miercuri, 12 mai 2010

Daca doriti sa revedeti…..O poveste cu leuti, iesirea din criza in 2010 si celebrul “V”

Gandul, 4 ianuarie 2010:
Inainte de trecerea in noul an, aflat la Sinaia, Basescu le-a transmis romanilor un mesaj de incurajare: "Vom intra in 2010. Va fi un an in care vom scapa de criza. Va fi un an in care optimismul va fi cel care ne va anima sa depăşim momentul pe care l-am trait in 2009."

Ziare.com, 29 iulie 2009:
"Returnarea imprumutului ii apartine Bancii Nationale a Romaniei. Niciun un roman nu plateste niciun cent, niciun leut din acest imprumut, pentru ca plateste banca", a mai declarat seful Executivului. Emil Boc a precizat ca banii de la FMI nu sunt utilizati pentru proiecte de infrastructura, ci merg la BNR, care ii va folosi pentru a diminua rezervele minime obligatorii la 3%, ca sa putem adera la euro in 2014

15 februarie 2010, Antena 3:
"Pensiile normale, obisnuite nu scad cu niciun leut", a declarat premierul Emil Boc, pentru Mediafax. Sunt 5,6 milioane de pensionari care au pensii normale si nu pensii speciale in aceasta tara, in legatura cu care pot sa spun raspicat si clar: prin intrarea vigoare a noii legi a pensiilor, sa speram incepand cu anul viitor, ceea ce primesc in mana astazi nu este afectat, deci nu scade cu niciun leut pensia lor. Putem discuta despre scaderea pensiilor la cei care au pensii de mii de euro si nu au muncit pentru ele", a mai spus primul-ministru.

Wall-Street, 22 mai 2009
“Cea mai joasa parte a recesiunii in forma de V a fost atinsa in primul trimestru. Niciodata banca centrala nu a spus ca nu va fi un impact al crizei, insa am avut nevoie de timp sa gasim canalele prin care s-a transmis", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

Hotnews, 19 ianuarie 2009:
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o crestere a produsului intern brut de 7,9% pentru anul 2008, la un nivel de 513,175 miliarde lei. Pentru anul in curs, estimarile publicate luni de CNP indica o crestere economica de 2,5%, cu un PIB de 579,021 miliarde lei. Pentru 2010, CNP mizeaza pe o crestere economica de 4,5%, iar pentru 2011 de 5,5%.


Intrebarea pe care unii ar fi tentati sa o puna acum este daca indivizii in cauza sunt pur si simplu idioti. Nu, nu sunt idioti. Unii sunt politicieni, deci preocupati de ascunderea realitatii cand sunt la putere, altii sunt birocrati, deci preocupati de fardarea realitatii pentru a-si menaja salariile, toti sunt agentii de marketing ai sistemului. Dar prosti nu sunt. Prosti ne cred insa pe noi. Si, de ce sa n-o recunoastem, le dam toate motivele sa se comporte asa.

Consumand majoritar presa tabloida, romane usurele si telenovele, delectandu-ne cu manele demonstram fara echivoc care ne sunt preocuparile principale. Nu avem dileme existentiale, semne mari de intrebare legate de lumea ce ne inconjoara, ne capteaza interesul barfa marunta, intrigile de alcov, paruiala vesela din politica, divertismentul din societate, competitiile sportive care ne scutesc de miscare, shoppingul fara pretentii din hypermarketuri, socializarea la un gratar cu amicii duminica la iarba verde, pitind la plecare mormanele de PET-uri prin tufisuri .

Nu vrem adevaruri incomode care sa ne tulbure tihna, preferam incantatii linistitoare care sa ne conserve prezentul relativ comod. Asa ca ni se furnizeaza din plin asa ceva, dovada “V”-urile de care ni se tot vorbeste, desi pentru asta e nevoie in lume de cate un program de stimulare de nivelul trilionului, o data la 6 luni. Ce se va intampla cu ideea de bani in acest ritm, ne pandeste hiperinflatia, putem consuma a la long resursele prezentului angajand veniturile din viitor, e moral sa salvezi pielea bancherilor la infinit, cum supravietuieste o economie care se bazeaza doar pe importuri si in care 4 milioane de oameni din 20 mai muncesc?

Bianca lui Bote nu isi pune astfel de intrebari, nici fanii Elodiei sau admiratorii lui Guta, nici tribuna care il contesta pe Gigi Becali la Steaua, nici chiar fanii succeselor cinematografice livrate pe banda rulanta de Hollywood. Ne mira ca avem atunci un tatuc la Cotroceni, prototipul tiranului sentimental pe care il regasim in postura de cap al familiei in majoritatea familiilor traditionale? Si un Prim Ministru de paie care sa-l puna in valoare (apropos, stie cineva ce s-a ales de Boc, e cumva in greva japoneza)? Ne mai intrebam de ce avem politiceni fara viziune, care prefera sa intinda cat pot prezentul comod doar-doar n-or da ochii cu viitorul amenintator?

E posibil sa ne meritam reciproc, guvernati si guvernanti, asa cum suntem cu totii marionetele unor papusari mai putin vizibili, care coordoneaza abil painea si circul la nivel global si au toate parghiile media prin care sa ne explice ca albul e negru. Va mai mira atunci ca Nobelul pentru pace trimite noi trupe la razboi, ca industria farmaceutica umfla periodic isteria pandemiilor pentru a-si creste vanzarule, ca lupta pentru resurse se poate deghiza in cruciada anti-terorism iar bancherii in “oameni ai lui Dumnezeu” (precum declara geniul lui Goldman Sachs, care uitase intamplator ca Biserica a condamnat timp de secole imprumutul cu dobanda) ?

Din fericire, lucrurile nu sunt fara speranta. O schimbare se deruleaza rapid si lipsa ei de vizibilitate si de rezultate palpabile se explica doar prin faptul ca a pornit de acesta data de unde trebuie, de la baza. Are insa cel mai puternic canal de propagare, internetul, si dorinta puternica a multora de a schimba realitatea inconjuratoare. Si cea mai buna dovada este ca vorbesc despre asta din acest colt de pagina, ca exista o multime de bloguri independente care spun lucrurilor pe nume, ca voci credibile si avizate, care sa spulbere adevarurile oficiale incep sa-si faca loc prin canalele de media importante.Suntem pe drumul constituirii unei mase critice care sa schimbe perspectiva majoritatii, e doar o chestiune de timp pana se va intampla asta. Cati stiau cu adevarat cum se emit creditele in urma cu 2 ani, cati isi puneau problema “regiei” vorbind despre atentatul din septembrie 2001, cati aratau cu degetul acuzator spre Bancile Centrale cand se pomenea de extinderea masei monetare, cati condamnau invazia Irakului in urma cu cativa ani? Vocile critice se inmultesc, daramatorii de mituri oficiale sunt tot mai vocali iar cand o masa critica isi va insusi aceste puncte de vedere vom avea si expresiile sale din politica si economie.

2 comentarii:

  1. Felicitari!
    O foarte buna trecere in revista a m inciunilor din ultimii ani.
    Ce nu inteleg eu este unde sunt demisiile.
    Romania scade in primul trimestru din nou cu 2.5% fata de primul trimestru al anului trecut... are un cash flow pentru care orice director economic din privat si-ar face bagajele...

    RăspundețiȘtergere
  2. demisii? asta ar presupune o doza minima de responsabilitate la un anumit nivel, termen care reprezinta un neologism greu de apucat pentru actuala clasa politica....demisiile sunt percepute ca aducatoare de capital politic...adversarilor, deci trebuie evitate cat se poate....au inceput sa-si dea demisia contribuabilii...

    RăspundețiȘtergere