vineri, 20 decembrie 2024

De ce nu putea fi lasat sa castige Calin Georgescu?

Simplu, pentru ca Romania se afla intr-o situatie economica atat de proasta incat nu isi mai permite alt statut decat cel de sluga. Nu poti fi liber fara sa ai o anumita autonomie economica. Daca Romania ar fi venit cu un discurs similar cu cel al lui Orban sau Fico, ratingul de tara ar fi fost scazut imediat nu doar perspectiva sa, cursul s-ar fi depreciat, bursa ar fi intrat in depresie. Si toti cei care si-au construit un anumit cheag in ultimii 35 de ani din privilegii, sinecuri si afaceri cu statul si-ar fi vazut averea diluata, la noul pret al pietei. 
Astfel incat a existat o comvergenta intre interesele sorosistilor din UE si interesele capuselor vesele din Romania sa nu apara schimbari de substanta. Intelegeti cum toate partidele care s-au perindat pe la guvernare in ultimii 35 de ani nu ne-au vandut doar resursele, ne-au vandut de fapt libertatea? Ungurii isi permit sa aibe alta politica si alt discurs pentru ca au si alta structura a economiei, una bazata mult pe exporturi nu doar pe consum ca a noastra. 
Pentru a schimba cu adevarat ceva in tara asta nu e nevoie doar de un om providential cu un discurs inedit si inaltator, e nevoie de o forta politica in spatele sau care sa rescrie softul economiei noastre. Trebuie sa reindustrialziam Romania, sa ne recapatam o parte din resurse (daca chiar si Norvegia vorbeste de nationalizari de ce sa ne fie rusine tocmai noua, care am dat cam tot?), sa ajustam sistemul social astfel incat in locul unui capitalism salbatic si polarizant sa revenim spre social-democratie si planificare de stat. Orban si Fico au partide in spate, Calin Gerogescu-nu (POT e o gluma). Poate i se construieste o asemenea forta politica si lui Georgescu pana la urmatorul ciclu electoral. 
Social democratia a fost raspunsul Vestului in fata avansului comunismului in Est. Mirajul comunismului era palpabil, sute de milioane de oameni au fost scosi din mizerie si transformati in muncitori, locuitori la bloc, cu apa curenta si calorifere calde. Comunismul a adus multa lume din evul mediu in modernitate. Apoi, din a doua generatie, lucrurile au inceput sa se strice. Egalitarismul fortat distruge competitivitatea, motivatia muncii dispare cand nu poti acumula pe masura abilitatilor tale. A doua generatie din comunism (decreteii din Romania) contemplau deja scaderea galopanta a nivelului de trai. Comunismul nu poate functiona decat in comunitati mici, dovada ca e bine merci in chibuturile evreiesti si comunitatile Amish. 
Prabusirea comunismului a dus fie la capitalism salbatic ca in fostele state socialiste din Europa (noi suntem exemplul ideal, cu cota unica dusa pana in panzele albe si restitutio in integrum), fie la capitalism de stat ca in China care s-a reformat din mers sau regimuri autoritare (dar nu arbitrare) ca in Rusia dupa Putin. In Rusia, ca si in China, exista o conducere colectiva chiar daca doar Putin si Xi sunt vizibili. Nu poti ramane o societate absolut deschisa si pluralista cand Vestul iti baga viermii ideologici in casa, sub forma padulchelnitei de ONG-uri sorosiste care sub pretextul apararii unei societati deschise militeaza pentru slabirea statului si adoptarea modelului occidental cu toate tarele sale. 
Dupa prabusirea comunismului Vestul s-a simtit liber sa abandoneze la randul sau social-democratia si dereglementarea pietelor care a venit dupa anul 2000, in timpul administratiei Clinton, a readus in Vest capitalismul salbatic si polarizarea accentuata, cu o clasa medie tot mai anemica. 
Ce va face Vestul acum? Cum resursele sunt mai mull in Est, lumea vestica poate spera inca o perioada ca va reusi sa schimbe bani facuti din nimic pe resurse. Numai ca datoria publica e tot mai mare si mai impovaratoare si reduce credibilitatea creatiei monetare. Vestul a incercat prin Ucraina sa isi readuca resursele Rusiei la dispozitie incercand simultan sa o rupa definitiv de China. Ucraina trebuia sa provoace Rusia, rusii sa atace Ucraina, iar sanctiunile economice astronomice si livrarile de armament occidental urmau sa prabuseasca economia si regimul lui Putin odata cu armata sa din Ucraina. Dupa care drumul spre un nou Eltin era deschis, Kodorkovski era dupa colt. 
N-a fost sa fie, Rusia nu s-a prabusit, ba eonomia sa e tot mai puternica, industria sa de armament produce cat tot Vestul cumulat iar relatia cu China e mai solida acum decat oricand. Ce urmeaza?
Fie Vestul se retrage din Ucraina decretand ca a castigat (doar Putin nu a luat toata tara!), fie economiile sale colapseaza, primele semne venind deja din Europa (Germania e in corzi) caz in care sistemul fie se reformeaza (desi e greu de crezut cum capitalismul salbatic revine la social democratie fara sa treaca prin stadiul etatist), fie gunoiul e bagat sub pres sub forma unui conflict armat global care sa permita apoi o resetare mai usoara. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu