marți, 4 iulie 2023

S-a incheiat telenovela Hidroelectrica. Si bogatii plang...de mila prostilor

Cateva observatii.
1. La inchiderea perioadei de subscriere cu discount de 3% pentru retail (joi) se ajunsese la o suprasubscriere de 3,6 x. Asta in 5 zile. In ultimele 2 zile si jumatate  ale ofertei, pana marti 4 iulie la ora 12, am avut suprasubscriere de 4.7. 
Cu alte cuvinte, micii investitori au vazut actiunile H20 mai mult ca un pariu speculativ, pentru discountul de 3% si multi se vor grabi probabil sa il marcheze la listare. Faptul ca multa lume a aflat joi ca va primi de 3,6 ori mai putine actiuni decat a ofertat si cu toate astea suprasubscrierea nu a avansat in urmatoarele 3 zile decat la 4,7 x denota ca vorbim mai mult de o speculatie decat de o investitie pe termen lung.
2. S-a pompat enorm, s-a pompat cu nesimtire. Inca de luni, din a doua zi a ofertei aflam ca exista deja suprasubscriere pe transa investitorilor institutionali, potrivit Bloomberg si Reuters. 
Apoi presa locala, pe surse, ne-a asigurat ca fondurile NN au subscris din prima zi la 112 lei, pretul maxim din intervalul de subscriere si ca investitorii cu experienta cred ca pretul final va fi la 105 lei sau chiar 112 lei. 
Apoi s-a pus intrebarea nevinovata daca nu cumva va fi inchisa oferta anticipat din cauza cererii mari.
Apoi am aflat din nou de la Bloomberg ca pretul pe transa jucatorilor mari a ajuns la 103-104 lei inca de luni dimineata. 
Apoi liniste si, surpriza mare surpriza. Pretul final a fost 104 lei. Cu alte cuvinte, in ultimele 2 zile nu prea a mai subscris nimeni din cei mari sau Blommberg a fost dezinformat luni. 
3. In niciun IPO mare nu am mai aflat inainte de inchidere cat de mare e subscrierea pe transa investitorilor mari si la ce preturi pun acestia ordinele. Despre speculatiile ca pretul va ajunge la 105 sau chiar 112, ce sa mai zic, jalnice. 
De fiecare data, jucatorii mari isi plasau ordinele in ultimele zile sau chiar ore. Faptul ca li s-a pus ariciul pe portfel in ultimele zile ale IPO-ului Hidroelectrica e greu de imaginat (poate doar daca noile subscrieri au fost anulate de revocari ale ordinelor vechi, posibilitate prinsa in prospect...)
Fac un pariu pe aceasta cale cu toti cei interesati de fenomenul bursier-peste un an, pe vreme asta, pretul H20 va fi semnificativ sub IPO. Dao o bere tuturor castigatorilor....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu