miercuri, 12 mai 2010

Jaful mileniului

Cui se adreseaza aceste programe de salvare, aceste “bail-out-uri” de trilioane de care tot auzim (ultimul in zona euro)? Economiei in general, lefegiului de rand, micului intreprinzator, poate mediului inconjurator si ecologistilor? Luati urma banilor, unde merg ei de fapt? Pai, merg in mana marilor banci, cele mici sunt lasate din cand in cand sa falimenteze. Au imprumutat prosteste celor care nu isi permiteau sa aibe o locuinta ori sa isi finanteze studiile, achizitiile de electrocasnice, etc? Au creditat Guverne care se indatoreaza iresponsabil? Au pariat pe produse toxice? Statele le dau banii inapoi. De unde? Din viitoarele taxe si impozite ale contribuabililor sau de-a dreptul din imprumuturi de urgenta, cazul Romaniei (creditul de la FMI a mers la BNR pentru ca Banca Centrala sa poata elibera rezervele minime obligatorii pentru banci).

De ce atata marinimie? Oooo, daca falimenteaza marile banci ar trage totul in urma lor, ar fi haos, dezastru, etc, etc. Chiar asa? O sa va pierdeti economiile? Cu asta va sperie? Nu o sa mai vindeti la taraba din piata, nu o sa mai aveti clienti la coafor? Ce-i impiedica pe mai marii lumii sa reseteze sistemul dupa ce se curata bancile dupa o explozie a derivatelor, sa revina la etalonul aur, argint, platina sau ce mai vor despagubindu-i pe depunatori cu echivalentul economiilor lor in bani de hartie fara nimic in spate? De ce trebuie sa ne transformam in sclavi bancilor de aici inainte, acum si din postura de platitori de taxe si impozite dupa ce ne-au legat de maini si de picioare din postura de debitori?. De ce mai avem nevoie la urma urmei de structurile astea parazitare? Ca sa ne luam mai repede o plasma unde sa privim in marime naturala emisiuni de prost gust? Pentru o casa supraevaluata prin explozia creditului, pe care o vei achita intr-o generatie? Pentru a face mai repede o excursie pe care ti-ai permite-o din economii si peste 6 luni? Sau poate nu veti stii unde sa va depozitati banii pusi de-o parte in lipsa bancherilor, luadu-va la revedere de la ei in cazul in care toti vor sa-i retraga in acelasi timp? Institutiile astea chiar creaza valoare? Dau creditele exclusiv din capitalul propriu, din propriile economii? Sau e doar profita de o inventie diabolica care le permite sa dilate masa monetara fara acoperire?

Stiu, mi se va da peste nas, in lipsa cererii alimentate artificial, multi isi vor pierde slujbele. Cati furnizori de servicii si produse de fite nu vor trage obloanele. Ei si, daca avansul tehnologic permite cu alocarea unor resurse materiale si umane relativ reduse asigurarea strictului necesar pentru toti (o minoritate subtire lucreaza in prezent in industria alimentara si agricultura in economiile dezvoltate), este obligatoriu sa intretinem aceste masinarii diabolice de consumat resursele din prezent cu pretul veniturilor viitoare, de creat nevoi artificiale doar pentru ca politicienii sa nu isi bata capul ca masele ar pune-o de-o revolutie lasate cu prea mult timp la indemana?

Am zis-o si o mai repet: reduceti interactiunea cu bancile, ca prim pas in construirea unei societati mai sanatoase. Zapati cand dati la televizor peste reclamele lor, inchideti conturi curente, carduri de credit, orice produs pe care nu il mai folositi si genereaza costuri si care poate reprezenta ulterior si un carlig de marketing (Nu vreti un depozit care sa va permita sa plasati banii si intr-un fond mutual despre care habar n-aveti cum functioneaza si in ce investeste? dar un card de debit cu dobanda avantajoasa pana cand o schimbam noi intr-una ridicola? Poate un card de credit cu perioada mare de gratie, de care tu habar n-o sa ai cand incepe, cand se termina si ce comisoane de penalizare include? Ei, dar un credit de nevoi personale care te poate costa si casa daca nu mai poti sa-l rambursezi n-ai cum sa refuzi, nu?).

Daca va uitati la marile bule bursiere din ultimul secol din SUA, veti remarca regularitatea cu care au survenit acestea, cam la o generatie (1929-1966-1999). Poate ca trauma prin care au trecut cei care au asistat la spargerea lor a fost suficient de mare pentru a nu mai repeta prostiile comise in timpul vietii, fiind necesara o noua generatie care sa umfle pietele. Sper ca pataniile debitorilor de azi se vor transmite mai repede generatiilor viitoare multumita internetului, astfel incat sediile bancare sa se transforme in curand in spatii comerciale si toalete publice (hartia e asigurata in acest caz). In Romania sunt oricum muuuuuuuuul mai multe decat ar trebui intr-o economie pe butuci.

Apropo, daca tot vorbim de banci. Stiti cine da cele mai mari dobanzi la depozite in Romania? Ati ghicit, bancile grecesti. Alpha, Bancpost, Piraeus se intrec in promotii. Prietenii stiu de ce!

2 comentarii:

  1. fain post, e adevarat ca suntem prostiti de aceste institutii financiare respectabile. Din pacate insa comportamentul uman favorizeaza acest business, de fapt noi suntem problema nu bancile..ele se adreseaza unor nevoi ale noastre nimic mai mult. peste 90% dintre noi nu reusesc sa puna deoparte suma x decat daca trebuie sa o plateasca ca rata luna de luna. Chestie de mentalitate, educatie financiara, echilibru, etc. Bancile speculeaza slabiciunile noastre, sa nu ne ascundem dupa deget..

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista un principiu foarte simplu in Biblie, care spune sa nu iei bani cu imprumut.
    Romania este o tzara cu o majoritate crestina, nu?
    Din pacate, crestinii cunosc mai bine datinile si sfintii decat principile acelea simple care te pot scuti de o gramada de necazuri.

    RăspundețiȘtergere