Scenariul descrie atmosfera sumbra din anul 2024 din Romania, dupa anularea alegerilor prezidentiale, pe fondul declinului economic previzibil si a opresiuniii exercitate de politia gandirii pro-europene.
Cum ar arata versiunea actualizata a deja celebrului “Anul nou care n-a fost” adaptat situatiei politico-economice din iarna acestui an pentru a fi distribuita generatiilor viitoare?
Gelu este IT-ist, are (inca) o familie traditionala fiind casatorit cu Mariana, office manager intr-o multinationala, cu care are un baiat de 7 ani, Marius, elev in clasa I la o scoala buna din Cotroceni.
La serbarea de Craciun, Marius citeste o scrisoare compusa de el catre Mos Craciun, transcrisa de pe ciorna pe tableta, in care isi rezuma dorintele. Pentru el o locomotiva (desi tatal sau Gelu ii pregatise in secret o alta tableta chinezeasca de scris), pentru mama Mariana o operatie estetica minora noua, ca cele vechi obosisera deja, iar pentru tatal sau Gelu-sa castige Calin Georgescu alegerile prezidentiale, cum si-a auzit el parintii vorbind seara in fata televizorului pornit pe You Tube la podcastul lui Tuca.
Asta declanseaza o panica ingrozitoare in familie pentru ca lumea buna, pro-europeana si progresista in care se invart ei nu ar accepta o astfel de optiune politica iar familia risca sa fie marginalizata, stigmatizata sau chiar mai rau, stampilata ca medievala, pro-legionara caz in care spectrul somajului incepe sa se arate de dupa colt impreuna cu evacuarea silita din duplexul cumparat pe credit.
Dupa o prima criza de furie, Gelu incearca sa il convinga pe Marius sa scrie o alta scrisoare in care sa ceara mosului pentru tata sa castige de fapt Elena Lasconi, cu scuza ca la transcriere de pe ciorna s-au produs erori greu de explicat. Marius refuza pentru ca el n-a auzit de Elena Lasconi decat in reclamele la bideuri astfel incat Gelu decide sa actioneze pe cont propriu trimitand un mail pe grupul de parinti in care se plange de influenta TikTok asupra celor mici si promite sa mearga la terapie cu juniorul.
Ionut Dinca este tanar colonel SRI, Margareta Dinca este mama sa in varsta iar Camelia Dinca este sotia lui Ionut si care sufera de depresie cronica- nu are voie sa se enerveze in nicio imprejurare, caz in care ar risca o supradoza de Xanax.
Margareta Dinca are Alzheimer, trebuie sa isi schimbe azilul, cel vechi este in curs de retrocedare iar batrana simte ca nu poate sa reziste unei alte schimbari de decor pastrandu-si farama de memorie intacta. Asta desi Ionut, prin pilele pe care le are la SRI, ii facuse rost de un loc intr-un stabiliment de lux destinat cadrelor de nadejde pensionate din servicii, intr-o padure linistita si tot intr-o microgarsoniera, doar pentru ea.
Margareta incearca sa se sinucida in preziua mutarii sale lasand gazul deschis la aragazul Bosch din bucatarie dar, din fericire, datorita lucrarilor de modernizare la reteaua de conducte subterane demarate de Primaria Bucurestiului sub conducerea lui Nicusor Dan, gazul este intrerupt toata ziua si Margareta este salvata.
In acest microunivers il mai vedem pe Ionut discutand cu diversi politicieni si oameni de afaceri care vin sa raporteze si sa informeze, lucruri uzuale la jobul sau, nimic relevant.
Stefan Silvestru este regizor de platou la Antena 3 CNN, este casatorit cu Alina Silvestru, cadru didactic la Universitatea Bucuresti si are un baiat de 20 de ani, student la SNSPA, Laurentiu.
Stefan Silvestru este un om onest de felul lui dar este tot mai dezamagit de linia postului la care lucreaza din ultima vreme, de modul in care trebuie sa asiste la fabricarea realitatii si la ambalarea propaganistica a unor evenimente precum pandemia, razboiul din Ucraina si, mai nou, aparitia valului suveranist din politica.
Problema lui apare in momentul in care Laurentiu, declarat antiglobalist, risca exmatricularea din facultate din cauza unor bancuri incorecte poltiic despre abuzurile sexuale ale unor profesori, servilismul liderilor locali in organismele internationale din care Romania face parte, ba pune chiar in discutia apartenenta la NATO si UE si indrazneste sa spuna ca Zelea Codreanu a fost asasinat.
Sa mentionam ca Laurentiu isi detesta tatal sincer, nu il iarta pentru ca lucreaza intr-o oficina de propaganda pe stil nou desi ar putea sa demisioneze daca ar vrea, ba chiar spune despre el ca este mort cand este intrebat cu ce se ocupa seniorul.
Laurentiu nu mai suporta atmosfera globalist-festivista din Bucuresti, intuieste declinul generalizat al tarii pe fondul nesustenabilitatii datoriei publice imense acumulate de Guvern si vrea sa fuga in Rusia sub pretextul unei excursii prin Estonia proftand de legislatia proaspat semnata de Putin ce acorda cetatenie refugiatilor ideologic din Vest.
In acest microunivers mai apare un alt securist care ii sugereaza lui Stefan Silvestru sa trimita o scrisoare catre conducerea SNSPA in care sa arate cum fiul sau a fost atras intr-o miscare neolegionara profitandu-se de lipsa sa de maturitate si promitand ca ii va supraveghea indeaproape reabilitarea. Scrisoarea ii este dictata minutios de sotia Alina, cadru de nadejde la catedra de stiinte politice a UB, dar in final acesta renunta sa mai scrie textul, contempland posibilitatea ca fiul sau sa ajunga casier la Mega dupa exmatriculare.
Laurentiu este retinut intre timp la granita de serviciile speciale din Estonia din cauza unor tricouri cu Prigojin si vulturului bicefal tatuat pe antebrat, care ii si aplica o corectie euroatlantica la primele proteste timide.
Florina este o artista la un teatru independent din Bucuresti unde a ajuns cu greutate din provincie in baza unei relatii extraconjugale cu regizorul principal si care pare sa aibe oportunitatea vietii cand i se propune sa joace un rol episodic in serialul Las Fierbinti produs de Pro TV.
Personajul sau este o chivuta care trebuie sa balacareasca suvernistii de mucava, sa rada de ciudateniile lui Calin Georgescu si sa povesteasca cum a incercat TikTokul sa ii bage si ei pe gat prostiile astea legionare dar s-a tinut tare si a dat cu botii de pamant. Florinei rolul i se pare construit cu tuse prea groase, ar vrea sa scape de el dar fara sa rupa legaturile cu postul care ii poate asigura o ascensiune in cariera, incearca sa inghita niste gheata in seara de dinaintea turnarii episodului cu pricina iar in final este salvata de un eveniment neprevazut.
Curtea Constitutionala decide sa anuleze turul I al alegerilor prezidentiale chiar cand incepuse votarea pentru al doilea iar Pro TV renunta temporar la serial in favoarea dezbaterilor politice cu concluzii gata stabilite.
Si Gelu este salvat de CCR, lumea uita de scrisoarea lui Marius asa cum o lovitura puternica in cap te face sa uiti de junghiul din coaste.
Si Margareta Dinca este salvata macar temporar de CCR, mutarea sa in alt azil se amana pana la remedierea retelei de utilitati iar nimeni nu mai lucreaza pentru Primarie de cand s-a aflat ca Nicusor Dan va candida pentru Cotroceni.
Si Laurentiu Silvestru este salvat indirect de CCR, securistii estonieni se imbuneaza cand vad ca la Bucuresti partida pro-europeana invinge, il impacheteaza frumos si il expediaza cu destinatia Bucuresti.
Chiar si Stefan Silvestru o duce un pic mai bine dupa decizia CCR-emisiunile in care era demascat Georgescu sunt inlocuite destul de repede cu dezbaterile pe marginea formarii noului-vechiului Guvern Ciolacu, munca sa e mai respirabila.
Ionut Dinca este cel care iese un pic mai sifonat, avand un accident in trafic fix in momentul in care radioul pornit pe Digi FM anunta lovitura de stat a CCR.
Acesta e in linii mari scenariul, ar putea iesi un film complex, cu personaje complexe nu doar in alb si negru, cu dialoguri complexe si care sa se difuzeze la TVR in data de 6 decembrie incepand cu anul 2059 pentru ca generatiile viitoare sa inteleaga cum s-a scris istoria Revolutiei proeuropene din decembrie 2024.