vineri, 22 mai 2015

Nu vreti un selfie cu "eroii" americani? Sau cum creste coada la pupat fundul Americii…

De ceva vreme se duce o campanie dezgustatoare de imagine pentru brava armata americana eliberatoare si bravii ei eroi. Dupa reportajele Hotnews &Co cu lumea care intampina cu entuziasm cavaleria SUA avem si un eveniment McCann cu moastele in viata ale “eroilor” ce au rapus balaurul Osama bin Laden. Despre “eroismul” soldatilor care l-au impuscat pe bin Laden, au mai scris si altii, chiar in SUA (vezi aici) si pare ca mostrele de eroism in acel caz au fost precum in cazul croitorasului cel viteaz, cu cele 7 muste legate la ochi…
Ce m-a nedumerit, pana la un punct, a fost ca evenimentul din 28 mai n-a primit numai relatari binevoitoare (e util sa ciugulesti din palma agentiilor de publicitate) ci chiar si advertoriale in toata regula si asta de unde te astepti mai putin. Vezi aici o mostra din Catavencii, chiar sub semnatura lui Doru Buscu. De la baietii cu cianuri din Noua Zeelanda, care l-au plimbat si pentru care a scris niste reportaje entuziasmate, Buscu nu mai lasase jos garda deontologiei. Iata un pasaj relevant:
“Pînă la apariția Americii în forma ei postbelică, jandarmeria mondială a fost mereu același lucru: smulgere de teritorii și sustragere de resurse. De la hitiți la egipteni, de la asirieni la perși, de la greci la romani, de la mongoli la turci și de la epoca lui Napoleon la zilele reginei Victoria, imperiile lumii și-au ținut vecinii într-o continuă teroare. I-au ocupat, le-au incendiat orașele, le-au schimbat legile, le-au împrăștiat populațiile. Uneori, le-au lăsat apeducte și drumuri, semn că civilizația poate înflori chiar printre cadavre și scrum. Cînd imperiile au atins poziții de putere militară absolută pe continent sau pe planetă, istoria popoarelor s-a schimbat cu violență. Există, din fericire, excepția unică a Statelor Unite, o formă de imperialism decent și rațional, bazat pe valori iluministe, pe drepturi și libertăți, pe democrație și tehnologie, pe piețe globale și profit, pe umanitarism și ecologie, pe hegemonie economică, pe diplomație, pe alianțe și pe cea mai puternică armată din sistemul solar. Sînt și lucruri la care America trebuie să mai lucreze, sînt imperfecțiuni și erori pe care imperiul le introduce în sistemul mondial, sînt atitudini care insultă culturi, națiuni și regimuri politice, dar ia să închidem puțin ochii și să ne imaginăm că ordinea lumii s-ar afla azi în mîna Rusiei. Sau a Chinei, sau a Orientului Apropiat și Mijlociu. Să ne imaginăm că materia de schimb între popoare ar fi azi nu democrația, ci totalitarismul sau religia. Să ne imaginăm că în locul diplomației am avea amenințarea, iar în locul ecumenismului politic am primi războaie religioase”.
Scuze pentru lungimea pasajului, argumentatia mi se pare relevanta. Buscu face o flotare logica in start si compara imperii de mii de ani cu imperialismul american “luminat” postbelic din ultimii…70 de ani. Sigur, sunt si lucruri la care America trebuie sa mai lucreze, cum zice Buscu, si desi acesta nu le enumera, o fac eu in mare viteza:

-peste 1 milion de morti in Irak, Siria, Libia si alte milioane in drum spre libertate cu pluta.
-manipulare ordinara in cazul armelor de distrugere in masa detinute de Saddam
-cateva revolutii portocalii, inclusiv in lumea araba, care au facut loc ISIS, un adversar care sa justifice bugetele mai mari la aparare si mai mici la sanatate
-un atentat la libertatea individului-vezi legile post 11 septembrie si dezvaluirile lui Snowden.
-ocazia de a vinde ceva arme in curs de casare tarilor europene pe fondul isteriei bine intretinute cu Rusia=URSS si Putin=Hitler.
-coreea, vietnam, serbia-kosovo-o, tempora!
-ceva inchisori peste hotare in care calaii care tortureaza sa nu poata fi acuzati de incalcarea drepturilor omului.

Iar asta cu "daca nu era America, era China sau Rusia sau ISIS" e ca si cum i-as zice eu lui Buscu "daca nu te nasteai nici nu te mai interesau odele". Poate ca fara America pe post de hegemon lumea era mai echilibrata in ultimii 25 de ani, dupa prabusirea URSS. Legat de PR-ul pro american, asta nu e decat inceputul, vom mai vedea asa ceva in lunile, anii ce vin. Din partea unor ziaristi “echidistanti”, din partea ONG-urilor ingrasate pentru a face munca CIA cu aere de expertiza independenta, etc. Doar suntem colonie iar Deveselu, Cincu, etc vor deveni baze americane permanente…ca sa nu mai zic ca e nevoie de carne de tun pentru a raspandi democratia iar ostasii americani nu prea bat drumul pana la marginea asta de imperiu sa moara pe capete pentru nobilele idealuri ale democratiei….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu