duminică, 17 ianuarie 2016

“Site-urile de propagandă rusă”

Pe net circulă tot soiul de liste pentru ca posesorii de neuroni supraponderali să înţeleagă cine sponsorizează vocile critice. Nu-ţi plac regulile impuse de UE, vezi în ele încurajarea corporatismului în dauna cetăţeanului? Eşti pro-rus! Crezi că România riscă să scoată cu mâna proprie castanele din focul Nato-Rusia, fiind până una-alta cimitirul tehnicii millitare învechite a aliaţilor, dar asta pe bani buni? Uoo, sluga lui Putin! Critici bancherii locali şi protectorii lor din BNR/BCE, companiile străine de utilităţi şi facturile lor tolerat astronomice-da, aceeaşi eticheta, aţi înţeles schema. Apoi ţi se explică, ca pentru proşti. Putin nu vrea lăudători în media românească, sentimentul antirus e pregnant, aşa că a angajat nişte idioţi utili care să critice lumea idilică din UE, stabilitatea şi siguranţa dată de Nato, pe Soros şi incubatoarele sale de idei bune pentru societate, tot ce aduce prosperitate şi progres înoculând în schimb îndoiala, simţul critic fără obiect, (euro)scepticismul şi euroatantismul ezitant. Nu îl laudă pe el dar îi critică inamicii. Cam tot aia.


Hai să pun şi eu celebra listă (vezi mai jos), nu se ştie de cine făcută, dar intens promovată sub sloganul aparent inofensiv “verifică sursa” dar cu mesaj implicit clar-uite cine critică şi la comanda cui (cred că dacă era vorba doar de dezinformare rezolvabilă cu verificarea sursei decredibilizarea era asigurată). Mai nou avem şi un site web dedicat-verificasursa.ro. Deci: “cocoon.ro; efemeride.ro; lovendal.ro; expunere.com; stiripesurse.ro; onlinereport.ro; comisarul.ro; blastingnews.com; naţionalişti.ro; napocanews.ro; infoalert.ro; cyd.ro; dcnews.ro; activenews.ro; nuv.ro; inliniedreapta.net; bn24.ro; ştiri-extreme.ro; exclusiv24.net; stirinefiltrate.ro; gândeşte.org; fluierul.ro; ortodox.md; doxologia.ro” Mă rog, lista a mai suferit modificări în timp, de la lansarea iniţială au mai fost operate intrări şi ieşiri (nu mai văd de pildă criticatac.ro si reportervirtual.ro).

Deci vocile critice sunt plătite iar existenţa acestor site-uri o demonstrează. Asta pentru că bănuiesc că autorii listei nu sunt deranjaţi prea tare de chestii ce ţin de paranormal, interpretări forţate ale unor evenimente din istorie, biografii romanţate, pe ei îi încurcă mai mult critica stării actuale de lucruri care vine împachetată în tot acest amalgam pe multe dintre site-urile de mai sus. Mă întreb dacă nu era mai uşor pentru profesionistele noastre servicii de informaţii să publice şi sursele de unde vin banii în loc să facă doar liste de suspecţi, că presupun că se pot urmări transferurile bancare în ţara asta aşa cum se pot verifica şi calculatoarele, mai nou fără acordul unui magistrat.

Poate nu se înţelege de ce vocile critice apar însă pe aceste platforme, riscând să fie confundate cu inamicii ţărişoarei, în loc să se exprime liber în presa noastră “quality”. Poate pentru că nu mai există presă independentă în România? Una care să nu fie menţinută în eternă insolvenţă în loc să fie lăsată să-şi dea obştescul sfârşit pentru că este utilă pentru mesajele pe care le propagă? Nu mai există ziare care să trăiască din vânzări şi publicitate şi care să fie mai preocupate de interesul cetăţeanului decât de servirea intereselor patronului? Poate pentru că avem prea puţini jurnalişti oneşti care să semneze şi prea mulţi acoperiţi care semnează la ordin? Gândiţi-va cine mai supravieţuieşte în media românească şi ce discurs are şi înţelegeţi cine sunt finanţatorii că eu nu-mi imaginez de pildă Hotnews trăind din publicitate din bannerele lor atât de scumpe...la vedere. În media mainstream cine mai critică instituţiile europene sau politica Nato? Cine vorbeşte de corupătorul străin când vine vorba de corupţia locală? Vorbim în schimb pe larg de riscul majorării salariului minim fără să observăm că avem una dintre cele mai mici fiscalităţi pentru companii din Europa. Pentru cine scrie acum presa “quality”? Probabil că pentru o firavă clasa de mijloc, cu joburi la multinaţionale şi venituri mult peste medie...

Dar de restul, majoritatea, se ocupă cineva? Nemulţumirile lor cine la exprimă? Locuitorii din mediul rural, zona urbanului mic şi mediu, din fostele oraşe munoindustriale ajunse acum o ruină, unde se regăsesc? Ah, da, în mesajele promovate de site-urile pro-ruse, ei nu-şi dau seama cât de bine trăiesc în realitate şi sunt intoxicaţi de propaganda rusă. Poate cei care propagă teoriile cu propaganda rusă îşi vor pune în momentele lor mai liniştite o întrebare simplă: în 2007, anul belşugului şi aderării la UE, cu credite date uşor şi bule imobiliare şi bursiere de nezdruncinat, ar fi avut site-urile pro-ruse vreo şansă, ar fi făcut audienţă? Nu cumva s-a schimbat ceva în percepţia majorităţii după criză din 2008-2012, simultan cu starea finanţelor personale? Ceva în genul profiturile se privatizează, pierderile se socializează, noi cu drag muncim pe bani puţini pe ogorul UE?...Intervenţiile aliaţilor în lumea arabă, civilizaţia occidentală exportată în Irak, Libia, Siria şi valul de refugiaţi de după n-or fi lăsat un gust amar şi fără ajutorul lui Putin? Dacă n-ar există motive reale de nemulţumire în societate şi dacă presă românească “ quality”n-ar fi la fel de opacă ca organele de propagandă, ar mai avea trafic site-urile enumerate mai sus? Mi se pare că am ajuns repede la un discurs foarte asemănător cu cel oficial de dinainte de 1989, când vocile critice trebuiau estompate iar propaganda imperialistă demascată atunci a fost înlocuită acum cu cea rusă. Altfel, cum spuneam mai sus, realitatea este cel mai bun antidot la propagandă.

2 comentarii:

  1. Protestez! Platforma ThinkAgainRO și PrieteniiRusieiRO nu au fost menționate deși sunt mai vechi decât cele menționate! Cocoon este 100% independentă întrucât nu e sponsorizată de nimeni!

    RăspundețiȘtergere
  2. Afurisiților cu site-urile voastre din lista neagră sau cine a creat de fapt acest articol de doi bani, bine că prostiile ca romania tv, stirile pro tv, kanal d, wow biz, un show pacatos, la maruta, nora pt leana, etc.sunt bune pentru voi!!! Restul e propagandă rusească măi circarilor, mincinoșilor ce sunteți! Încercați să astupați gura celor care de fapt arată defectele societății prin faptul că spuneți că sunt cu rușii! Conspirațiile nu sunt niciodată adevărate, huh!? Doar orbii ca voi nu văd de fapt ce se întâmplă cu adevărat!!! Nu neg că unele din ele chiar au exagerat cu articolele și au plăsmuit știrile dar nu puneți totul în aceeași oală! Încuiaților, mai bine uitați-vă la scene regizate cu maneliști și „vedete” și ascultați de tatăl vostru autoritățile căci ei au întotdeauna dreptate și ei vă protejează și votați cu cine spun ei ca așa e bine pentru voi!!! Să nu cumva să ieșiti din cuvântul lor Doamne ferește!!!!!

    RăspundețiȘtergere