vineri, 26 mai 2017

Spre o nouă bulă a creditului, cu binecuvântarea Guvernatorului BNR

Cu o creştere economică peste aşteptări, dobânzi la minime istorice şi inflaţie anemică, după doi ani de deflaţie, băncile sunt îndemnate să iasă din amorţeală şi să reia în forţă creditarea. Cu ce diferă însă situaţia din 2017 de cea din 2007 din perspectiva impactului asupra efortului de rambursare a posesorilor de credite? Continuarea 

3 comentarii:

  1. Buna Cristi,

    Daca imi permiti, perspectiva e cu totul alta, dar putini stiu asta.
    Isarescu STIE ce urmeaza local si mondial - are in BNR unii dintre cei mai buni specialisti in finante/banci/analiza tehnica si fundamentala de piata.
    Urmareste-mi nitel ideile si vei intelege (printre altele eu ma ocup de vreo 9 ani cu tradingul si am invatat analiza tehnica si fundamentala atat in mod teoretic cat mai ales in mod practic (!) :) cat sa las si la nepoti).
    Ideea de baza, Cristi, e urmatoarea: EUR/USD dupa ce mai viziteaza aria de rezistenta 1.125-1.145 urmeaza sa faca minerit real in jos :) ... nu mult :) ... mai intai pana in zona eur/usd 0.92-0.91 si apoi a doua tinta pentru urmatorii 2-3-4 ani e eur/usd 0.81-0.83.
    La 0.8175 (acum) trece pe acolo o super-linie de suport valida tocmai din anii 1970-1980 (determinata prin metoda regresiva fata de evolutiile dxy (usd) si xau (aur)). Desigur, pe masura ce saptamanile si lunile trec si acea linie creste putin, usor, de asta am zis aria eur/usd 0.81-0.83.
    Ce inseamna aceste balarii - ce am scris eu aici?
    Inseamna ca: eur/usd va fi subunitar in urmatorii 2-4 ani -comparat de la 1 ian 2017- (cu un varf pe dxy/usd ori in 2018 ori in 2021) - deci usd va fi mai puternic decat euro ... si STIM foarte bine ce inseamna asta ca efect asupra leului ... depreciere de neam prost a leului pe toate planurile si fata de toate monedele - inclusiv euro, inclusiv chf, inclusiv usd, cu manifestare reala pe canalul dobanzilor asupra leului (dobanzi la leu in crestere) !
    Revenind: Isarescu stie ca lumea intreaga intra intr-o furtuna globala in urmatorii 2-4 ani si vrea pe banii soriceilor din Romania (ma refer la cei ce au economisit ca nebunii dupa socul crizei din 2008-2010) sa mentina si sa ridice piata imobiliara prin simularea unei bule si deci prin STIMULAREA unei bule imobiliare (soriceii sa isi scoata grauntele de prin banci si sa alimenteze o frumoasa si mica bula imobiliara care sa tina piept pulsului deflationist imprimat mondial de galopul plin de sanatate al dolarului).
    Isarescu STIE ca soricutzii marca "Prima Casa" (program asistential de stat adresat mentinerii in picioare a bancilor-carcasa falimentare dupa mini-surpriza din 2008-2010) cam sunt pe terminate - numeric vorbind - pentru ca au fost aspirati in sistemul bancar pana acum incepand de la guvernul Boc 1 din 2009-2010 ... cand s-a bagat prima data minciuna asta de program Prima Casa...
    M-ar interesa opinia ta legat de ce ti-am scris aici.
    Nu lua foarte mult in seama ce zice Mesterul Manole ! ;)
    Mesterul Manole de dragul faptului de a sta in picioare zidul manastirii financiar-bancar-imobiliare ar fi in stare sa zideasca naibii toate Anele si direct toti tinerii poporului roman numai sa (MAI) stea in picioare al naibii de zid si sa NU revina pretul imobiliarelor acolo unde le e locul in functie de puterea reala de cumparare sau puterea de indatorare in mod sustenabil ... adica undeva in jur de 10.000 euro/camera de apartament in Bucuresti - in provincie mai jos de atat (ceva gen 2 camere = 20.000 euro in cartierele-dormitor ale Bucurestiului).

    Salutari,
    Vali (Altcineva) .
    p.s. Imagineaza-ti de circ urmeaza la eur/usd sub-paritar (0.9-0.8) in conditiile :) existentei :D ... Legii Darii in Plata! Circ total! :D Astept opiniile tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Vali....scuze, am vazut tarziu, se pare ca pana si eu intru rar pe blogul meu..))))...altfel, nu prea cred in crizele despre care incepo sa vorbeasca prea multi...daca nu exista elementul surpriza ca in 2007-2008 nu cred se va repeta povestea de acum 10 ani..cand media popularizeaza scenariile apocaliptice, de regula astea nu apar

    RăspundețiȘtergere