joi, 28 aprilie 2016

Lasitatea ziaristilor de cursa scurta: Dan Popa, pupinbenerist

Dan Popa vine cu un text furibund pe blogul personal (“Lasitatea tehnocratilor de cursa lunga”) dupa promulgarea legii darii in plata-dar care este preluat cuminte de Hotnews astfel incat vizibilitatea sa e asigurata-in care da cu pietre in Presedinte, Premier si Avocatul Poporului pe motiv ca n-au plecat urechea la plansetele bancherilor. Ia sa vedem un citat: “Din punctul de vedere al acestei legi absolut jenante, am trei intrebari pentru dl. premier: 1. D-le Ciolos, inteleg ca nu veti ataca legea darii in plata, dar puteti sa ne explicati de ce? 2. Dintr-o lege proasta a devenit brusc una buna? sau 3.Aveti in vedere o candidatura pentru la toamna?”

Legea asta "absolut jenanta" a trecut insa aproape cu unanimitate de Parlament, si inainte si dupa retrimiterea sa la reexaminare, in ciuda eforturilor depuse de lobby-ul bancar la care si domnul Popa a pus umarul-va amintiti de dezvaluirea oportuna privind casele prin credit luate de Piperea si fratele lui Zamfir? De altfel, imi amintesc ca ING chiar elabora un raport pentru clienti imediat dupa votarea legii in forma finala in Parlament in care aprecia la numai 40% sansele ca aceasta sa treaca nemodificata dupa atacarea ei la CC de catre Presedinte sau Premier (ghinion!).Surpriza bancherilor si a vuvuzelelor BNR din media a fost deci mare.

Dar stati asa, Danutz Popa are si argumente noi. Legea e jalnica pentru ca pierde toata lumea domnule...Bancile au inceput sa vanda deja cu discounturi apreciabile portofolii de credite ipotecare iar firmele de recuperatori cumpara cu 12% din valoarea acestora. Adica bancile vand in pierdere, oamenii raman fara case iar recuperatorii prospera se lamenteaza “jurnalistul”. Asa sa fie? Bancile nu mai castiga de trei ori valoarea unui imprumut ipotecar pana la scadenta, nasol. Debitorii nu mai risca sa isi piarda avansul, ratele platite deja si casa in care stau ramand apoi datori a la long pana achita restul diferenta dintre soldul creditului si valoarea la care proprietatea e executata silit. E rau asta? Recuperatorii cumpara cu mare discount pentru ca bancile sa nu faca provizioane...Cine le-a oprit pe banci sa usureze situatia debitorilor cu probleme, sa le reduca soldul, sa le taie dobanda, etc, etc..Si cine le-ar opri sa faca asta de acum incolo pentru ca debitorii sa nu isi dea casa in plata? Se tem sa nu fie refuzate si vand cu discount doar ca sa scape? Serios domnu’ Popa? Candva, Dan Popa era un ziarist onest si cu o atitudine pro consumers. Dar asta se intampla cu mult timp in urma....Pacat.

Un comentariu:

  1. Aparent, toti castiga. In realitate, toti pierd. De ce?
    Pentru ca e o lege care nu respecta principiul neretroactivitatii. Reactiile imediate vor fi: infringement din partea CE, downgrade al ratingului bancilor din Romania, cu costuri pe care le vom plati cu totii si multe semne de intrebare cu privire la Romania.


    Și în realitate, România devine un stat care nu mai acceptă abuzarea unor naivi pe durata întregii vieții pentru păcatele... tinereții, cetățenii români beneficiind după mulți ani de zile de un... reglementator corect, iar băncile sunt obligate să crediteze responsabil.

    Curat neconstituțional.

    În ciuda numeroaselor semne de întrebare care vor plana asupra României, Dan Popa se bucura de... semnul exclamării. JEG!!! :D

    Se regăsește în articolul lui toată gama folosită de prostolacii bancarzi ceea ce îmi întărește convingerea că oamenii de la țară neîntorși la coada vacii în timp util... își pierd conștiința.

    Candva, Dan Popa era un ziarist onest si cu o atitudine pro consumers. Dar asta se intampla cu mult timp in urma....

    RăspundețiȘtergere