miercuri, 23 iunie 2021

Pe cine (mai) sperie valul patru?

În condițiile în care numărul de noi infectari s-a redus în România sub 100 zilnic iar numărul vaccinărilor cu prima doză a scăzut la rândul său sub 10.000 pe zi, tot mai multe voci încearcă să ne convingă că răul nu a trecut ba, mai mult, ne pândește amplificat sub forma valului patru al pandemiei, după modelul Indian. Iar recrudescența cazurilor noi din Marea Britanie sau Rusia ar demonstra acest fapt.

În primul rând, dacă ne uităm în graficele Worldometer la situația din UK, observăm că s-a ajuns la un număr de peste 11.000 cazuri zilnice, în condițiile în care în aprilile aveam situația fericită, cu 2.000 de cazuri pe zi. Pare o creștere agresivă dar să nu uităm că maximul valului 3 din UK a fost la începutul lui ianuarie, când se depășeau 65.000 cazuri zilnice. Nu același lucru se poate spune despre mortalitate, care a rămas scăzută din aprilie și până acum, cu 20-30 de morți pe zi. Or, la o creștere de 5 ori a numărului de noi cazuri începând din aprillie, rămânerea pe loc a numărului de decese denotă că ne confruntăm totuși cu o formă mai puțin agresivă a bolii, fapt confirmat de altfel și prin declarațiile oficiale. „Dureri de cap, inflamație a gâtului și un nas care curge sunt cele mai dese simptome ale variantei Delta (indiene) a coronavirusului, cea care a devenit dominantă în multe țări, precum Marea Britanie, scria The Guardian la mijlocul lunii.Datele colectate în Regatul Unit de aplicația Zoe în care utilizatorii introduc simptomele lor de Covid-19 arată că tulpina Delta descoperită mai întâi în India se simte ca o ”răceală urâtă”, spunea Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College London, șeful colectivul de cercetători ce efectuează un studiu în acest sens, citat de publicația britanică. Cu alte cuvinte, varianta Delta nu e chiar iadul pe pământ, ar putea aduce totuși o formă mai ușoară a bolii, cam ca o răceala urâtă, cum afirma cercetătorul britanic.

De ce a fost însă atât de agresivă acasă, în India? India scăpase relativ ieftin până la finalul anului trecut, cu un singur val mai consistent, la mijlocul lui septembrie 2020, când numărul maxim de noi infectari zilnice se apropiase de 100.000. E un număr care pare mare,mai ales în comparație cu România care experimentase la rândul său un vârf de peste 10.000 de noi cazuri zilnice în noiembrie 2020 (valul doi), dar să nu uităm că vorbim totuși de o țară cu o populație de aproape 70 de ori mai mare (1,39 miliarde). Valul doi, cel care stă la originea variantei Delta, a venit în India între martie și mai 2021, cu vârfuri de 400.000 noi cazuri pe zi. Dacă păstram proporțiile și împărțim la 70, celebrul val doi din India ar fi ușor sub valul trei din România, care aducea aici vârfuri de 6.600 de noi cazuri zilnice Corona în martie. Dar cifrele mari exercită o anumită fascinație, mai ales când nu facem toate comparațiile posibile.

Vârfurile înregistrate de numărul zilnic de morți au fost în jur de 5.000 în cazul valului doi din India, de 4 ori mai mulți decât în cazul valului unu din această țară, proporțional deci cu creșterea numărului de cazuri. Cu alte cuvinte, nici aici valul doi, cel după care a început să se vorbească de varianta Delta, nu a fost mai mortal decât primul val. Cei 5.000 morți din India ar echivala cu o valoare de 70 de morți pe zi în România or la noi în țară, în timpul vârfului valului trei, am avut între 200 și 240 de morți pe zi. Și mai înregistrăm încă și acum morții restanți.

Trăgând linie, având în vedere că celebrul val doi din India a fost mai blând decât valul trei din România păstrând raportul dintre cele două populații (val trei din România ce a fost la rândul sau sub valul doi, cel din perioada alegerilor) și că simptomele variantei Delta aduc mai degrabă cu o răceala urâtă și așa rămân pentru foarte mulți, de ce să ne facem griji de pe acum pentru nou val din toamnă, mai ales că o parte a populației s-a vaccinat între timp și că o bună parte este deja imunizată natural? Nu vom fi ocoliți probabil de un val patru dar în mod foarte previzibil acesta va fi semnificativ sub ce am experimentat deja, o ultima haltă în calea despărțirii definitive de acest virus apărut ca din senin, într-un laborator oarecare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu