/

    RăspundețiȘtergere