luni, 10 mai 2010

Euro-Land? Euro-Debt!

Planul de salvare pus la cale de autoritatile statelor din zona euro da mana linbera tiparului pentru a amana agonia Greciei si a da o gura temporara de oxygen celorlalti porcusori. Bine ca nu suntem in zona euro ca ar fi fost nevoie sa luam repede ceva credite pentru a ne aduce contributia la cele 700 de miliarde de euro aruncati la repezeala pentru a salva prestigiul sifonat al monedei unice. Ce rezulta de aici?

1.Se trateaza boala datoriilor mari cu datorii si mai mari, amanand insa un pic scadentele. In prezent, Grecia datoreaza 120% din PIB. Cu planul de salvare de peste 100 de miliarde aprobat anterior, datoriile sale ajung la 150% din PIB. Presupunand o rata anuala a dobanzii de 8%, asta inseamna un cost anual de 12 din PIB, numai cu plata dobanzilor. Cum credeti ca vor reusi asta, in conditiile in care economia a inceput sa migreze masiv in zona gri pentru a scapa de cresterea fiscalitatii?

2.Tiparul a devenit rege si in zona euro. Euro nu are insa privilegiul de moneda de tranzactionare precum dolarul, nici unitatea din punct de vedere fiscal care exista in SUA. Dupa ce investitorii vor respira lung, vor incepe sa parieze din nou impotriva euro iar declinul monedei unice, desi mai lent, se va relua.

3.Unitatea zonei euro se va face tandari. Pentru adoptarea ultimului plan a fost nevoie de discutii intinse pe 11 ore. Cancelarul Angelea Merkel a primit intre timp vestea ca partidul sau este intr-un declin pronuntat ca urmare a sprijinului acordat statelor europene cu probleme. E posibil ca adoptarea acestui plan de salvare sa grabeasca sfarsitul euro, statele care stau mai bine dpdv al datoriei publice iesind in pierdere din salvarea porcusorilor.

4.Nu va iluzionati ca nu vor fi costuri pentru contribuabili. Supra-taxarea e costul salvarii bancilor care au imprumutat statele cu probleme, pentru ca la urma urmei asta e obiectivul celebrului plan de 700 de miliarde de euro. Iar suprataxarea duce la somaj si pentru Romania asta se reduce la remiteri mai subtiri din strainatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu