vineri, 23 iunie 2023

Despre IPO Hidroelectrica, primele impresii (23.06, ora 8.20)


De azi debuteaza la BVB oferta publica de vanzare a actiunilor detinute de FP la Hidtroelectrica (19% din actiunile companiei). Cat de atractiv e pretul de subscriere, situat intre 94 si 112 lei/actiune? 
Sa ne uitam la profiturile din ultimii 3 ani. In 2020 Hidroelectrica a raportat profit net de 3,5 lei/actiune, in 2021 de 7 lei actiune iar in 2022 de 10 lei actiune. 
Asta echivaleaza cu un raport pret/profitul pe actiune de 9,4-11,2 lei cu profitul din 2022, 13,4-16 cu profitul din 2021 si 26,8-32 cu profitul din 2020. Ce s-a intamplat in acesti ani?
In 2020 am avut pandemia si lock down-urile, deci consumul si implicit vanzarea de energie au fost pe minime, in 2022 am avut explozia preturilor (pana la 3.000 lei/MWh in Romania in august 2022) pe fondul speculatiilor legate de razboiul din apropiere. 
Deci 2 ani cu circumstante exceptionale, probabil greu de repetat, si un an relativ normal, mai apropiat de mediile multianuale viitoare (2021).
Daca ar fi sa privim deci investia in actiunile Hidroelectrica ca un pariu pe termen lung, e normal sa ne-o imaginam ca un plasament cumparat la multipli PER de 13-16, precum se prezentau lucrurile in 2021. 
Nu e scumpa, dat fiind profilul activitatii (energie regenerabila), dar nici ieftina, dat fiind pretul de vanzare. In mod cert, cine are rabdare, se va trezi cu actiunile la un pret mai bun anii ce vin. 
Ca o comparatie, Verbund care se ocupa tot cu Hidrocentralele in Austria are un PER acum de 14. 
Compania austriaca are insa cateva avantaje in raport cu Hidroelectrica-calitate a managementului superioara (privat vs stat, sa ne amintimi ca Hidroelectrica, desi o companie foarte buna, a fost la un moment dat in insolventa), nu este vulnerabila la impunerea unor politici de pret cu puternica amprenta sociala precum Hidroelectrica, Austria nu se afla la fel de aproape de conflictul din Ucraina precum Romania, deci apetitul investitorilor de calibru e mai mare acolo.
Sa mai mentionam la Hidroelectrica si o politica de investitii prin indatorare (90% este rata asumata de distributie a dividendelor) care ar putea crea probleme pe termen lung. 
Repet, Hidroelectrica este o companie buna, care ar merita inclusa in orice portofoliu cu expunere pe Romania, dar care va putea fi cumparata la un moment dat mai ieftin decat in IPO-ul de fata. 
Rezultatele din 2022 sunt greu repetabile, pretul energiei a scazut abrupt intre timp, statul a reglementat mai dur pretul de vanzare catre distribuitori si furnizori (450 lei/MWh), nu stim cum evolueaza seceta (anul trecut Hidroelectrica a vandut cu 30% mai putina energie din aceasta cauza, anul acesta se pare ca ploua mai mult dar cine stie cum vor fi anii 2024, 2025, etc). 
Implicit, pretul din IPO nu are alonja prea mare pentru cresteri pe termen scurt-oferta este mare pentru piata locala (deci cererea post IPO va fi anemica), profitul nu are motive sa creasca in urmatoarele trimestre fata de valorile din 2022 astfel incat am putea vedea si corectii destul de repede....
Remarcati si momentul in care isi vinde FP detinerea sa-in cel mai bun moment de piata, pe un profit exceptonal dar greu repetabil al Hidroelectrica si o revenire nesperata a pietelor externe in 2023. Inainte de a va bucura ca veti cumpara "ieftin" actiuni Hidroelectrica, asa cum o sa va tot repete obsesiv media in urmatoarele saptamani, ganditi-va ca managerii FP sunt la fel de incantati ca voi ca pot vinde la aceste preturi (si vor sa vanda tot nu doar un pachet din detinerea lor) si e foarte posibil ca ei sa rada mai bine la urma....
Merita deci cumparate actiunile in IPO? Da, dar numai in ideea ca incepeti sa va construiti un portofoliu pe termen lung (deci in niciun caz cu toti banii din dotare), piata le va aduce si mai jos decat in aceste zile, rabdare si tutun...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu