sâmbătă, 21 martie 2020

Cui prodest?

Fără a avea pretentia ca stabilesc o relație cauza-efect, sa trecem în revista cine sunt pierzatorii și potentialii profitori ai crizei coronavirus.
China-nu are de câștigat. Uzina planetei era gata-gata să se oprească iar închiderea economiei, fie și în pungi bine delimitate, costa ceva. În plus, izolationismul care urmează pe termen mediu nu e benefic pentru exportatori, mai ales dacă se găsesc și soluții de producție interna după criza
SUA-aducerea unei părți din firmele americane acasă ar fi un real câștig. În plus se bifeaza și la capitolul imagine, economia Chinei nu o va depasi pe termen scurt pe cea americana
Iran-e clar cine beneficiaza de pe urma problemelor sale, SUA și Israelul se bucura cel mai tare
Italia-devenise cam prea apropiata de China în ultima vreme
UE-iese slăbită, mai ales la capitolul coeziune, un punct bun pentru SUA.
De fapt, exista și în SUA grupuri care sunt afectate diferit. Adminstratia Trump ar fi vrut un sfârșit de an liniștit. Biden nu era un adversar de temut, starea economiei asigura un nou mandat pentru Trump. Acum, democratii exagereaza efectele crizei pentru a lovi în Trump, Trump arata cu degetul spre chinezi pentru a găsi inamicul extern împotriva caruia să se coalizeze suporterii săi. Deci adversarii lui Trump sunt în câștig.
Pe partea actorilor transnationali, cel mai bine vor ieși marii speculatori. Cine dispune de cash va profita la maxium de corectiile burselor, iar aici marile banci de investitii sunt în pole position. Micii investitori vor vinde panicati, cei care au banii și au ieșit la timp aproape de maxime vor cumpăra cu 2 mâini. Nu mai e ca în 2008 când se temeau de faliment (și atunci au fost salvați cu bani publici), acum lumea nu are motive să fugă cu banii din banci în masa. Sectorul big pharma iese și el bine. Lumea își face stocuri de medicamente iar cei care vor ieși cu vaccinul (și în mod sigur vor fi mai mulți producători) vor da lovitura. Per total, micile afaceri vor falimenta, marile afaceri vor deveni și mai mari, ca în precedenta criza. Ții,ce potriveala!
Hai sa tragem linie. Big pharma și big investment banking au lozul câștigător. Marile corporații mai fura o felie din tortul micilor afaceri. Inamicii SUA din plan extern au probleme (numai organizarea Chinezeasca a făcut ca China sa nu fie un fel de Italie la scara mare). Sa nu uitam Rusia care e lovita la prețul de petrolului de Arabia Saudita, aliat al SUA.
Aparent, globalizarea are un recul. Dar nu așa a fot și în 2008-2009? Cât de repede s-a revenit la vechile practici? Și atunci se vorba de destramarea UE (aveau probleme grecii și...italienii) dar revenirea pietelor a făcut uitate ideile războinice. Așa ca nu aș miza ca se schimba acum paradigma globala, doar se diversifica temporar temele de dezbatere. Ca o ironie a sortii-criza gripei porcine s-a suprapus acum 10 ani destul de bine cu criza financiara, a dracului coincidenta, tot sectorul big pharma și marile banci au fost și atunci și acum bine plasate pentru a culege roadele isteriei. Și tot atunci am avut preț minim la petrol, numai coincidente!
Altfel, pentru a avea o panica serioasa ne mai lipsesc câțiva morți celebri (remember Toni Tecuceanu). Când apar și ăștia, la noi sau aiurea, e semn ca ne apropiem de maximul taraseniei. Ca sa fac un pronostic, isteria din 2010 ar trebuie sa se apropie acum ca amploare de suma isteriei generata in 2008-2009 de criza financiara si de cea din 2009-2010 cand cu gripa AH1N1. Mai avem deci de sapat si am putea atinge fundul gropii in apropierea alegerilor din SUA. Cum va suna 6 luni de izolare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu