vineri, 8 mai 2020

Ura care ne uneste

Antagonizarea segmentelor societatii pentru a extrage capital politic nu a inventat-o Johannis, este creatia lui Basescu. Bugetarul gras vs privatul coplesit de responsabilitati, baronul corupt vs. pedelistul implicat, NATO vs Rusia, alb-negru. Ideea din spatele acestei strategii este ca dreapta are in Romania o baza electorala mai mare decat stanga iar tratarea principalelor teme de dezbatere din societate in cheie emotionala o mobilizeaza mai bine. Nu mai insist de ce dreapta are o baza electorala mai mare, am tratat subiectul anterior. Pe scurt, pentru ca diaspora trebuie sa-si indrepte impotriva cuiva frustrarile (stau departe de casa din cauza baronilor corupti din administratia pesedista), corporatistii trebuie sa tina cu dintii de joburi, oengistii de granturi, securistii si intelectualii de dreapta de sinecuri, beneficiarii restitutio in integru de proprietati, etc,etc. De la un punct incolo insa mesagerul incepe sa acopere mesajul. Expunerea la ura uzeaza asa ca o parte a suporterilor celor care promoveaza antagonismele incep sa dezerteze. Asa a adunat Basescu la un moment dat 7.5 milioane de voturi impotriva. Basescu nu mai poate repeta figura pentru ca e stampilat in mentalul colectiv in schimb a reusit-o Johannis din nou destul de repede. 

De ce? Ura prinde bine in zonele unde exista frustrare si teama. Diaspora, zona corporate au strans multe frustrari. Iar oengistii, securistii, umanistii stipendiati si cei miluiti cu retrocedari sau privilegii nemeritate se tem sa isi piarda osul de ros. Asa ca dupa o anumita vreme-nu foarte multa dupa cum se vede- discursul urii prinde din nou. Nu am niciun dubiu ca la finalul mandatului 2 Johannis va fi dispretuit la fel de mult ca Basescu. Lui Basescu i se potrivea cel putin conflictul in vreme ce Johannis e doar o marioneta infatuata si ahtiata dupa confort ce ar interpreta orice partitura ii maximizeaza beneficiile. Spre deosebire insa de Basescu ce putea vibra, ca orice tiran sentimental, si la argumente vizand interesul national, Johannis e sluga perfecta ce va pune mai mereu mai presus dorintele stapanilor decat interesele romanilor. Ca orice sas care a copilarit sub Ceausescu are mai degraba frustrari decat motive de mandrie cand vine vorba de Romania (dar cati romani mai au asa ceva?) iar ironia sortii e ca avem in acelasi timp si un prim-ninistru ungur. 

Sa nu uitam sa privim insa in fata beneficiarii reali ai antagonizarii romanilor. Tara poate fi aservita total cand societatea e antagonizata, am mai avea privatizari pe 2 lei, armament cumparat cu bani grei, privilegii oentru multinationale, justitie selectiva si imprumuturi mamut daca la putere ar fi un partid care sa se focalizeze pe interesele nationale avand o sustinere ultra-majoritara? Sa nu uitam nici ca noi i-am facut posibili si pe Basescu si pe Johannis. Suntem o societate bolnava, egocentrica, ahtiata dupa castiguri materiale, lipsita de empatie, fara mari dileme filosofice, unde prostul gust e la mare cinste (manele? reality show-uri? telenovele? talkshowuri cu aceeasi invitati, specializati in orice?). 

Daca nu ne reparam o parte din betesuguri succesorul lui Johannis poate repeta figura (va fi incurajat din exterior sa o faca, aduce beneficii stapanilor) pentru ca nu imi fac iluzii ca am putea alege mult mai bine ca in 2014 sau 2004 avand in vedere capacitatea extraordinara de "vopsire" a candidatilor globalisti pentru alegeri (nu imi iese din minte imaginea lui Eltsin dansand in campania electorala sau a lui Basescu lacrimand dupa "draga Stolo").

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu