miercuri, 16 decembrie 2015

Moise Guran, Goebbels-ul analizei economice

Moise se cutremura mai nou de indecenta cresterilor salariului minim din ultimii ani in Romania. Stiti cine e principala victima a salariului minim in viziunea moiseguraneasca? Salariul mediu! Dar sa citam clasicul economiei-pop de la Digi: ” Este nu indecent, ci chiar strigător la cer faptul că rata susţinută de creştere a salariului minim din ultimii ani nu le-a mai lăsat patronilor din România posibilitatea de a creşte salariile în funcţie de merite, iar cei care au muncit şi reuşiseră în ani să se apropie de un salariu mai degrabă mediu decât minim, au rămas cu salariile pe loc. I-au ajuns din urmă cei cu salariul minim, căci acesta este reglementat şi obligatoriu pentru patroni. Iar celelalte salarii nu sunt obligatorii, ele cresc sau scad în funcţie de performanţele firmei”.

Cat e musiu Guran ponderea salariilor in PIB? Cumva sub 40% pe toata economia, salarii de stat si salarii private? Fata de peste 60% in lumea civilizata? Cat ia capitalul si cat ia munca in Romania domnu' analist? Nu cumva apropierea salariilor minime de fostele salarii medii se datoreaza nesimtirii si dorintei nesatioase de profit in special a patronilor straini din sfera privata, ca ei domina economia (profit bine optimzat insa fiscal, nu va ganditi ca ia statul ceva de la acesti privati, ei si in 2014 au fost in pierdere)? Guran iar n-a vazut padurea din cauza copacilor. Sau asa i-au dictat superiorii...In loc sa observe ca singura sansa de a urca ponderea salariilor in PIB este sa le crestem pe cele minime fortandu-le pe restul sa urmeze poticnit trendul, Guran pune iar placa aia prafuita cu cresterea productivitatii....Si se joaca de-a divide et impera plangand pe umarul angajatilor super-calificati si prost remunerati din cauza loazelor cu salariu minim....

Sigur, daca ii explici ca nu mai are sens sa ne duelam in comparatii privind productivitatea in economii post-industriale bazate acum pe servicii si comert (casiera de la Kaufland munceste mai putin ca cea de la Munchen, taximetristul din Bucuresti e mai lenes ca cel din Paris?) sare de fund in sus si se da lovit in orgoliul sau de expert. Cum s-a inflamat si cand l-am bagat in orchestra laudatorilor BNR din media, in ultimul meu articol preluat de Hotnews la inceputul anului. Atunci mi-a raspuns cu un link in care il ironiza pe Isarescu pentru nu stiu ce declaratie...Dar o critica sistemica, pe fond, privind efectele deciziilor BNR asupra oamenilor simpli coplesiti de rate si cu pofta de legea falimentului personal sau a darii in plata pusa in cui, cand ne arati Moise?

5 comentarii:

  1. Ce-i cu ineptia asta "nesimtirii si dorintei nesatioase de profit in special a patronilor din sfera privata"?
    Cui nu-i convine sa lucreze la patron sa-si puna la bataie propriul capital si sa-si faca propriul business, sa ne arate cat de bine isi plateste el angajatii si cate impozite plateste.
    Credeti ca e de gluma sa-ti risti banii, timpul, sanatatea, familia? Se compara vre-un risc sau stress pe care il au angajatii cu cele pe care le are "patronul nesatios"? Sa nu mai vorbim de responsabilitati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se pierduse un "straini" din propozitie..."nesimtirii si dorintei nesatioase de profit in special a patronilor STRAINI din sfera privata"...se duducea de altfel si din trimiterea la optimizarea fiscala si din faptul ca in 2014 firmele cu capital strain au raportat de fapt pierderi cum arata si ZF-ul in suplimentul dedicat capitalului romanesc....patronii romani sunt mult mai onesti cu declararea profitului si cu salariile angajatilor, cand au de unde dau mai mult, nu ca hipermarketurile....

      Ștergere
  2. Cat e musiu Guran ponderea salariilor in PIB? Cumva sub 40% pe toata economia, salarii de stat si salarii private? Fata de peste 60% in lumea civilizata? Cat ia capitalul si cat ia munca in Romania domnu' analist?

    da cat e tovarasu socialist..piensiilii in PIB? ca te miri ca vita..cat e salar'li in tarile civilizate. mama voastra de ciume rosii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. arata-mi tu tovarase neocon cat e ponderea pensiilor in PIB prin europa civilizata, ca sa nu zic japonia ca ma acuzi de exemple partinitoare...

      Ștergere
  3. Tonetarii cei mai pârliți, cu rație la hârtie igienică, se aprind cel mai energic pe subiectele astea.

    Banii ajuns în economia reală din pensii și salarii. Cine e împotriva creșterii lor face afaceri cu statul sau lohn... ori e un tonetar prost care nu-și cunoaște... interesul. :D

    RăspundețiȘtergere